Dorin Teodorescu: „Pentru performanţă îţi trebuie continuitate”

Dorin Teodorescu, noul şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Cluj

Numit recent prin ordin al Ministrului Culturii, noul şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Cluj, istoricul Dorin Teodorescu are în plan pentru următoarele şase luni, în primul rând, respectarea legii. „Facem ce spune legea şi atunci totul va fi perfect în ţara asta”, a mărturisit Dorin Teodorescu pentru Transilvania Reporter.

Patima românilor

Ceea ce îl recomandă în funcţie pe noul şef al DJC Cluj este în primul rând profesionalismul său. Este expert naţional pe carte veche românească, are peste 20 de cărţi publicate, conduce o revistă cu o vechime de 15 ani, a urmat programe de reconversie profesională în Germania şi în Marea Britanie şi s-a format pe model occidental. Istoricul născut în Sighetu Marmaţiei şi licenţiat la Cluj-Napoca se numără printre cei mai vechi directori din ţară în funcţia sa. Fără a fi membru al vreunui partid, Dorin Teodorescu a condus Direcţia Judeţeană pentru Cultură din judeţul Olt şi cu mâna pe inimă declară că nu poate fi suspectat de alte interese, decât „poate cel de a merge acasă ca tot omul”. „Peste tot în ţară s-a văzut că unde au fost numiţi politic directorii nu fac treabă. Ca să faci treabă în domeniul cultural îţi trebuie continuitate. Legea funcţionarului public ar trebui aplicată aici cu precădere. L-ai angajat, evoluează şi îl dai afară când iese la pensie, dar îi ceri să îşi facă treaba, nu doar să îi treacă timpul. Nu înţeleg de ce la români patima politică înseamnă atât de mult”,  afirmă noul şef al DJC Cluj.

Zece angajaţi

Şansa de a conduce timp de şase luni DJC Cluj într-un colectiv despre care nu ştia foarte multe o consideră o provocare. „Nivelul intelectual îmi convine foarte tare pentru că, lăsând la o parte atribuţiile administrative, fiecare are un drum profesional pe care încearcă să îl aducă la un nivel cât mai înalt, pentru satisfacţie proprie, nu materială. Am găsit aici doctori în ştiinţe, cu experienţă, cu un regim de muncă şi de viaţă extraordinar. Clujul are caracteristici pe care alte judeţe din sud nu le au”, remarcă Dorin Teodorescu. Deşi sistemul de personal pe atribuţii cuprindea aproximativ 32 de persoane la înfiinţarea Direcţiilor, acest sistem nu a fost aplicat niciodată. Astfel, în prezent, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Cluj numără zece angajaţi.

Mijloace și muncă

În cele două săptămâni petrecute la Cluj în fruntea DJC, Dorin Teodorescu a constatat că starea maşinii cu care ar trebui să facă teren este improprie pentru a ieşi din Cluj din cauza vechimii de zece ani, rafturile pentru dosare lipsesc, iar laptop-uri şi aparatură foto pentru cei care trebuie să facă teren nu există.  „Eu când am venit aici am găsit doar trei bonuri de benzină. Ori, dacă nu vedem şi nu facem muncă de teren, ne vom trezi cu situaţii ciudate în care oamenii vor face lucruri cum cred ei de cuviinţă împoriva legii. Ar trebui să se ştie că amenzile nu rezolvă esenţa problemei. Eu sunt mai obraznic şi am deranjat deja şi Ministerul cu privire la resursele extrabugetare. Dacă vrei să faci muncă trebuie să ai mijloacele necesare. Nu se poate să avem două-trei miliarde pentru finanţări culturale şi să fie plătite expertizele unor proprietari privaţi. Cine e proprietar de ceva trebuie să îşi ia hamul şi praştia şi să se finanţeze, să îşi obţină avizele necesare şi aşa mai departe, nu să ceară bani de la stat pentru a face o expertiză. Astea sunt lucruri care se vor îndrepta”, consideră Dorin Teodorescu.

Listă de priorităţi

Doar la o plimbare prin Cluj, în centru, şeful DJC a constat o serie de nereguli trecute deja pe lista priorităţilor mandatului său: starea deplorabilă a statuii lui Mihai Viteazu sau „porţile Clujului”. „Lumea trebuie să înţeleagă că proprietarii de monumente, mai ales cei care şi-au deschis firme, au banii necesari să se ocupe de resturarea porţilor originale în condiţii calitative bună. Proprietarul este scutit de impozit şi ar trebui să fie datoria lui. De monumentele de for public intenţionăm, de asemenea, să ne ocupăm şi am demarat deja procedurile. Cu cei de la Muzeul Etnografic am discutat despre bisericile de lemn din judeţ. Din octombrie ne vom apuca de trasee şi de fotografiat. Numărul acestora nu depăşeşte 90, însă există liste care se contrazic între ele”, precizează Dorin Teodorescu, adăugând cu surpindere că în comuna Aghireşu sunt înregstrate, spre exemplu, nu mai puţin de şase biserici din lemn.

„În cele şase luni cât voi sta aici măcar voi porni proiectele care ţin de noi. La cele 3600 de monumente în tot judeţul Cluj, volumul de muncă şi cercetare este unul uriaş, însă sunt foarte încrezător în forţele umane şi financiare de care dispunem”, Dorin Teodorescu, şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC)  Cluj.

Direcţiile Judeţene pentru Cultură colaborează, printre altele, cu instituţiile muzeale şi cu alte persoane juridice în desfăşurarea unor activităţi de cercetare, evidenţă, conservare, restaurare şi punere în valoare a patrimoniului cultural naţional şi pot acorda sprijin financiar pentru acestea.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu