Trei tineri din Cluj lansează primul brand turistic al Transilvaniei: „The Land Beyond the Forest”

Foto: Dan Bodea

Pasul important în crearea primului brand al Transilvaniei a fost făcut de o echipă de tineri din Cluj-Napoca care au lăsat orgoliile la o parte și au conștientizat importanța conturării unui brand în regiunea cu cel mai mare potențial turistic din România.

Adrian Docea și echipa agenției Heraldist & Wondermarks, alături de Andrei Mutu, fondatorul conceptului I Love Cluj au deschis primul magazin de cadouri și suveniruri din Cluj reunite sub brandul “The Land Beyond the Forest”. Proiectul lor a venit într-un moment în care o asemenea inițiativă poate face diferența atunci când există atâtea direcții contradictorii despre cum trebuie să crească brandul unui oraș.

„Problema numărul unu în brandul de oraș este că primăriile se limitează de obicei în a crea un logo sau un slogan. Un brand însă nu se rezumă la un logo, ci înseamnă percepția oamenilor cu privire la un anumit lucru. Trebuie ca primăriile să treacă de la înțelegerea simplistă a branding-ului, la înțelegerea că branding-ul înseamnă percepție. Esența branding-ului este consecvență în a construi acel ceva care să trezească amintiri, conexiuni și asocieri, încât să modifice ceea ce știu oamenii, în felul în care dorim noi”, explică Adrian Docea, creative director al agenției Heraldist & Wondermarks.

Adrian Docea/Foto: Dan Bodea

Adrian Docea/Foto: Dan Bodea

Orgolii și filozofii

În Cluj, spune specialistul în branding, există prea multe direcții contradictorii despre cum trebuie să crească brandul orașului ca să se și întâmple ceva. „Prea mult se dezbate și se filozofează, orgoliile sunt mari, iar când vrei să faci niște lucruri acestea se vor bloca în discuții interminabile pentru că nu există o coerență a deciziei. Există și câteva puncte prin care am putea împinge Clujul înainte. Avem domeniul IT-ului, artele vizuale, trei festivaluri mari, – TIFF, Electric Castle și Untold – și prin ele se conturează deja un brand al orașului. Există un set de percepții despre Cluj, dar nu sunt coordonate spre o direcție corectă pentru oraș, a modului în care poate fi el construit și promovat. Ar trebui ca managementul brandului să fie dat pe mâna unui grup mic de oameni sau în mâinile unui lider responsabil”, a precizat Adrian Docea pentru Transilvania Reporter.

Adrian a început să se focuseze pe ideea de branding, alături de partenera lui de business de la Heraldist & Wondermarks, Elena Hurjui, mai ales de când a observat că nu există un brand al Transilvaniei sau o identitate vizuală formală care să reprezintă acest brand. Mai deprimant era gândul că Transilvania, neexistând ca unitate administrativă, nici nu va avea vreodată un brand pentru că nimeni nu s-a gândit până acum să îi construiască unul. Astfel, Adrian a luat în calcul să dezvolte o inițiativă proprie pentru a nu sta ani de zile așteptând ca alții să o facă.

„Jumătate din ce înseamnă agenția Heraldist & Wondermarks este Wondermarks, un concept nou în România prin care dedicăm jumătate din timpul nostru startup-urilor care au potențial și le ajutăm cu ceea ce înseamnă consultanță în marketing, branding și advertising. În cazul nostru l-am găsit pe Andrei Mutu de la I Love Cluj și împreună cu el am decis să prezentăm primul brand turistic al Transilvaniei. Când l-am găsit pe Andrei știam deja că are experiență în construit comunități, dat fiind că I Love Cluj este cea mai mare comunitate online a unui oraș din România și are experiență pe partea de suveniruri, producție, distribuție. Noi am venit cu experiență în marketing și construcție de branduri”, precizează Adrian.

