Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) și-a premiat participanții

Foto: Dan Bodea

A treia ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania și-a premiat sâmbătă participanții. În acest an, Marele Premiu al festivalului a fost oferit poetului și invitatului de onoare al evenimentului, Antonio Gamoneda.

„Îmi exprim gratitudinea, dar premiul, dacă îl merit cât de puțin, este și datorită poetului Dinu Flămând, cel care a fost în stare să își interiorizeze scriitura mea. Mulțumesc orașului Cluj pe care l-am simțit într-o atitudine de fraternitate. De ce am fost primit cu această dragoste de către dumneavoastră? Mi-am dat seama în timpul decernării premiilor că toată această fraternitate se produce mulțumită existenței cărților și pentru că aceste cărți se promovează aici. Este o mare operă umanistă ceea ce se petrece a Cluj, ceea ce se petrece în România”, a transmis poetul. Festivitatea de premiere a fost urmată de un recital de poezie susținut de Antonio Gamoneda și Dinu Fămând.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Mai jos vă prezentăm câștigătorii acestei ediții a Festivalului Internațional de Carte Transivania:

Sorina Stanca, director Biblioteca Judeațeană „Octavian Goga” a înmânat premiile pentru „Cultura română fără frontiere” lui Valentin Mic și Mircea Măran

Premiul „Oameni în slujba cărții” a fost oferit lui Mircea Bochiș, pentru contribuția originalăî în grafica de carte.

Premiul „Cărțile pe față” a fost acordat lui Victor Miron pentru promovarea cărții în spațiul virtual. „Se spune că e bine să termini de vorbit înainte să termine lumea de ascultat. Dedic acest premiu doamnei profesoare Mariana Mutu, profesoara mea din liceu”, a spus Victor Miron

Premiul „Proba limbii române” a fost oferit Rodicăi Lascu Pop, pentru traducerea din limba belgiană și promovarea relațiilor interculturale și Sandei Tomescu Baciu, pentru traducerea din limba norvegiană.

Dinu Flămând a înmânat premiul „Ambasador de onoare al literaturii române în spațiul european” doamnelor Cătălina Iliescu Gheorghiu și Florica Ciodaru-Courriol. „Traducătorul este un schizofrenic pentru că este cu un picior într-o cultură, cu un picior în alta. Astăzi mă simt mai echilibrată”, a spus Florica Courriol. Același premiu a fost oferit și lui Jean-Loius Courriol.

„Premiul cetățean de onoare al literaturii române” a fost acordat lui Jacques De Decker din Belgia

„Premiul reuniunea artelor” a fost oferit lui Paul Emond din Belgia pentru contribuții la dezvoltarea relațiilor culturale româno-belgiene.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Premiul „Viața ca un poem” a fost acordat lui Ion Mureșan pentru întreaga sa operă poetică

Premiul „Aripa germană a Echinoxului” a fost oferit lui Franz Hodjak

Premiul „Cartea care dăinuie” a fost oferit scriitoarei Gabriela Adameșteanu, o dimineață pierdută.

Premiul „Voci glorioase ale scrisului românesc” a fost înmânat lui Dorin Tudoran.

„Premiul mari scriitori ai Transilvaniei” a fost oferit lui Augustin Buzura și lui D.R.Popescu

Florica Courriol i-a acordat Premiul „Lumea a o carte” jurnalistei și scriitoarei Florence Noiville.

Distribuie:

Postaţi un comentariu