Din Londra, la UNTOLD Festival: Impresiile a trei englezi despre Cluj și România

Foto: Dan Bodea
eepurl.com

Englezii Charles, Ollie și Fraser au venit special în România pentru a participa la prima ediție a Festivalului UNTOLD. Despre Cluj au doar cuvinte de laudă, la fel și despre festivalul pe care l-au descoperit întâmplător, online. Provenind dintr-o țară în care festivalurile au făcut istorie, Glastonbury fiind doar unul dintre ele, englezii declară că un festival organizat în mijlocul orașului, chiar dacă are unele dezavantaje pentru localnici, din punct de vedere turistic aduce foarte multe beneficii. De asemenea, în timpul discuției pe care am avut-o, tinerii au ținut să precizeze că este de admirat faptul că la Cluj nimeni nu încearcă să îți vândă substanțe interzise cum se întâmplă la marile festivaluri din UK și că lumea se poate distra la fel de bine doar cu bere.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Ne-am întâlnit cu Charles Reynolds, Ollie Smith și Fraser Barrett în cursul zilei de sâmbătă, în campusul universitar Hașdeu, pe strada Piezișă, în zona în care sunt cazați pe durata festivalului. În cele două săptămâni de vacanță pe care le au la dispoziție, tinerii și-au propus să parcurgă peste 5000 de kilometri, cu mașina, din Londra până în Insula Corfu, cu oprire, bineînțeles, la festival.

„Am făcut multe călătorii în formula asta. Am fost în Croația anul trecut, în Dubrovnik, înainte cu un an am mers cu bicicletele de la Londra la Amsterdam și anul acesta ne-am gândit să trecem la o etapă superioară și să cumpărăm o mașină pentru călătoria noastră”, precizează Charles.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Ideea de a pleca într-o călătorie pe durata a două săptămâni le-a venit în timp ce se aflau toți trei într-un pub din UK. „Ne-am gândit ca de această dată să cumpărăm o mașină pentru aventura noastră și am cumpărat un Volkswagen cu 350 de euro pe care l-am vopsit cum am vrut noi. Mai mult ne-a costat vopseaua decât mașina. Apoi, am citit pe internet despre acest festival, am văzut că era organizat într-o parte a Europei despre care nu știam nimic, auzisem de Transilvania și de Dracula dar nu auzisem niciodată de Cluj-Napoca și așa am decis să venim. Inițial traseul nostru era în direcția Munich, Bratislava, Budapesta și de acolo spre Belgrad, Hvar, Durres și Corfu, dar auzind de festival am făcut oprirea la Cluj pentru câteva zile. Vom lăsa mașina în Corfu, cel mai probabil o vom face cadou cuiva și ne vom întoarce acasă cu avionul”, au povestit englezii.

IMG_2912

Foto: Arhivă personală

Foto: Arhivă personală

Întrebați care a fost prima impresie despre România și despre Cluj după primele două zile pe care le-au petrecut aici, englezii au mărturisit că femeile frumoase și băutura ieftină sunt fără îndoială principalele atuuri ale acestei țări. „Ca să fim sinceri prima dată am remarcat femeile frumoase care acum cu ocazia festivalului au venit, se pare, din toată România, apoi am realizat cât de ieftin este totul aici spre deosebire de Londra unde o bere este cinci lire. Am fost la un bar într-una din seri și am făcut o consumație de aproximativ 30 de lire, ceea ce în Londra ne-ar fi costat în jur de 120 de lire. În Cluj ne-a mai plăcut Centrul vechi care ni s-a părut foarte diferit, în sens pozitiv, față de zona stadionului care are toate acele construcții moderne”, a precizat Charles Reynolds.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Din păcate, spune el, în cele câteva zile în care au stat în Cluj el și prietenii lui nu au întâlnit alți englezi. „În UK festivalurile sunt foarte la modă, avem atât de multe și probabil UNTOLD, fiind la prima ediție, nu a atras foarte mult atenția. Anul viitor sigur vor veni mult mai mulți, poate încercăm să îi aducem și pe colegii noștri de divizie”, a spus Charles.

