Doi absolvenți ai Facultății de Teatru din Cluj, câștigători ai concursului de regie organizat la Teatrul Național din Craiova

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova

Tinerii regizori Leta Popescu și Andrei Măjeri vor avea ocazia să monteze la sfârșitul acestui an pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.

În mod excepțional în acest an, Concursul de Proiecte Regizoral-Scenografice destinat tinerilor creatori a acceptat punerea în scenă a două proiecte dintre cele trei care au ajuns în finală. Cele două proiecte au fost acceptate în urma interviurilor din data de 22 aprilie, după ce instituția craioveană a anunțat intrarea în finala concursului a trei proiecte aparținând concurenților: Irina Crăiță-Mândră (Cezarina Iulia Popescu-scenograf), Leta Popescu (Oana Hodade-dramaturg) și Andrei Măjeri (Alexandra Georgiana Panaite – scenograf).

Astfel, spectacolele Antic Update de Elise Willk, în regia lui Andrei Măjeri, cu scenografia semnată de Alexandra Georgiana Panaite și Sfârșit, o dramatizare de Oana Hodade după proza lui Florin Lăzărescu, în regia Letei Popescu și scenografia Brândușei Bălan vor fi realizate pe scena Studio I.D.Sîrbu a Teatrului Național din Craiova în perioada 15 septembrie – 20 decembrie 2015. Proiectul a constat în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol în anul 2015, la o dată ce va fi stabilită de comun acord. „Sunt foarte bucuroasă pentru că ni s-a dat șansa să montăm la teatrul din Craiova și apreciez că au acceptat două proiecte, făcând astfel excepție de la regulă. Atât mie, cât și lui Andrei ni s-a spus că proiectele au același nivel și că ar fi fost păcat să se renunțe la unul dintre ele. Spectacolul pe care îl regizez eu, pe baza dramatizării Oanei Hodade,  va avea la bază volumul de povestiri Lampa cu căciulă, de Florin Lăzărescu, povestiri care au în prim plan copilăria și amintirile despre război, dar nu ne vom baza doar pe acestea, ci și pe poveștile de viață ale actorilor care vor juca în spectacol”, a precizat regizoarea Leta Popescu pentru Transilvania Reporter.

Condiţiile de participare impuneau ca textul proiectului să aibă la bază o piesă românească contemporană, scrisă în ultimii 10 ani, să fie conceput pentru Sala studio “Ion D. Sîrbu” și regizorul și scenograful să fie absolvenți de studii superioare de specialitate, în ultimii 5 ani.

[stextbox id=”custom”]

Andrei Măjeri și Leta Popescu,   în fața Teatrului Național din Craiova/Foto: Arhivă personală

Andrei Măjeri și Leta Popescu, în fața Teatrului Național din Craiova/Foto: Arhivă personală

Andrei Măjeri a absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj și printre spectacolele pe care le-a regizat se numără Organic de Saviana Stănescu, la Teatrul Național din București, “Cutia Pandorei” de Katalin Thuróczy, la Teatrul Național din Cluj, sau „Ivona, prințesă de Burgund” la Teatrul ”Aureliu Manea” din Turda.

Leta Popescu a obținut în 2014, alături de actrița Lucia Mărneanu, Premiul pentru Debut la Gala Uniter pentru spectacolul Parallel, o coproducţie GroundFloor Group şi ColectivA din Cluj Napoca. Este regizor co-fondator al Asociației Reciproca, a regizat spectacole precum „9 din 10” sau „Poker” pe scena independentă de teatru și a fost asistent de regie pentru spectacolele „Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri și „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, ambele la Teatrul Național din Cluj. În studio-ul Art Club al Teatrului Național din Cluj, Leta Popescu are în pregătire spectacolul American Dream de Nicoleta Esinencu, premiera fiind anunțată în data de 5 mai, de la ora 19.00.

[/stextbox]

La cea de-a V-a ediție a Concursului de Proiecte Regizorale și Scenografice, organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și destinat tinerilor creatori, au fost înregistrate 18 proiecte.

Câștigătorii edițiilor anterioare au fost: regizoarea Diana Dragoș care a pus în scenă spectacolul ”Conu’ Leonida față cu reacțiunea” de I.L Caragiale, scenografia Adriana Dinulescu, Catinca Drăgănescu cu propriul său text ”Photoshop”, scenografia Sorana Țopa,   Bobi Pricop cu piesa ”Profu’ de religie” de Mihaela Michailov, în scenografie proprie și Dragoș Mușoiu care pune în scenă spectacolul ”Spargerea„ după nuvela ”Jaf armat” de Răzvan Petrescu, scenografia Andreea Negrilă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu