“East of West. Servus 2021”, conceptul de candidatură a Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană

Foto: Dan Bodea

Asociația Cluj-Napoca -Capitală Culturală Europeană 2021 şi-a prezentat luni conceptul de candidatură a oraşului la titlul de Capitală Culturală Europeană. Pe baza acestui concept, în 2014 va fi dezvoltat programul cultural și dosarul de candidatură. Competiția națională pentru stabilirea orașului din România care va fi Capitală Culturală europeană în 2021 va avea loc în 2015 (etapa I) și 2016 (etapa II și decizia finală).

Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Asociației Cluj-Napoca -Capitală Culturală Europeană 2021 s-a aflat şi prezentarea activităţii din 2013.

În cadrul aceleiaşi adunări a fost anunţat că Dragoş Damian, directorul Terapia Ranbaxy, s-a retras din Consiliul Director al Asociației Cluj-Napoca- Capitală Europeană 2021, motiv pentru care în locul său a fost ales Sorin Dan, managerul City Plaza. Potrivit directorului executiv al Asociaţiei, Florin Moroşanu, Dragoş Damian va rămâne membru al Asociaţiei Cluj-Napoca -Capitală Culturală Europeană 2021 şi Terapia Ranbaxy va susţine în continuare financiar Asociaţia prin sponsorizări.

Întâlnirea a avut loc în prezența a peste 90 de persoane: membri ai asociației, operatori culturali, reprezentanți ai autorităților locale și județene și jurnaliști. Au luat cuvântul: Florin Moroșanu – director executiv, Ioan Leanca – membru al Consiliului Director al Asociației, Anna Horvath – viceprimar și Oliver Scheytt – expert Acultos (DE). Dacă în urmă cu patru ani Asociația Cluj-Napoca-Capitală Culturală Europeană 2021 număra aproximativ 40 de membri, astăzi numărul acestora a ajuns la 71.

Florin Moroşanu a explicat alegerea conceptului cu care Asociaţia Cluj-Napoca Capitală Culturală Europeană 2021 va încerca să obţină titlul împotriva celorlalte candidate: „De ce «East of West»? Pentru că existența noastră la confluența dintre Est și Vest ne defineşte și felul unic de a fi, dar e şi relevantă pentru procesele care au loc azi în Europa, la est și la vest, deopotrivă. Pentru că avem potențialul să contribuim la o reafirmare a culturii est-europene şi să stabilim un nou reper, autentic, în Est. Pentru că putem facilita conectarea și înțelegerea între cultura europeană și spațiile culturale aflate la est de actualele frontiere ale Uniunii Europene”, a spus Florin Moroşanu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Acesta a motivat şi alegerea formulei de salut “Servus” ca motto al proiectului: “În spațiul românesc, «Servus» este o formulă de salut specifică pentru noi, clujenii. Termenul e de origine latină și s-a consacrat în spațiul cultural al Europei Centrale. Servus rezumă aspirația noastră de a ne împlini potențialul ca și comunitate: e folosit și de români, și de maghiari; este salutul celor care deja au devenit prieteni; este salutul celor care se simt egali; înseamnă deschidere, familiaritate, disponibilitate de a te pune la dispoziţia celuilalt pe temeiul încrederii şi al unui răspuns similar. Este sinteza întâlnirii dintre Est și Vest”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei, adăugând că acest concept va trebui dezvoltat, motiv pentru care o primă acţiune în 2014 presupune stabilirea liniilor de program şi a proiectelor culturale. “Ne-am propus patru linii de program şi câte cinci proiecte corespunzătoare fiecărei linii de program corespunzătoare, spre exemplu, conceptului Est-Vest-Artă-Comunitate. Scopul nostru este să încercăm prin proiectele noastre să atingem cel puţin două din cele patru puncte”, a spus Florin Moroşanu.

„Servus” presupune o tutuire respectuoasă. Doboară bariere şi blochează aroganţe. Cine spune „Servus” se deschide întâlnirii cu celălalt, e pregătit pentru o relaţie de încredere şi pentru exersarea generozităţii. „Servus” cuprinde omenie şi ospitalitate, laolaltă cu dorinţa de a construi împreună pe termen lung.

La sfârşitul Adunării Generale a fost prezentat şi bugetul Asociaţiei pe 2014:

IMG_0546

Distribuie:

Postaţi un comentariu