Premiul Europa Nostra a ajuns la Răscruci

Foto: Dan Bodea

Tibor Navracsics, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, a participat, joi, în localitatea clujeană Răscruci, la înmânarea premiului UE pentru patrimoniu cultural, Europa Nostra, și a Premiul Publicului, etnologului clujean Kallós Zoltán.

În vârstă de 91 de ani, Kallós Zoltán a obținut premiul în luna aprilie şi joi i-a fost înmânat de către reprezentanta Europa Nostra, Maria Berza. La ceremonia de înmânare a premiului a fost prezent şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum și preşedinta Fundaţiei Transylvania Trust, Csilla Hegedüs.

„Prin prezența acestor oameni extraordinari cum este domnul Kallós Zoltán, care iradiază înțelegere, simț al culturii, simț al tradiției și dorința să formeze generațiile următoare, este singura modalitate pentru ca tinerii de astăzi și de mâine să nu uite de unde vin și cine sunt, să nu își piardă identitatea lor personală pentru a se integra mai bine unei identități europene, multiculturale”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Maria Berza, reprezentanta Europa Nostra la decernarea acestui premiu.

Foto: Dan Bodea

„Acest premiu al Uniunii Europene se decernează de obicei acelor persoane care au avut o contribuție importantă la patrimoniul cultural european, fiind o confirmare pentru realizările oamenilor din anumite comunități care folosesc toate resursele societăților multiculturale pentru a-și atinge scopul. Vedem că cele mai importante lucruri se întâmplă la nivel local și cultura europeană este o sumă a tradițiilor locale”, a declarat Tibor Navracsics.

Colecţiile lui Kallos Zoltan cuprind mii de elemente tagibile şi intangibile ale comunităţilor din Transilvania. Printre altele, el a adunat cântece şi poezii, dansuri şi obiceiuri, dar şi foarte multe elemente de port popular din zonă. Kallós Zoltán s-a născut pe 26 martie 1926 şi în 1992 a înfiinţat o fundaţie care îi poartă numele, în localitatea clujeană Răscruci, căreia i-a încredinţat colecţia de obiecte etnografice adunate în decursul a 70 de ani de activitate.

Foto: Dan Bodea

Pe 23 aprilie 2016, premierul Ungariei, Orban Viktor, şi soţia sa, Aniko Levai, au participat la manifestările prilejuite de aniversarea a 90 de ani a etnografului Kallós Zoltán, organizate la Opera Maghiară din Cluj şi în localitatea Răscruci.

Potrivit Agerpres, Tibor Navracsics a vizitat, joi, şi Castelul Banffy din localitatea clujeană Bonţida, declarând că acesta reprezintă o parte importantă a patrimoniului cultural şi că a ţinut să-l viziteze cu atât mai mult cu cât 2018 va fi Anul European al Patrimoniului Cultural.

Tot în cursul zilei de joi, el a participat la lucrările Congresului FUEN 2017 (Federal Union of European Nationalities) şi a susţinut un discurs despre importanţa multilingvismului în cadrul secţiunii ‘Contribuţia minorităţilor autohtone la patrimoniul cultural european’. De asemenea, Tibor Navracsics a avut, miercuri, la Cluj-Napoca, un dialog cu cetăţenii despre viitorul Europei, întâlnire la care a participat şi fostul negociator şef al României cu UE, Vasile Puşcaş.

Postaţi un comentariu