Andrei Mutu,   fondatorul I Love Cluj/Foto: Dan Bodea

Andrei Mutu, fondatorul I Love Cluj/Foto: Dan Bodea

„Intrăm într-o etapă post-materialistă în care evident trebuie să faci bani ca să ajuți un business să funcționeze, dar cred că suntem prima generație care înțelegem și importanța implicării în comunitate. De aceea colaborarea cu startup-urile o privim dintr-un unghi unic pentru că acești tineri nu își permit în următorii ani să își ia marketeri cu 10-20 ani de experiență, să le facă branding și advertising. Atunci ne-am gândit să ne întâlnim la mijloc și să observăm inițiativele bune de pe piață, dacă sunt cauze sociale îi ajutăm gratis, iar dacă e vorba despre startup-uri găsim o metodă de colaborare pe termen lung și ne asumăm riscuri alături de ei. Încercăm să reinventăm ideea de agenție de publicitate”, precizează Adrian Docea. Printre proiectele Wondermarks pe care Adrian le-a început alături de colega lui, Elena Hurjui, se mai numără un brand de cosmetice naturale made in Transylvania, un start-up  inovativ pe tehnologie și un brand de fashion, cu articole de munte și călătorii.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Eu la vârsta pe care o au ei acum nu aveam prioritățile și maturitatea să mă gândesc la lucrurile la care se gândesc ei. Sunt bucuros să văd oameni de 24-25 de ani care vor să fie antreprenori, care văd valoarea implicării în viața socială, care văd nevoia de a ajuta orașul, care văd că nu poți fi fericit într-un oraș nefericit”, Adrian Docea, creative director Heraldist & Wondermarks

După deschiderea magazinului online de suveniruri și cadouri sub marca I love Cluj,  Andrei Mutu și-a dorit în acest an și intrarea pe piață cu un magazin fizic, iar întâlnirea cu Adrian Docea a venit la momentul cel mai potrivit. „Amândoi am observat o lipsă a produselor de calitate în sfera suvenirurilor mai ales în ceea ce privește designul acestora. Ca urmare, Adrian avea deja înregistrată marca pentru Transylvania Beyond și ne-am hotărât să realizăm acest pas împreună și să contribuim  fiecare cu experiența noastră pentru a crea un brand al Transilvaniei și să fim astfel un fel de facilitatori în acest sector atât de puțin exploatat până acum”, a precizat Andrei Mutu.

Astfel, brand-ul The Land Beyond the Forest va încerca de acum înainte să îi familiarizeze pe nevorbitorii de limbă română cu ceea ce a însemnat de la bun început Transilvania: țara de dincolo de păduri. În magazinul deschis în complexul Central se vând atât produse I Love Cluj (tricouri, termosuri, ochelari de soare, căni, pixuri, agende) pentru segmentul format din clujeni plecați din oraș, sau din oameni cărora le este drag orașul, dar și obiecte sub brandul Transylvania Beyond. De asemenea, magazinul se adresează și turiștilor străini care vin și caută nu atât un magazin de suveniruri, ci un magazin cu produse de design. „Scopul nostru este și să stimulăm mândria regională pentru că toți ne simțim ardeleni, deși nu există o unitate administrativă Transilvania. Avem astfel tricouri cu mesaje care ne identifică pe noi ardelenii, ca fiind ardeleni. Este un lucru foarte firesc în toată Europa, unde multe țări își promovează identitatea regională. De asemenea, ne-am gândit ca pe parcurs să oferim cumpărătorilor produse de cultură urbană, care creează un trend, care nu au legătură cu suvenirurile sau cu mândria regională, dar care au design gândit de artiști clujeni”, a precizat Adrian Docea.

Colecția de produse I Love Cluj și Transylvania Beyond se găsește la parterul magazinului Central/Foto: Dan Bodea

Colecția de produse I Love Cluj și Transylvania Beyond se găsește la parterul magazinului Central/Foto: Dan Bodea

Magazinul din Central mai pune la dispoziție, spre exemplu, obiecte care au imprimate jocuri de cuvinte precum I’ve got Transylvania in my blood, fără însă a împinge mitul lui Dracula în zona vulgarului. „Ne-am gândit să folosim denumirea The Land Beyond the Forest pentru ca oamenii să învețe și alte lucruri, nu doar că Transilvania este țara vampirilor, ci și că este o țară a pădurilor și a unei naturi incredibile. Ca imagine am folosit ursul, acesta fiind simbolul cel mai firesc pentru România și mamiferul cel mai reprezentativ din Ardeal, iar pentru culori ne-am limitat la cele din stema Transilvaniei, respectiv albastru galben, roșu și negru”, a precizat Adrian Docea.