I-am mai întrebat pe tinerii aventurieri care cred că ei că sunt avantajele organizării unui festival de amploare în mijlocul unui oraș, comparativ cu marile festivaluri europene care se organizează de obicei în zone din afara orașelor. „Într-adevăr, în UK, festivalurile se țin pe un câmp deschis dar aici este bine pentru că avem toate facilitățile, suntem chiar în oraș, putem merge în baruri sau restaurante înainte să intrăm la concerte. Înainte de prima seară de festival am crezut că muzica se oprește la ora 12 sau 1 și întrebând câțiva localnici am aflat că pe durata festivalului, cel puțin, muzica nu se oprește până dimineața. Ar fi fost păcat ca festivalul să fie organizat în afara orașului, pentru că așa nu aveam ocazia să vedem orașul în care locuiți, ar fi fost doar un festival printre multe altele și nu am fi trăit experiența românească. De exemplu, la festivalul Hideout din Croația oamenii nu văd decât locul festivalului, nu văd orașul sau cultura locului. La fel se întâmplă și în UK. Și am mai remarcat ceva la Cluj. De obicei, la festivalurile din UK toată lumea te întreabă dacă nu vrei să cumperi una, alta, mă refer la droguri, însă aici nu am întâlnit așa ceva, toată lumea se distrează în felul lor, chiar dacă beau doar bere”, au spus tinerii.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Fiind cazați în căminele universității, Charles, Ollie și Fraser au ajuns să cunoască destul de bine zona campus-ului Hașdeu, barurile și restaurantele de acolo. Înainte să vină în România nu s-au informat despre cultura sau tradițiile locului, dar le-a făcut plăcere să descopere chiar de la noi care sunt mâncărurile tradiționale și formulele de salut în limba română,  învățând totodată că banii românești nu se numesc „leaves-frunze”, ci lei.

După Festivalul UNTOLD, băieții vor pleca mai departe în călătoria lor spre Belgrad.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

4 Comentarii

 1. Mihai spune:

  păi, evident că peste tot se organizează în afara orașelor pentru că administrațiile locale respective își respectă toți cetățenii, nu doar pe unii.

  știți care e greșeala voastră, a ziariștilor? încercați să acreditați ideea că e cool ce se întâmplă și normal, fără să vă gândiți că nu toată lumea gustă acest tip de muzică și că nimeni nu e obligat să stea treaz până dimineața din cauza ei. nu văd de ce o gramadă de oameni care nu merg la festival trebuie să se sacrifice și să înghită tot zgomotul și mizeria, cu atât mai mult cu cât ei sunt, de fapt, orașul, ei plătesc taxe și impozite, ei susțin economia locală, nu un festival care e sezonier și organizat de o federație neplătitoare de TVA. eu locuiesc Pavlov și nu există zi în care să nu miroase a pișat la intrarea pe podul spre casă. dacă asta înseamnă să pui Clujul pe hartă, credeți-mă, mă lipsesc.

  • Bogdan spune:

   Ştii care e problema ta, „plătitorule de taxe”? Lasă comunismele si gustă puţin dintr-un oraş modern. Vorbeşti depsre acest festival de parcă durează un an întreg… Sunt patru nopţi şi patru zile! Am fost prezent la festival… A fost unul dintre cele mai bune festivale la care am avut ocazia să particip! Pace 😀

  • Diana spune:

   NU VA INTELEG MENTALITATEA! Festivalul asta a avut doar beneficii asupra Clujului . Muzica nu se auzea haotic ,cred ca mai tare se auzea de la un festival al berii . Clujul e un oras studentesc ,e normal sa aiba festivaluri si evenimente pentru tineri . Care e problema defapt? Ca au ingradit parcul ? Aveti 361 de zile sa va plimbati . Ultra Music Festival care e unul dintre cele mai mari festivavluri din lume si este organizat in Miami intre blocuri , de ce acolo nu sunt plangeri?

  • Sergiu spune:

   Din cauza gandirii tale si al altora ca si tine….Romania este unde e
   Comunist te-ai nascut…comunist o sa mori
   P.S. nu am participat la Untold dar m-am bucurat si ma bucur sa continue pana la editia 1000
   Si pentru haterii de nivelul tau …am o solutie….sa te muti in mijlocul padurii…simplu….

Postaţi un comentariu