Depozitul de filme așteaptă salvarea din partea primăriei. TIFF îl reactivează cu cinci zile de evenimente

Foto: Dan Bodea

Depozitul de filme, care în urmă cu un an a fost readus în atenția publicului cinefil în cadrul campaniei „Salvați marele ecran”, găzduiește și în 2015 mai multe evenimente speciale marca TIFF.

Campania de strângere de fonduri pentru fostul depozit al RADEF România Film, situat pe strada Maiakovski 31-35 din Cluj, a fost anunțată oficial la deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) din 2014 şi a urmărit, într-o primă etapă, transformarea acelui loc într-un spațiu alternativ de cultură urbană, care va găzdui proiecții de film și alte evenimente culturale. Campania organizată în cadrul platformei We Are Here a reușit să atragă atunci suma de peste 2000 de euro, dar având în vedere că doar contribuțiile individuale nu au acoperit suma necesară de 7000 de euro pentru recondiționarea Depozitului, iniţiatorii campaniei au primit şi sprijinul sponsorilor. Fondurile obţinute din sponsorizări şi donaţii urmau să fie utilizate în scopul acoperirii cheltuielilor legate de igienizarea spațiului, toaletarea vegetației și amenajarea unui parc cu alei de acces din lemn și pietriș, racordarea la rețeaua de curent electric, delimitarea și îngrădirea zonei. „De asemenea, vom amenaja un spațiu de joacă pentru copii, vom începe reabilitarea unei hale aflată în incinta Depozitului și vom amenaja spații comune destinate organizării unor evenimente diverse”, spuneau reprezentanții campaniei la mijlocul lunii iunie a anului trecut. Deşi inaugurarea Depozitului de Filme de pe strada Maiakovski era programată pentru data de 8 august 2014, evenimentul nu a mai avut loc, lucrările aflându-se în stand-by administrativ.

Depozitul de filme în 2014/Foto: Dan Bodea

Depozitul de filme în 2014/Foto: Dan Bodea

Depozitul de filme în 2014/Foto: Dan Bodea

Depozitul de filme în 2014/Foto: Dan Bodea

Potrivit reprezentantului Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc și totodată manager al TIFF, Cristian Hordilă, Depozitul de filme este și în 2015 în proprietatea România Film, respectiv a Ministrului Culturii. „Primăria ne-a asigurat că este interesată de acest spațiu și ulterior, după obținerea lui, ar vrea să aplice pentru fonduri europene și să construiască un muzeu. În paralel, s-ar părea că Ministerul Afacerilor Interne are un interes pentru spațiul respectiv având în vedere că Școala de Poliție se află în vecinătate. Noi am reușit anul trecut, după TIFF, să îl igienizăm și să îl conservăm peste iarnă, acum îl redeschidem cu o igienizare de primăvară și ne-am propus ca vara asta să îl ținem deschis cu activități, mai ales în week-end. Până reușim să îl salvăm cu adevărat din punct de vedere administrativ el va fi un spațiu pe care îl vom lua în considerare în programa TIFF în fiecare an. Locul nu a fost descoperit de noi, el exista și înainte, însă ne-a atras atenția în momentul în care un coleg de-al nostru de la Libra Film lucra la un documentar despre istoria sălilor de cinema. Cercetând și dezvelind filă cu filă toată povestea asta ne-am dat seama că depozitul de filme ocupa un loc important atât în povestea documentarului, cât și în povestea Transilvaniei și a Clujului”, a spus Cristian Hordilă.

În urmă cu 25 de ani, Depozitul de filme era un loc foarte viu, fiind punctul zero a tot ceea ce însemna cinematografie în Ardeal. Aici veneau toate filmele, de aici plecau, aici se făcea ultima cenzură. Pe lângă acestea, depozitul este astăzi și simbolul unei ere căzute. „Depozitul relevă și o schimbare în industria filmului, în sensul că această clădire găzduia peliculă de 35 mm care se depozita în anumite condiții. De trei-patru ani de zile însă, industria filmului s-a schimbat complet și pelicula, cel puțin în ceea ce înseamnă festivaluri și săli de cinema, nu știu dacă acoperă un cuantum de 10%. În rest totul e digital. Astăzi, nu ar mai fi utilă o clădire atât de mare și de complicată ca structură organizatorică pentru că filmele sunt sub forma fișierelor digitale, pelicula nu mai trebuie lipită și nu mai trebuie păstrată în condiții speciale pentru a nu lua foc”, a precizat Cristian Hordilă.

Depozitul de filme în 2015/Foto: Dan Bodea

Depozitul de filme în 2015/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Ca urmare, organizatorii TIFF au văzut în spațiul de pe strada Maiakovski un loc cu foarte mare potențial care să servească în primul rând comunității clujene, dar și oamenilor dintr-o zonă a orașului lipsită de locuri de petrecere a timpului liber.„Descoperind locul acesta și aflând că sunt interese imobiliare asupra lui, ne-am dat seama că toată zona autogării este foarte puțin ofertantă. E mult să te gândești că zona ar putea avea un cinema de cartier, sau o sală de cartier, atâta timp cât nu există nici parc. În plus, ne-am dat seama că pe lângă Casa TIFF, iubitorii de film din Cluj nu aveau un loc cu care să se identifice. Discutând cu reprezentanții primăriei în contextul strategiei orașului pe următorii șapte ani și dându-ne seama că cinematografia este un pilon important, am zis să vedem cum sunt alte orașe ale filmului: au un festival de film, un centru de educație și de prezență a proiecțiilor de film, au un fond regional de film și au o zonă de apropiere a oamenilor de film, care în general este reprezentată prin muzee interactive, unde au loc proiecții, cursuri de week-end etc. Depozitul de filme are acest potențial. Astfel, primăria a fost de acord să transforme Depozitul de filme într-un spațiu multimedia și interactiv de a interacționa cu cinematografia”, a declarat Cristian Hordilă pentru Transilvania Reporter.

 [stextbox id=”custom”]

446957846_640

În acest an, la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, Depozitul de filme prinde din nou viață. Între 3 și 7 iunie, începând cu ora 14.00, Depozitul va deveni spațiu de joacă, târg, grădină de vară, teatru, concerte și expoziții, intrarea la toate evenimentele fiind liberă. În data de 3 iunie, de la 21.45, la Depozit va fi proiectat „YouTube Bazaar”, noul film al lui Dan Chișu, care spune spectaculoasa poveste a vlogger-ului Bahoi. Joi, 4 iunie, de la ora 21:30, filmul „Zivan Makes a Punk Festival” (în regia lui Ognjen Glavonic) va prezenta patru zile din viața unui poet punkist entuziast, după care formația Datum Vyroby, protagonistă în film, va susține un concert energic de punk slovac. Vineri, în cadrul EcoTIFF, „Bikes Vs. Cars”, un documentar despre efectele mașinilor asupra climei, va reuni la Depozit comunitatea de bicicliști din Cluj, iar sâmbătă, motocicliștii sunt așteptați la „On Any Sunday: The Next Chapter”, un documentar despre lumea pasionantă și periculoasă a motocicliștilor.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu