De la idee, la produs: ZAIN, primul festival de design din Cluj, aproape de start

Foto Facebook Agenția Kumpania

Primul festival de design din Cluj va debuta joi, 12 noiembrie, cu vernisajul expoziției centrale, eveniment care va reuni produsele a peste 60 de designeri români veniți din toată țara pentru a-și expune creațiile și de a interacționa cu publicul cunoscător sau mai puțin familiarizat cu fenomenul de design. Deschisă publicului și cu intrare liberă, Expo Central ZAIN poate fi vizitată în clădirea de la numărul 18 din Piața Ștefan ce Mare din Cluj, începând de joi, ora 19:00, în toate cele 4 zile ale festivalului. Expoziția centrală va promova și valorile meșteșugului tradițional, reiterat în designul contemporan.

Gândit ca un prilej de promovare pentru tinerii designeri, dar și de interacționare, ZAIN Design Expressions se va desfășura în perioada 12-15 noiembrie sub forma mai multor evenimente, inclusiv un fashion show în Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu. „Fashion show-ul este un eveniment inedit și va avea loc vineri, de la ora 20.00 în Biserica Reformată unde vor fi prezentate creațiile toamnă-iarnă a doi designeri români, Ovidiu Pop și Irina Voinea, completate de accesorii create și de alți designeri”, explică organizatorii.

Ideea de a organiza în Cluj un eveniment dedicat designerilor și publicului larg a venit în urma unei necesități pe care mai mulți tineri arhitecți și designeri din Cluj au simțit-o la nivel local: aceea de a exista o platformă care să-i reunească pe oamenii implicați în fenomenul de design. „Am simțit faptul că la Cluj avem tendința să ne uităm spre București, să mergem la București la evenimente, dar evenimentele nu veneau la noi sau se lăsau așteptate. Dorind să promovăm design-ul pentru publicul larg, ne-am gândit că ar fi important ca nu doar persoanele specializate să participe la aceste evenimente. Astfel, am început să lucrăm la proiect din toamna anului trecut și deși se prefigura un eveniment orientat pe Cluj, a crescut gradual până în momentul de față când avem invitați foarte mulți designeri români, veniți din toată țara”, a precizat pentru Transilvania Reporter Georgiana Ciceo, reprezentantă a Asociația PLAI – Laborator Public de Arhitectură, Inovație și Experiment.

„Inițial, ne-am fi dorit să avem un curator pentru expoziția centrală dar pentru că nu am reușit,  ne-am bazat pe designerii care ne-au recomandat, la rândul, lor alți designeri. În momentul în care i-am cooptat, am simțit că nu există o comunitate deja formată a designerilor. Nu am putut să abordăm o platformă de unde să îi preluăm și, în plus, foarte mulți designeri din Cluj ne-au spus că s-a întâmplat foarte des să se cunoască cu alți designeri locali în București. Atunci ne-am dat seama că demersul nostru era cu atât mai necesar”, a explicat, la rândul ei, Florina Dascăl, arhitect și co-organizator al evenimentului.

A alege un nume cu rezonanță pentru eveniment a fost destul de greu, însă echipa de organizare a apelat la agenția Kumpania care a creat întregul concept.

Foto Facebook/Agenția Kumpania

Foto Facebook/Agenția Kumpania

Astfel, designeri,  arhitecți, artiși, meșteșugari sau ingineri care se ocupă de design de produs, de interior, grafic sau vestimentar (din București, Timișoara, Baia Mare, Iași, Gheorgheni și Cluj) vor avea cadrul necesar pentru a se întâlni și a interacționa cu publicul în cadrul mai multor evenimente. „Expoziția centrală este punctul zero al evenimentului. Vor fi peste 60 de designeri care își vor aduce lucrările realizate în baza temei comune: Procesul. Practic am vrut să arătăm care este procesul de lucru al unui designer, cum se ajunge de la idee, la produs și care sunt provocările lor. Este destul de greu să înțelegi de ce merită să investești în design dacă nu înțelegi care este procesul din spate. Așa că piesele din expoziție vor fi însoțite, majoritatea, de schițe, prototipuri, materiale, lucruri care să arate procesul din spatele obiectelor expuse”, explică organizatorii.

Potrivit Florinei Dascăl, Clujul este foarte bine axat pe sectorul fashion design, asta și datorită Universității de Artă și Design, cunoscută deja pentru Gala UAD, dar și pe designerii de produs care, din păcate, se fac remarcați mai mult la București decât la Cluj. „Designul de obiect are mare potențial dar este mai puțin dezvoltat pentru că nu există cadrul în care să se prezinte și e mai dificil pentru designeri să fie remarcați. Din experiența evenimentelor pe care le-am organizat, știm că întotdeauna este o categorie de public de nișă, care vine pentru ceea ce îl interesează. Dar așteptăm și pe acei oameni care nu sunt direct în contact cu fenomenul de design și pur și simplu sunt curioși să afle mai multe. Ne dorim să facilităm întâlnirea designerilor cu publicul larg dar și cu producători și cu persoanele care investesc de obicei în design, dar nu în cel românesc”, precizează tânăra arhitectă.

Un segment interesant în cadrul Zain va fi, spun organizatorii, și Turning Talents into Jobs, secțiune prin care se va încerca relevarea modului în care creativitatea poate fi transformată într-un job full-time. „Sunt foarte multe persoane creative care au diferite job-uri care nu au legătură cu design-ul și care merg acasă și își fac produsele de design. Unul dintre designeri m-a întrebat dacă poate lua parte la expoziție în condițiile în care este economist. Astfel, am vrea să aflăm mai multe de la designeri care au reușit să își vândă produsele, care sunt provocările și parcursul lor”, a declarat Florina Dascăl. Astfel, sâmbătă, 14 noiembrie, între 14:00 – 18:00 vor prezenta experiențele lor Vlad Sulea, Călin Crainic, Veronica Olariu, Mihnea Ghilduș, Dan Piersinaru și Lana Dumitru, iar duminică discuția va fi moderată de Mihnea Ghilduș de la Dizainăr, iar invitații la conversație sunt Dan Piersinaru (Autor), Florin Cobuz (Nod Makerspace), Maria Neneciu (The Institute), Roxana Rugină și Marius Bucea (Cluj Makers).

Dintre designerii locali, vor mai fi prezenți la Zain Design Expressions, pe partea de fashion Veronica Frișan, Laura Firefly, Adriana Goilav, Diana Flore, Ancuța Sarca, Ovidiu Pop, pe brand design TD Studio, The Tailor-Vlad Sulea, Kumpania sau pe design de produs Prototip Studio, Alexandra Constantinescu, Meșteshukar ButiQ etc.

Day 15

În această lună, echipa proiectului Day 15 propune o serie de evenimente care vor avea loc la Turnul Pompierilor de pe strada Tipografiei, în cadrul Zain, acolo unde vor fi prezentate instalații de lumini, în diverse forme și cu caracter tematic. La penultimul etaj va avea loc vernisajul expoziției proiectelor înscrise în competiția LIGHTS ON – primul concurs din Cluj-Napoca dedicat amenajării de sărbători a unui spațiu public (Piața Mihai Viteazu) și ultimul etaj va fi și el deschis publicului și beneficiază de atenție sporită, din acest  loc putând fi admirată o panoramă de aproximativ 75% din suprafața construită a Clujului.

Mai multe informații despre evenimentele din cadrul Zain Design Expressions puteți afla de pe pagina de Facebook sau de pe site-ul proiectului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu