Începe FICT 2017: 3000 de cărți oferite cadou și un invitat „mai în vârstă decât Unirea”

Foto: Dan Bodea
eepurl.com

Începe FICT 2017: 3000 de cărți oferite cadou și un invitat „mai în vârstă decât Unirea”

Ediția a V-a a Festivalului Internațional de Carte Transilvania începe săptămâna viitoare cu invitați importanți și cu o ofertă generoasă de carte în cadrul târgului organizat în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

„Acest eveniment s-a născut într-o cafenea, la ideea noastră, a echipei, de a oferi orașului un festival de carte pe măsură culturii, literaturii și artei de aici. Am făcut un festival într-o formulă diferită față de Târgul de carte Gaudeamus, sau față de Salonul Bookfest și am încercat să oferim publicului și evenimente adiacente”, a precizat Vasile George Dâncu, directorul festivalului, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Gabriel Bota, director artistic al festivalului, în acest an numărul expozanților de carte este mai mare și oferta de carte va fi extrem de generoasă. „De ce continuăm să facem acest festival deși devine aproape un fel de sport extrem organizarea lui?Pentru că noi credem cu tărie că lumea poate fi salvată prin cărți. De aceea îl promovăm, de aceea încercăm să îi aducem pe tineri lângă noi”, a transmis Gabriel Bota.

Printre invitații importanți din festival se numără în acest an poetul Adonis, unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani. Considerat unul dintre cei mai mari poeți arabi, tradus și publicat în numeroase limbi, Ali Ahmad Said Esber (Adonis) a figurat de mai multe ori pe lista scriitorilor candidați la Premiul Nobel pentru Literatură. Acesta se va întâlni cu publicul din Cluj în cursul zilei de duminică, 1 octombrie, la Muzeul de Artă, în preambulul festivalului care îi va aduce la Cluj, printre alții, pe Alice Notley (SUA), Mihai Șora (România), Sandrone Dazieri (Italia), Petr Borkovec (Republica Cehă), Maria Bereny (Ungaria), Grigore Arbore (Italia), Oana Pellea (România), Dan Crecan (România).

Un eveniment notabil în cadrul FICT va avea loc sâmbătă, 7 octombrie, începând cu ora 19.00 când publicul va avea ocazia să îl întâlnească pe scriitorul și filosoful român Mihai Șora, ajuns la 101 ani. Evenimentul va fi urmat de vizionarea filmului „Mihai Șora în rolul lui Mihai Șora”, realizat și prezentat de Luiza Şora.

Înainte însă de acest eveniment și de celelalte întâlniri din program, pe parcursul zilei de duminică, 1 octombrie, între orele 10.00-22.00, în jur de 3000 cărți „la pachet” vor fi oferite gratuit clujenilor ca invitație la festival. Marți, 3 octombrie, deschiderea oficială a Festivalului de Carte Transilvania va fi marcată de Marșul Lecturii, începând cu ora 13.00.

Festivalul Internațional de Carte Transilvania este organizat de Asociația Culturală Eikon. În acest an, finanțarea din partea Consiliului Local Cluj-Napoca este de 150.000 de lei, cu 20.000 de lei mai mult decât anul trecut, în timp ce din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale finanțarea este de 100.000 de lei. Acestor finanțări li se adaugă și sponsorizările pe care organizatorii au reușit să le atragă.

Mai multe detalii despre festival sunt oferite pe site-ul oficial al evenimentului: transilvaniabook.ro.

Postaţi un comentariu