Dezbatere Temps d’Images: Fotbalul feminin, de la „ciudățenie”, la normalitate

Corina Bucea, Ștefania Vătafu și Teodora Meluță/Foto: Dan Porcuțan

Platforma Independentă de Artele Spectacolului, din cadrul Festivalului Temps d’Images (7-14 noiembrie), a fost gazda lansării primului număr al revistei Corner. Fotbal+Societate prilej care le-a adus în fața publicului pe o parte dintre jucătoarele Olimpia UT Cluj, cea mai titrată echipă din fotbalul românesc. Într-un dialog moderat de Corina Bucea, fetele au vorbit despre prejudecățile care există în societate cu privire la femeile care practică fotbal de performanță, despre imaginea fotbalului feminin dar și despre lipsa de interes a mass-mediei în ceea ce privește performanțele acestui sport practicat de fete.

Jucătoarele au fost însoțite vineri, la Fabrica de Pensule unde a avut loc discuția, de antrenorul lor, Mirel Albon și de Alin Cioban, președintele executiv al clubului.

La întâlnirea cu fotbalistele de la Olimpia Cluj au fost prezenți și Dana Andrei și Sorin Popescu, doi dintre editorii publicației Corner. Fotbal+Societate, care au explicat ce a stat la baza apariției revistei. „Am început cu o pagină de Facebook, anul trecut, care se numește Politics of Football după ce ne-a fost șters un comentariu pe pagina unor suporteri care se referea la asumarea discursurilor antirasiste, antisexiste și antihomofobe. Am înțeles atunci că mesajele apărute în acest mediu duc mai degrabă la dezbinare decât la coagularea unei comunități. Astfel, platforma a început ca un repertoriu de știri și articole de fond care ne reprezentau punctul de vedere și s-a concretizat în această revistă. Pornind de la numele revistei ne-a interesat să abordăm subiectele dintr-o perspectivă interdisciplinară. Colaboratorii noștri vin din zone diferite în ideea că fotbalul ar putea fi analizat prin mai multe medii”, a spus Sorin Popescu.

Dana Andrei,   Sorin Popescu,   Teodora Meluță,   Ștefania Vătafu și Corina Bucea/Foto: Dan Bodea

Dana Andrei, Sorin Popescu, Teodora Meluță, Ștefania Vătafu și Corina Bucea/Foto: Dan Bodea

În continuare, discuția s-a axat pe echipa de fotbal feminin Olimpia UT Cluj, cu referire la perspectivele pe care le au în acest moment tinerele jucătoare.

În 1995, fotbalul feminin a cunoscut un boom extraordinar, a spus Alin Cioban, președintele executiv al clubului Olimpia Cluj, când existau 48 de echipe, grupate în două serii valorice, care activau în jurul fabricilor sau a întreprinderilor. În 2010 în România erau opt-nouă echipe și în jur de 400 de jucătoare legitimate. „Viziunea mea și a colegilor mei a fost să oferim acestor fete mai multe perspective: să facă o carieră în acest sport, să se orienteze spre activitatea de antrenorat sau spre activitatea de arbitraj. Mulți privesc fotbalul feminin ca pe o ciudățenie și puțin abordează îl abordează ca instituție care are o strategie pe termen lung. În 2015 avem trei niveluri valorice, superliga de opt echipe, liga I cu două serii, de 10 și 12 echipe și liga a doua de tineret cu peste 20 de echipe care joacă în mod constant. Cu siguranță mass-media și televiziunile sunt interesate de fotbalul feminin atâta timp cât și fotbalul feminin poate să ofere ceva. La ora actuală sunt în jur de 1300 de jucătoare legitimate și peste 4800 de practicante. Din 2010 am început proiectul de dezvoltare în parteneriat cu UEFA, am absorbit atunci 50.000 de euro de la UEFA, urmând ca din 2011până în prezent să avem câte 100.000 de euro în fiecare an doar pentru dezvoltare. În plus, suntem ajutați și de Federația Română de Fotbal”, a precizat Alin Cioban cu referire la investițiile care se fac în acest sport.

Foto: Dan Porcuțan

Foto: Dan Porcuțan

Ștefania Vătafu practică fotbalul de la vârsta de 11 ani și a venit în Cluj în urmă cu aproape opt ani, din 2010 fiind jucătoare la CFF Olimpia Cluj. Considerată „creierul” din teren al echipei clujene, Ștefania a fost declarată în ultimii doi ani cea mai bună jucătoare de fotbal feminin din România „Când am venit în Cluj am început să iau mult mai în serios fotbalul. Aici am avut șansa să joc la un club profesionist, am ajuns să fiu selectată în lotul național și să merg cu echipa în Champions League. Comparativ cu fotbalul pe care îl jucam cu băieții când eram acasă la Râmnicu Vâlcea, în Cluj a fost cu totul alt nivel”, a precizat Ștefania adăugând că va juca în continuare fotbal „atât cât o țin picioarele”. La 22 de ani, Ștefania a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport și este înscrisă la Școala de Antrenori-Licență B. Tânăra a povestit și una dintre cele mai frumoase experiențe ale sale în Champions League când a ajuns împreună cu echipa în optimi. „Întâlnești echipe pe care le vezi doar la televizor și așa ajungi să te motivezi mult mai bine. Chiar dacă pare o lipsă de modestie, la noi în campionat nu avem concurență ceea ce nu pot să spun că ne ajută”, a explicat Ștefania.

Jucătoarea a încercat să practice și alte sporturi, însă întotdeauna s-a întors la fotbal, depășind pe parcurs și stereotipurile potrivit cărora fotbalul nu este un sport pentru femei. „Părinții m-au susținut, mă mai întrebau uneori dacă nu vreau să fac și altceva, însă mi-au respectat alegerile.  Mentalitatea oamenilor se schimbă și chiar dacă există în unele familii interdicții în ceea ce privește preocupările copiilor, acestea eu cred că vor fi depășite”, a declarat mijlocașul Ștefania Vătafu.

Antrenorul Mirel Albon a adăugat, la rândul său, că și în România începem să ne „occidentalizăm”  în așa fel încât să acceptăm că fotbalul este și un sport pentru femei și chiar o oportunitate. „Chiar și gândirea misogină potrivit căreia fetele doar ar consuma banii federației, s-a schimbat foarte mult și se fac mari pași. Dacă presa ar scrie mai mult despre performanțele acestor fete ne-am dezvolta mult mai repede și pașii ar fi mult mai ușor de parcurs. De multe ori ni s-a spus că presa scrie ce cere publicul. Eu sunt de părere că dacă s-ar populariza acest sport și oamenii ar vedea efortul și dăruirea fetelor, atunci cu siguranță ar exista și interes. Din păcate e mai ușor ca ziariștii să scrie unde și-au pierdut fotbaliștii noaptea, decât să facă un reportaj despre fetele noastre și performanțele lor”, a precizat antrenorul Olimpia Cluj, Mirel Albon.

Teodora Meluță are 16 ani și practică fotbalul de aproximativ șapte ani,   făcând parte din echipa clujeană de la începutul lui 2015. „La început am jucat fotbal cu fratele meu,   însă nu m-am gândit că voi ajunge să joc fotbal la acest nivel. Părinții nu au putut să îmi interzică pentru că au văzut cât de mult îmi place. Am făcut ce am vrut eu”,   a spus Teodora/Foto: Dan Porcuțan

Teodora Meluță are 16 ani și practică fotbalul de aproximativ șapte ani, făcând parte din echipa clujeană de la începutul lui 2015. „La început am jucat fotbal cu fratele meu, însă nu m-am gândit că voi ajunge să joc fotbal la acest nivel. Părinții nu au putut să îmi interzică pentru că au văzut cât de mult îmi place. Am făcut ce am vrut eu”, a spus Teodora/Foto: Dan Porcuțan

Pe lângă lansarea revistei Corner. Fotbal+Societate, dezbaterea a fost completată și de o expoziție în spațiul Lateral ArtSpace din Fabrica de Pensule despre prezența femeilor în fotbal.

CORNER este o inițiativă colectivă a artiștilor Sorin Popescu și Dana Andrei, susținuți de curatorul Raluca Voinea. Publicația este produsă de tranzit.ro / București și revista IDEA. Arts + Society. Primul număr include materiale realizate de, sau împreună cu: Ștefan Tiron, Florin Flueraș, Powerpuff, Irina Botea & Jon Dean, Ovidiu Țichindeleanu, Florin Poenaru, Dan Perjovschi, Anca Verona Mihuleț, Corneliu Porumboiu, Prosper Center.

O parte dintre jucătoarele echipei Olimpia Cluj/Foto: Dan Bodea

O parte dintre jucătoarele echipei Olimpia Cluj/Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu