Efectul UNTOLD: Hotelurile din Cluj, aproape complet rezervate cu șase luni înaintea festivalului

Foto: Dan Bodea

Locurile de cazare în hotelurile din Cluj pentru perioada de desfășurare a Festivalului UNTOLD sunt în acest moment extrem de limitate, agențiile de turism estimând că până în luna martie gradul de ocupare va fi de peste 95%. În acest moment, la majoritatea hotelurilor din zona centrală a orașului, capacitatea de ocupare este de 100% în perioada desfășurării celei de-a doua ediții a festivalului, respectiv 4-7 august 2016. Organizatorii UNTOLD Festival au declarat pentru Transilvania Reporter că va exista în curând pentru participanții la festival o ofertă de cazare în regim camping, cu precizarea că această zonă de camping nu va mai fi localizată în Livada Palocsay, ci într-o locație mai apropiată festivalului. De asemenea, vor fi puse la dispoziție locuri, la fel ca anul trecut, și în căminele campusului UNTOLD din Hașdeu sau Observator.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2015 figurau în Cluj-Napoca 86 de unități de cazare turistică, majoritatea hoteluri și pensiuni turistice, cu o capacitate de peste 4900 de locuri. La acestea se adaugă câteva sute de locuri disponibile prin Airbnb, platforma online prin care se pot închiria camere, apartamente sau case direct de la proprietar (cu prețuri pornind de la câteva zeci de euro/noapte, până la câteva sute) sau prin sistemele de CouchSurfing, respectiv servicii de cazare gratuită.

În ceea ce privește oferta camerelor disponibile pe durata celor patru nopți de festival, pe cel mai cunoscut site de rezervări hoteliere, Booking.com, aceasta este foarte limitată, iar prețurile la camerele rămase sunt de până la patru ori mai mari decât patru nopți petrecute la același hotel în luna mai, sau iulie, de exemplu. Dacă în perioada 4-8 august prețul unei camere duble la hotel Ramada este de 5783 de lei/patru nopți, în zilele de 4-8 a lunii mai prețul total pe durata a patru nopți este de 1407 lei. De asemenea, în perioada 4-8 august, numărul ofertelor de cazare în Cluj-Napoca, listate de Booking.com, este vizibil mai mic față de luna mai.

Agenții de turism spun că hotelierii au urcat în acest an prețurile după „lecția” pe care au primit-o anul trecut când nu se așteptau la o cerere atât de mare din partea turiștilor, păstrând astfel tarifele adaptate sezonului.

22222

mai crop

„Nu mai sunt locuri, ne pare rău”, acesta a fost răspunsul pe care l-am primit de la recepțiile hotelurilor din oraș la care am sunat în cursul zilei de joi, 28 ianuarie. De la mulți dintre hotelieri am aflat că rezervarea camerelor a început imediat după ce organizatorii evenimentului au făcut publică data desfășurării Festivalului UNTOLD, în luna octombrie a anului trecut.

Astfel, joi, 28 ianuarie, la Pensiunea Vidalis de pe strada Republicii nr.25, din 14 camere mai era disponibilă o singură cameră de o persoană, cu 200 de lei/noapte, existând posibilitatea adăugării unui pat suplimentar la prețul de 100 de lei/noapte. La hotelul Central Melody, din Piața Unirii, nu mai sunt camere disponibile din luna decembrie a anului trecut. Potrivit reprezentanților hotelului, în perioada desfășurării Festivalului Untold, prețul unei camere duble/noapte este de 300 de euro.

La Hotelul Univers T, de pe strada Alexandru Vaida Voevod există încă locuri disponibile. Hotelul pune la dispoziție camere duble la prețul de 1350 lei/noapte, însă vine și cu o ofertă de cazare pe durata festivalului, respectiv între 4-8 august, la prețul de 4500 de lei. Rezervarea este disponibilă 24 de ore, iar plata camerei se face în avans.

La Grand Hotel Napoca, situat pe strada Octavian Goga nr.1, nu mai există camere disponibile pentru perioada desfășurării Festivalului Untold, încă din luna noiembrie a anului trecut. Acestea au putut fi rezervate la prețul de 120 de euro/noapte cameră single și 130 de euro pe noapte cameră dublă. Panorama Business Inn, de pe strada Tăietura Turcului, a oferit camere duble la prețul de 350 lei/noapte, însă în acest moment toate sunt ocupate. La Hotel Capitolina, de pe strada Victor Babeș, răspunsul a fost același: „nu mai sunt camere”. Pentru camerele VIP cei care au făcut rezervare au plătit 448 lei/noapte, iar pentru cele duble 270 lei/noapte.

Reprezentanții Hotel Agape au precizat că locurile în hotel pentru perioada festivalului au fost achiziționate de Agenția de Turism Nish Travel și, ca urmare, nu mai au locuri disponibile.

 „Unele hoteluri într-adevăr nu mai au camere disponibile, iar altele nu știu la ce preț să le vândă și atunci stau cu camerele blocate. Într-adevăr, sunt agenții de turism care au învățat din experiența ediției trecute a festivalului și care au cumpărat multe dintre locurile disponibile pentru a le include în ofertele lor turistice. Pentru hotelieri este avantajos pentru că au primit plata în avans, iar agențiile sunt și ele avantajate pentru că prețurile camerelor le-au fost date la preț de agenție, cu până la 20% mai puțin decât prețul inițial. UNTOLD s-a transformat pentru hotelieri într-un fel de Moș Crăciun pentru că știind anul acesta amploarea festivalului, au putut urca prețurile și de 4-5 ori mai mult. Acesta nu este neapărat un lucru rău pentru această piață, pentru că, dacă ne uităm în străinătate, în preajma marilor evenimente, festivaluri sau târguri, prețurile la cazări crește. Ceea ce ar trebui să practice hotelurile ar fi să afișeze și în timpul anului acele prețuri maximale pe care le practică în cazul unor astfel de evenimente, astfel încât clienții să știe care sunt tarifele maxime la care să se aștepte”, a precizat pentru Transilvania Reporter, Gabriel Pipaș, reprezentant al unei agenții de turism din Cluj.

Prima ediție a festivalului UNTOLD, desfășurată la Cluj-Napoca în 2015, a adunat peste 240.000 de participanți.

Postaţi un comentariu