Festivalul de Teatru Interferențe, la a cincea ediție: Spectacole despre condiția femeii, dialoguri cu regizorii și lansări de carte

Foto: Dan Bodea

11 zile, 23 de spectacole din 14 țări, în 13 limbi. Aceasta este propunerea Festivalului Internațional de Teatru „Interferențe”, desfășurat în perioada 24 noiembrie-4 decembrie la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Spectacole predominante din regiunea sud-est europeană sau care tratează condiția femeii, un spectacol al Teatrului Pușkin din Moscova, prin care publicul din Cluj va avea posibilitatea să vadă noua școală rusă de teatru, lansări de carte, workshop-uri și dialoguri cu creatorii spectacolelor invitate, toate vor fi prezentate în timpul celor aproape două săptămâni de festival.

„Am ajuns la a cincea ediție, dar între timp la Cluj s-au născut și alte festivaluri ca alternative. Aceste festivaluri, unele chiar interesante și justificate, ne obligă și pe noi să avem un nivel înalt al reprezentațiilor. Până la urmă Clujul este o Capitală Culturală fără titlu și trebuie să ne păstrăm această imagine”, a precizat Gábor Tompa, directorul Festivalului Interferențe.

Tema din acest an a festivalului este Odiseea Străinului în contextul fenomenului migrației care în ultima jumătate de secol a luat o amploare nemaiîntâlnită.

„A fi străin este o problemă universală pentru că putem fi străini într-o țară străină, putem fi străini în propria noastră țară, în propriul nostru oraș sau în propria noastră casă. Această temă ridică și câteva întrebări despre latura existențială a vieții noastre: Cine suntem noi, Ce este identitatea europeană, Ce este identitatea culturală, Ce este Celălalt, Care este raportul nostru cu Ceilalți?. Faptul că nu se ridică toate aceste întrebări aici, în România, asta nu înseamnă că nu se ridică undeva în lume”, a mai spus Gábor Tompa.

Din program fac parte spectacole semnate de artiști precum Tomaž Pandur, Armin Petras, Lisa Nielebock, Andriy Zholdak, Frank Hoffmann, Declan Donnellan, Michal Dočekal, Gábor Tompa, Helmut Stürmer, Jaram Lee, Andrei Șerban, Yuri Kordonsky, Kim Hyuntak, Viktor Bodó, Szabolcs Hajdu, Gavriil Pinte, și Jarosław Fret, din țări precum Germania, Luxemburg, Irlanda, Rusia și Regatul Unit, Slovenia, Macedonia, Coreea de Sud.

Începând cu data de 18 octombrie se pun în vânzare pachetele cu bilete Inteferences Grand la prețul de 200 de lei, pentru zece dintre spectacolele care se vor juca în Sala Mare. Acestea pot fi achiziționate online de pe site-ul www.biletmaster.ro, iar începând cu data de 1 noiembrie și de la casa de bilete a Teatrului. Prețul unui bilet individual este de 30 lei, respectiv 20 sau 15 lei cu reducere.

Mai multe detalii despre ediția a cincea a Festivalului Interferențe puteți afla accesând site-ul festivalului. 

 

 

Postaţi un comentariu