Expoziția „Clujul necunoscut – Cracovia necunoscută” scoate în evidență asemănările dintre cele două orașe

Muzeul de Artă Cluj-Napoca invită clujenii în această seară, de la ora 18.00, la vernisajul expoziţiei de fotografie polono-română cu titlul „Clujul necunoscut – Cracovia necunoscută”.

Expoziţia cuprinde 40 de fotografii realizate sub coordonarea prof. univ. dr. Dorel Găină la Cluj-Napoca şi a artistului Marcin Ryczek la Cracovia şi propune o serie de viziuni inedite asupra oraşelor în care trăiesc ale artiştilor Ştefan Bădulescu, Dorel Ştefan Găină, Mira Marincaş, Anca Ioana Măgurean, Maria Nicoară, Pàlfi-Horvàth Ernö-Aron, Oana Pop, Emil Seliştean din România şi Andrzej Banaś, Bogdan Frymorgen, Marek Lasyk, Daniel Myszkowksi, Włodzimierz Płaneta, Marcin Ryczek, Mateusz Skwarczek, Michał  Wiatrowski din Polonia.

Prezentând fotografia poloneză la Cluj şi pe cea clujeană la Cracovia, organizatorii doresc să evidenţieze asemănările dintre cele două orașe, arătându-le faţa mai puţin comercială sau turistică, pentru ca în final românii şi polonezii să ajungă să se cunoască mai bine, expoziţia contribuind astfel la consolidarea prieteniei dintre cele două oraşe.

„Clujul și Cracovia: două orașe europene asemănătoare, două importante centre de cultură și civilizație, două orașe prietene. Promovând fotografia poloneză la Cluj și pe cea clujeană la Cracovia, privind cele două orașe în oglindă, am dorit să demonstrăm tocmai acest lucru, pentru ca românii și polonezii să ajungă să se cunoască și să se înțeleagă mai bine.

Expoziția „Clujul necunoscut-Cracovia necunoscută” dezvăluie o serie de viziuni inedite ale artiștilor asupra orașelor în care trăiesc și cuprinde 40 de fotografii, 16 artiști fotografi din România și Polonia, doi coordonatori: Prof. univ. dr. Dorel Găină la Cluj și Marcin Ryczek la Cracovia, două vernisaje: unul la Cluj, pe 19 octombrie 2015 și unul la Cracovia, în cursul anului 2016. Bonus: o instalație interactivă de călătorii în timp și câteva filmulețe amuzante.”, a spus coordonatorul proiectului, Ioana Diaconu Mureşan.

Citiți și: Tinerii Clujului. Ioana Diaconu-Mureșan aduce Polonia mai aproape de Cluj

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 19 octombrie – 1 noiembrie 2015.

Evenimentul este organizat de Centrul de Limbă și Cultură Poloneză al Universităţii Babeş-Bolyai în colaborare cu Consiliul Judeţean Cluj, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Asociația A Multicultural Approach şi Municipalitatea Cracovia.

Postaţi un comentariu