Festivalul Internațional de Carte Transilvania începe marți sub deviza: „Cititul este un act de normalitate!”

Foto: Dan Bodea

Clujul va deveni, timp o săptămână, capitala cărții și a scriitorilor într-o țară în care cititul trebuie privit ca act de normalitate. Acesta este mesajul organizatorilor Festivalului Internațional de Carte Transilvania care va debuta marți, 6 octombrie, la Cluj-Napoca.

Aflat la cea de-a treia ediție, Festivalul Internațional de Carte Transilvania va începe marți cu un „protest” intitulat „Marșul lecturii”, prin care clujenii sunt invitați să marșeze pentru normalitatea lecturii și a culturii, un prolog inedit la cele șase zile de evenimente dedicate cărții. Festivalul este precedat sâmbătă, 3 octombrie, de o acțiune a organizatorilor prin care vor lăsa, la întâmplare, prin oraș 500 de pachete de cărți actuale, ambalate sub formă de cadou, de la diferite edituri din țară. „Festivalul transmite un mesaj foarte clar: De carte nu scapi!și vă invit să promovăm împreună cititul pentru că este un act de normalitate. Am avut acest demers, de a «abandona» cărți în diferite locuri din oraș și anul trecut, însă atunci am oferit doar 100 de volume ale autorilor care erau prezenți în festival. Anul acesta vom oferi 500 de astfel de cadouri”, a transmis Gabriel Bota directorul artistic al festivalului. Acesta a mai declarat că festivalul încearcă să reunească în jurul cărții, tot ce înseamnă artă, de la concerte, la expoziții, de la întâlniri cu scriitori, la prezentări de carte și sesiuni de autografe. „Încercăm să promovăm cartea și altfel. Ne uităm înspre tineri și înspre necesitățile lor, dar și înspre modul în care putem să îi păcălim pe tineri că este de ajuns să ia cartea în mână pentru a nu o mai putea lăsa”, a spus Gabriel Bota.

Festivalul Internațional de Carte Transilvania va coincide în prima zi cu FestLit Cluj 2015, eveniment cultural care propune în perioada 4-6 octombrie mai multe evenimente literare și expoziționale, inclusiv simpozionul Farmecul etimologiilor. Elogiu Limbii Române, organizat luni, 5 octombrie, de la ora 16.00, la Facultatea de Litere din Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În ceea ce privește Festivalul Internațional de Carte Transilvania, al cărui „sediu general” va fi în Piața Unirii, acesta va găzdui în perioada 6-11 octombrie lansări de carte, lecturi publice, dezbateri, conferințe, spectacole și o serie de concerte. Printre multe alte momente-cheie din festival, publicul se va putea întâlni cu scriitori români de succes precum Lucian Boia sau Gabriela Adameșteanu, sau va putea lua parte la evenimentele organizate de Centrul de Studii Literare Belgiene.

După ce în ultimii doi ani Clujul a primit vizita renumiților scriitori Mario Vargas Llosa și António Lobo Antunes, în acest an publicul cititor va avea ocazia să se întâlnească cu poetul Antonio Gamoneda. „Este al treilea an în care Festivalul Internațional de Carte Transilvania, UBB și Facultatea de Litere au un invitat comun, care primește și marele premiu al festivalului și pe care universitatea este onorată să îl omagieze cu un titlu de Doctor Honoris Causa. În luna aprilie am fost la Milano pentru a încerca să-l convingem pe scriitorul Umberto Eco să vină la Cluj, însă din motive personale nu a putut să facă deplasarea. Pe lista noastră mai figurează scriitorul Haruki Murakami și alți autori importanți. Anul acesta însă, invitatul care va fi prezent la Cluj este poetul și omul civic spaniol Antonio Gamoneda. Titlul de Doctor Honoris Causa va fi acordat pentru opera sa poetică, ce abordează teme fundamentale ale lumii şi omului modern, precum şi pentru implicarea sa în spaţiul cetăţii, ca intelectual cu o înaltă conștiință civică”, a precizat Corin Braga, decanul Facultății de Litere din Cluj, invitat la conferința de presă organizată cu câteva zile înainte de startul festivalului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Potrivit directorului Festivalului Internațional de Carte Transilvania, George Vasile Dâncu, bugetul festivalului este mai mare cu 20.000 de euro în acest an, față de anul trecut, de la Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Local fiind alocați 100.000 de lei și în jur de 12.000 de lei de la Consiliul Județean. O sumă consistentă  a fost obținută de la sponsorul principal al festivalului, Banca Transilvania. În acest an, 60 de edituri importante din România, inclusiv din Transilvania, vor avea standuri la târgul de carte organizat în Piața Unirii, iar pentru edițiile viitoare ale festivalului, organizatorii își propun să aducă la Cluj și edituri din străinătate.

Programul complet al festivalului poate fi accesat pe site-ul transilvaniabook.ro

Distribuie:

Postaţi un comentariu