Depeche Mode, la Cluj: Desfășurare impresionantă de forțe și o surpriză pentru chitaristul Martin Gore

Foto: Depechemode.com

Puțin îi mai desparte pe fanii români de întâlnirea cu legendara trupă Depeche Mode, eveniment care va avea loc în data de 23 iulie pe Cluj Arena. Concertul marchează prima vizită a trupei la Cluj-Napoca, acesta fiind totodată ultimul show din segmentul european al turneului Global Spirit de promovare a celui mai recent album. De ce a fost ales Clujul pentru acest concert, cât de mare va fi desfășurarea de forțe în ziua evenimentului și câte persoane vor veni să asiste la unul dintre cele mai așteptate concerte ale verii, am aflat de la Managing Director Emagic, Laura Coroianu.

Accesul  pentru  concertul  de  duminică  se  va  face  începând  cu ora  17:00,  pentru  posesorii  de  pachete Early  Entry,  urmând  ca  de la ora 17:30,  accesul  să  fie  permis  tuturor spectatorilor.  De la  ora  19:30,  în deschiderea show-ului Depeche Mode, va cânta Maya Jane Coles, DJ și producător din Marea Britanie, Depeche Mode urmând să își începă concertul în jurul orei 20:45.

Foto: Depechemode.com

Care au fost criteriile cele mai importante pe care le-ați luat în considerare în momentul în care ați ales Clujul ca loc de desfășurare a concertului Depeche Mode?

În primul rând, ne-am ghidat după apetitul fanilor transilvăneni pentru concerte și festivaluri. Un alt criteriu a fost proximitatea Clujului față de celelalte destinații de pe ultimul segment al turneului.

A existat o mare cerere „pe piață” din această zonă pentru un concert DM?

În orice oraș din România există cerere pentru o trupă ca Depeche Mode, sunt niște legende. Și da, am primit semnale din partea de vest a țării, dovadă și numărul mare de bilete achiziționate încă din primele zile.

Concertul de la Cluj-Napoca încheie turneul european al trupei. Va fi marcat în vreun fel acest final de turneu?Ați primit semnale în acest sens din partea staff-ului formației DM?

Într-adevăr încheie segmentul european al turneului, însă Global Spirit Tour va continua începând cu luna august cu alte 70 de show-uri în America de Nord, Europa și apoi America de Sud. Așa că pentru trupă și staff este doar încheierea primei etape dintr-un turneu ce va dura aproape un an. Însă concertul din Cluj are loc în aceeași zi cu aniversarea lui Martin Gore, care va fi marcată într-un mod special de fanii trupei. 

Foto: Depechemode.com

Cât de mari sunt costurile de producție pentru un asemenea concert? La ce să ne așteptăm din punct de vedere tehnic, logistic. Cât de mare va fi desfășurarea de forțe?

Va fi o desfășurare de forțe impresionantă. Echipele reunite ajung în ziua evenimentului la aproape 1000 de persoane, printre care se află staff-ul artiștilor, staff-ul Emagic, echipa de producție Depeche Mode, echipa de producție locală, forțele de ordine, furnizorii, voluntarii. Costurile de producție sunt enorme.  

Cât de greu este să îți câștigi reputația ca organizator de concerte în România? Din 2005, de când a fost înființat Emagic, cum ați resimțit concurența pe această piață a evenimentelor?

Emagic este organizatorul de concerte și festivaluri care a revoluționat industria de evenimente live din România, iar de-a lungul celor peste 12 ani de activitate a adus în țară unele dintre cele mai mari nume ale industriei muzicale internaționale și aici enumăr Roger Waters/The Wall, Red Hot Chili Peppers, Madonna, Iron Maiden, Metallica. Noi ne-am câștigat reputația organizând evenimente la nivelul celor mai riguroase standarde internaționale, cu un deosebit respect pentru public și parteneri. Ca în orice altă piață, concurența este sănătoasă, ne obligă să fim mereu profesioniști.

Un organizator de concerte ar trebui să își asume și rolul de a educa publicul prin oferta pe care o propune?

Un organizator are rolul de a oferi spectatorului o experiență de calitate, dacă în urma acesteia intervine și un proces de educare a gusturilor sau a comportamentelor, cu toții avem de câștigat.  

Foto: Depechemode.com

Concertul DM este cel mai mare eveniment organizat de Emagic in afara Bucureștiului?

Da, este într-adevăr cel mai mare eveniment în afara Bucureștiului. Am mai avut Roxette în 2012, tot pe Cluj Arena, dar a fost un eveniment de proporții mai mici. Iar anul acesta mai organizăm concertul Sting la Sala Polivalentă și festivalul AWAKE, în județul Mureș.

Cât de accesibil, dar și cât de atractiv a devenit astăzi Cluj-Napoca pentru un organizator de concerte? Care sunt factorii care îl fac atractiv? 

Publicul foarte deschis, colaborarea cu autoritățile locale, infrastructura.

În alegerea Clujului pentru organizarea unor evenimente cu artiști renumiți la nivel mondial luați în considerare și poziționarea geografică a orașului și posibilitatea de a atrage spectatori în țările din jur (în special din Ungaria?)

Pentru concertul din Cluj s-au cumpărat bilete din toată Europa, însă nu am observat o diferență considerabilă pentru comenzile din Ungaria, care are o tradiție mai mare decât România în organizarea de evenimente.

Sunt „riscante” concertele organizate pe stadioane? Există exemple mai puțin fericite ale unor concerte care nu au umplut în totalitate asemenea arene. 

Fiecare eveniment are particularitățile lui și nu aș putea oferi un răspuns general valabil. Ce pot însă să punctez este faptul că în București în acest moment nu avem un spațiu de evenimente acoperit pentru a susține un public între 10.000 și 20.000 de persoane, ceea ce este o problemă când facem ofertele către diferiți artiști. 

În acest moment, cu doar câteva zile înainte de concertul DM de la Cluj, care este numărul biletelor vândute?

Estimăm peste 40.000 de mii de oameni prezenți și mai sunt aproximativ 700 de bilete disponibile spre vânzare.

Concertul DM este doar începutul. În toamnă, Clujul va fi gazda concertului susținut de STING. Luați în calcul să aduceți artiști mari la Cluj și anul viitor sau cele două concerte sunt un test pentru a analiza dacă Clujul are într-adevăr un potențial important pentru industria evenimentelor muzicale?

Am fost mulțumiți de cum au decurs evenimentele pe care le organizăm în Cluj și dacă vom avea ocazia, vom reveni cu alte nume.  

[stextbox id=’custom’]

La începutul acestei săptămâni au început ultimele pregătiri pentru show-ul Depeche Mode. Peste 160 de oameni din echipa locală și echipa turneului se află în aceste zile pe stadion asigurându-se  că totul va fi gata până la ora concertului, urmând ca, în  ziua evenimentului, de întreaga organizare să se ocupe peste 600 de persoane. Scena va avea aproximativ 50 de metri lățime și alți 20 de metri adâncime, fiind prevăzută cu ecrane uriașe pe care vor rula proiecții pregătite de celebrul fotograf Anton Corbijn, un apropiat al trupei, recunoscut pentru efectele vizuale  spectaculoase din turneele Depeche Mode. Nu doar scena reprezintă însă un punct important în desfășurătorul  pregătirilor pentru  duminică, ci  și zona de backstage care îi va găzdui pe cei trei membri ai trupei și echipa lor. Martin Gore și Andy Fletchervor vor fi, ca de obicei, colegi de cameră, însă Dave Gahan va avea propria lui cabină. Artistul rămâne consecvent în preferințe, optând pentru un decor minimalist, în culori neutre, cu mult negru. Mai mult decât atât, Dave preferă ca inclusiv ceștile de cafea, prosoapele, draperiile și chiar ciocolată să fie negre. Singura pată de culoare va fi dată de un buchet de flori proaspete.

De altfel, atât Dave cât și colegii lui preferă mici detalii care să dea personalitate spațiilor în care își vor petrece timpul. Tocmai de aceea și mobilierul va fi unul special, artiștii optând pentru o serie de canapele modulare, care se pot transforma, la nevoie în scaune sau șezlonguri. Aceștia au preferat produse din colecția Creative pusă la dispoziție de Aramis Feeling, brandul de mobilier tapițat din Baia Mare care oferă o gamă variată de canapele, fotolii, saltele și accesorii. Și dacă la ultima vizită în România, Dave Gahana avut parte de prezențe feminine la tot pasul, artistul și-ar dori să păstreze tradiția, alegând  și de această dată ca pe durata șederii sale, în echipa lui personală de  securitate să fie și o femeie, urmând  ca de pregătirea sa fizică să se ocupe tot o femeie, masseur și instructor de fitness profesionist.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu