Festivalul Internațional de Carte Transilvania și-a decernat premiile: Alessandro Baricco, Mircea Cărtărescu și Ana Blandiana, printre cei premiați

Foto: Dan Bodea

Festivalul Internațional de Carte Transilvania, desfășurat la Cluj în perioada 6-9 octombrie, a decernat sâmbătă premiile celei de-a patra ediții. Marele Premiu al Festivalului i-a revenit scriitorului italian Alessandro Baricco, în timp ce Premiul „Cartea anului – Romanul românesc în mileniul trei” i-a fost decernat prozatorului Mircea Cărtărescu pentru romanul Solenoid.

„Este o împrejurare foarte ciudată pentru mine pentru că, multă vreme, Transilvania a reprezentat pentru mine un loc puțin magic, puțin legendar despre care nu știam sigur că există cu adevărat. Când eram mic, Transilvania era doar un nume. Acum sunt aici să primesc un premiu, înconjurat de persoane pe care le stimez. Nu s-ar fi întâmplat asta dacă nu aș fi avut oameni care să lucreze pentru mine, editorul meu în primul rând de la Editura Humanitas, traducătorii mei. Vă mulțumesc și mă simt onorat”, a spus scriitorul Alesandro Baricco.

În fața publicului, pentru a ridica Premiul „Clujul cultural de mâine”, a fost prezent și Florin Moroșanu, președintele Asociației Cluj-Napoca 2021 – Capitală Europeană a Culturii, care a mulțumit organizatorilor pentru premiu în numele echipei proiectului. „ Ceea ce s-a întâmplat în luna septembrie, când juriul a decis ca Timișoara să primească titlul de Capitală Culturală în 2021, a fost un moment de răscruce pentru noi, nicidecum un final de drum. Ne-am uitat în jur și am văzut că atât administrația cât și instituțiile de cultură au rămas alături de noi și am primit confirmarea că proiectul, așa cum a fost el redactat, va fi implementat cu aceleași resurse stabilite inițial. N-am câștigat competiția, dar prin acest rezultat a câștigat România și sper că toate orașele care au fost în competiție să aibă curajul să dea șansa operatorilor culturali să îi finanțeze și să își continue proiectele așa cum au fost ele concepute în dosarele de candidatură”, a precizat Florin Moroșanu.

Lista câștigătorilor FICT 2016:

Alessandro Baricco (Italia) – Marele Premiu al FICT 2016 pentru opera sa de rang mondial.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Mircea Cărtărescu (România) – Premiul „Cartea anului – Romanul românesc în mileniul trei” pentru romanul Solenoid

Andrei Codrescu (SUA) – Premiul „Viața ca un poem” pentru întreaga activitate poetică

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Franco Moretti (Italia) – premiul „Mundus Comparationis”, pentru opera sa de comparatist și teoretician literar de anvergură mondială.

Ana Blandiana (România) – Premiul „Mari scriitori ai Transilvaniei”

Adam Puslojić (Serbia) – Premiul „Cetăţean de onoare al literaturii române” pentru traducerile sale în sârbă şi croată. Premiu acordat de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj

Mario Bojórquez (Mexic) – Premiul „Literatura fără frontiere” pentru opera sa poetică şi eseistică.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Alí Calderón (Mexic) – Premiul „Literatura fără frontiere” pentru opera sa poetică şi eseistică.

Mite Stefoski (Macedonia) – Premiul „Literatura fără frontiere” pentru opera sa poetică şi eseistică.

Josef Straka (Cehia) – Premiul „Literatura fără frontiere” pentru opera sa poetică şi eseistică.
Étienne Verhasselt (Belgia) – Premiul „Magia literaturii” pentru volumul Pașii pierduți

Gabriela Lungu (România) – Premiul „Proba limbii române” pentru traducerile din Alessandro Baricco

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Adrian Popescu (România) – Premiul „Proba limbii române” pentru traducerile din Alessandro Baricco

Doru Radosav (România) – Premiul „Biblioteci deschise” pentru activitatea sa în slujba Cărţii.

Mircia Dumitrescu (România) – Premiul „Alexandru Căprariu – oameni în slujba cărţii” pentru contribuţia originală în grafica de carte românească

Ruxandra Cesereanu (România) – Premiul de Excelență pentru susținerea constantă a Festivalului

Asociația Cluj-Napoca 2021 – Capitală Europeană a Culturii. Echipa Executivă: Florin Moroşanu (Președinte), Rariţa Zbranca, István Szakáts, Tudor Giurgiu, Ştefania Robu, Miana Domide, Andi Daiszler, Ştefan Teișanu (Director Executiv) – Premiul „Clujul cultural de mâine”.

La evenimentul de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Carte Transilvania a fost prezent și vicepremierul Vasile Dâncu,  coordonatoarea colecţiei „Raftul Denisei”, a Editurii Humanitas,  Denisa Comănescu, jurnaliști, scriitori și alți oameni care activează în domeniul cultural.

 

Postaţi un comentariu