1IMG_9939

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

1IMG_9930

Pionierat în branding

Potrivit lui Adrian Docea, planurile pe termen lung sunt de a extinde brandul Transylvania Beyond și în alte orașe din Ardeal, prioritare fiind orașele Sighișoara, Brașov, Sibiu și Alba Iulia care formează deja așa-numitul „patrulater de aur al turismului”. De altfel, Adrian este una dintre persoanele care are meritul de a fi creat în Alba Iulia primul brand turistic de oraș din România și primul manual profesionist de brand.

„În 2010 eram în București când a apărut ocazia de a trimite o propunere pentru logo-ul orașului Alba Iulia. Fără a cunoaște pe cineva în primăria din Alba Iulia am trimis un mail în care făceam niște propuneri și o lună mai târziu se lansa logo-ul, sloganul și poziționarea. Echipa din Alba a înțeles nevoia construcției unui brand, a înțeles că un brand nu este un logo, că este nevoie de un manual de identitate ca să setezi niște reguli pe viitor, că este nevoie de o strategie de marketing pe termen lung. Ca urmare, zilele acestea s-a lansat pachetul turistic pentru turiștii străini care include site în limba engleză, aplicație în limba engleză, materiale de ghidare în cetate, broșuri în limba engleză. O mână de oameni pot schimba foarte multe atâta timp cât înțeleg prioritățile de marketing ale unui oraș. Alba Iulia a avut primul logo turistic al unui oraș din România, primul manual de brand al unui oraș din România, primul oraș cu strategie de marketing pe termen lung și primul oraș cu pachet integral de comunicare pentru primirea turiștilor străini. De la terminarea lucrărilor în Cetate, progresul ca număr de turiști este imens”, a precizat specialistul în branding. Mai mult, Alba Iulia a intrat în programul european de city branding, Urbact-City Logo, fiind singurul oraș din sud-estul Europei în acest program, în același grup cu orașe precum Oslo, Varșovia, Vilnius, Utrecht, Genova sau Zaragoza care atrag milioane de turiști. „UE a văzut potențialul și a mai văzut că cineva este avangardă în branding într-o regiune în care nu s-a mai făcut așa ceva”, spune Adrian.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Adrian consideră că cel mai important este ca orașele din Ardeal să înțeleagă faptul că nu trebuie să existe o competiție între ele, ci o relație de ajutor reciproc. Fără a aștepta introducerea politicilor naționale de colaborare pe teme turistice între orașe, pe site-ul www.visitalbaiulia.com, în broșuri sau pe aplicațiile de pe telefoanele mobile echipa care s-a ocupat de construirea strategiei de branding a municipiului Alba Iulia a început să promoveze nu doar orașul, ci și obiective turistice din regiune precum Salina Turda, Castelul Corvinilor sau Transalpina. „Cum duci turiștii din Alba în Turda sau în Sighișoara?Cum îi împingi să mai stea două zile în România, să mai vadă lucruri, să mai povestească niște lucruri acasă? Ce-am făcut a fost să promovăm prin mediile pe care le avem și alte obiective turistice din regiune, dar așteptăm și din partea celorlalte orașe să promoveze Alba Iulia pentru că interesul este reciproc”, precizează Adrian Docea.

„Toată lumea crede că ar trebui să existe o strategie turistică, dar am impresia că nici măcar minimul de efort nu a fost depus încât cineva să observe evidentul și anume valoarea brandului turistic al Transilvaniei. Măcar pe brandul României s-au mai făcut lucruri, bine sau prost, însă în privința Transilvaniei ca brand turistic, după un sfert de secol de la revoluție, nu s-a făcut nimic. E ca și cum California nu și-ar promova Silicon Valley”, Adrian Docea, specialist în branding.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu