Depozitul de Filme din Cluj va fi inaugurat în 8 august

Foto: Dan Bodea

Primul și cel mai amplu proiect menit să responsabilizeze publicul și autoritățile și să găsească soluții pentru refacerea rețelei de cinematografe din România, „Salvați Marele Ecran!”,  a încheiat Campania de strângere de fonduri pentru salvarea Depozitului de Filme din Cluj.

Campania de crowdfunding a fost anunțată oficial la deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și urmărește, într-o primă etapă, transformarea unuia dintre cele mai interesante locuri din Cluj într-un spațiu alternativ de cultură urbană, care va găzdui proiecții de film și alte evenimente culturale. “Am reușit să atragem un număr mare de susținători ai proiectului care, prin gestul lor, au confirmat importanța transformării acestei clădiri aflată în paragină într-un spațiu de interes public. Campania de strângere de fonduri organizată în cadrul platformei We Are Here a reușit asfel să atragă suma de 2328 de euro”, se precizează pe site-ul oficial al proiectului.

Având în vedere că doar contribuțiile individuale nu au acoperit suma necesară de 7000 de euro pentru recondiționarea Depozitului, iniţiatorii campaniei au primit şi sprijinul sponsorilor. Astfel, Depozitul va fi inaugurat în data de 8 august, în perioada în care se desfăşoară şi Festivalul Colours of Cluj.

Fondurile obţinute din sponsorizări şi donaţii vor fi utilizate în scopul acoperirii cheltuielilor legate de igienizarea spațiului, toaletarea vegetației și amenajarea unui parc cu alei de acces din lemn și pietriș, racordarea la rețeaua de curent electric, delimitarea și îngrădirea zonei. “De asemenea, vom amenaja un spațiu de joacă pentru copii, vom începe reabilitarea unei hale aflată în incinta Depozitului și vom amenaja spații comune destinate organizării unor evenimente diverse”, spun reprezentanţii campaniei.

Depozitul de Filme, fost depozit al RADEF RomâniaFilm, este astăzi un spaţiu dezolant care poate deveni în timp, atât prin potenţialul său de spaţiu alternativ de cultură urbană, cât şi prin valoarea sa istorică, un spațiu potrivit pentru dezvoltarea primului muzeu al filmului din Romania.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Salvați Marele Ecran!” urmăreşte stoparea fenomenului de dispariție a cinematografelor, precum și crearea unei rețele de săli moderne, digitalizate, pe tot cuprinsul țării, astfel încât, în următorii 10 ani, fiecare oraș cu peste 20.000 locuitori să aibă cel puțin un cinema funcțional. În prezent, România este țara europeană cu cele mai puține ecrane raportat la numărul de locuitori. Dacă, în 1990, existau aproximativ 450 de cinematografe, astăzi au supraviețuit mai puțin de 30. 78% din orașe nu au niciun cinematograf funcțional.Alături de transformarea fostului Depozit de Filme din Cluj-Napoca, campania „Salvați Marele Ecran!” continuă prin platforma online interactivă www.salvatimareleecran.ro care cartografiază toate sălile de cinematograf din rețeaua aflată în proprietatea statului și prin acțiunile următoare de reactivare a rețelei cinematografice din România. Cinematografele fac parte din patrimoniul cultural al țării și trebuie protejate, iar platforma își propune să reînvie obiceiul mersului la cinema și să-i facă pe spectatori și pe cei responsabili mult mai conștienți de importanța și valoarea cinematografiei.

 Proiectul „Salvați Marele Ecran!” este inițiat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizator TIFF, și Asociația Victoria Film.

Postaţi un comentariu