De la Cluj, la Cannes. Ioana Băilă, regizor Bloc 5: „Tinerii cineaști ar trebui încurajați mai mult să experimenteze”

Foto: Arhiva personală

„Nu știu dacă voi putea vreodată să schimb lucrurile pentru tinerii cineaști din România, dar cu siguranță voi continua să mă dedic acestei arte cu aceeași responsabilitate pe care mi-am asumat-o de la început”, afirmă Ioana Băilă, masteranda Facultății de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai, al cărei prim scurtmetraj a fost acceptat la categoria Short Film Corner a Festivalului de Film de la Cannes 2018.

Regizor al scurtmetrajului „Bloc 5”, Ioana Băilă este conștientă că acest neașteptat pas în viitoarea ei carieră nu este altceva decât un imbold care să-i reamintească faptul că de acum înainte trebuie să mențină garda cât mai sus.

„Simt că această reușită mă obligă și mă responsabilizează mult mai mult. Sper să fie o oportunitate care să îmi deschidă multe uși, dar totodată sper să fiu capabilă să aduc același standard în producțiile mele viitoare. Cu siguranță voi fi prezentă de dimineața până seara în festival, vreau să văd cât mai multe scurtmetraje, să observ modurile diferite de abordare și să învăț cât mai mult de la colegii mei cineaști. Probabil voi fi copleșită de tot ceea ce se întâmplă acolo”, a precizat Ioana Băilă pentru Transilvania Reporter cu referire la prezența ei la Cannes în perioada 14-19 mai, când se va desfășura competiția de scurtmetraje.

Foto: Arhiva Personală

Cu o durată de 9 minute și 52 de secunde, Bloc 5 face parte din lucrarea de licență pe care Ioana susținut-o în 2017 și care a tratat subiectul Reprezentărilor cinematografice ale blocajului. Ideea a pornit în urma discuțiilor cu profesorul ei coordonator, Doru Pop, care i-a sugerat să preia aspecte din experiența ei personală și să le dezvolte. Nu tot ceea ce se întâmplă în Bloc 5 o reprezintă, spune Ioana Băilă, ci doar partea de început în care personajul, la vârsta de 3-4 ani, are un blocaj fizic: Nu poate să treacă praguri și nu poate intra în bucătăria unde se află părinții ei.

„Mesajul pe care am vrut să îl transmit se rezumă la încercarea de a găsi o reală justificare a anumitor atitudini și alegeri pe care le avem în viața adultă. Există varianta ca în copilărie să fi experimentat o situație care să ne determine să facem anumite alegeri. Întoarcerea la ceea ce a declanșat aceste alegeri este extrem de importantă”, consideră Ioana.

Echipa filmului a fost formată din prieteni și colegi ai tinerei regizor și l-a avut în calitate de  director de imagine pe Dorel Gnatiuc, în prezent student la UNATC București. Asistente de regie au fost Ilinca Straton și Irina Ionescu alături de care Ioana lucrează momentan la un nou scurtmetraj. În ceea ce privește actorii, aceștia au fost atât profesioniști cât și amatori: Delia Pană, Mihaela Boboș, Irina Barbir, Nicușor Băilă, Corina Băilă, Amza Jucan, Mădălina Dumitrache. Prin Mădălina Dumitrache, Ioana a ajuns și la copiii de la Palatul Copiilor, care au rezistat eroic la toate cerințele realizării unui astfel de film, în acest caz la 31 de duble. Psihologul care apare în ultima parte a filmului este un psiholog autentic, la fel și părinții personajului, care sunt de fapt părinții Ioanei.

„Cred că cel mai mult admir la un regizor controlul pe platoul de filmare, control pe care eu cu greu am reușit să-l stăpânesc. Admir curajul unui regizor de a modifica lucrurile în funcție de cum crede el că ar trebui să se întâmple. Să crezi în tine este cel mai important. Consider că este foarte greu să lucrezi cu tine”, spune Ioana Băilă.

Scurtmetrajul a avut un buget minim, pe care l-a asigurat Ioana Băilă din finanțare proprie. Filmările au început în februarie 2017, până în luna mai a aceluiași an.

„A fost prima dată pentru mine când procesul de regie a fost atât de intens. Cea mai mare provocare cred că a fost să lucrez cu copiii. A fost foarte greu să răspund tuturor întrebărilor pe care mi le adresau, să fiu atentă la fiecare mișcare a lor. Dar au fost extraordinari și cu siguranță voi mai apela la ei. Prima parte a filmărilor s-a desfășurat în Câmpulung Muscel, acasă la mine, a doua parte la Școala „Ion Creangă” și a treia parte în cabinetul de psihologului Amza Jucan”, povestește regizorul Ioana Băilă. O parte din echipamentul de filmare i-a fost asigurat de Universitatea Babeș-Bolyai, care este și producător al scurtmetrajului.

Înscrierea la Cannes scurtmetrajului Bloc 5 a venit prin Romanian Short Waves, un festival organizat de Asociația Secvențe care se ocupă de selectarea scurtmetrajelor pentru Cannes în urma colaborării cu Institutul Francez.

În ceea ce o privește pe Ioana și pasiunea ei pentru cinematografie și imagine, tânăra mărturisește că încă din copilărie a intrat în contact cu mediul artistic prin intermediul tatălui ei care este fotograf. Astfel, înscrierea la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj a fost un pas natural. După cei trei ani de facultate, Ioana este conștientă că mai are foarte multe de învățat și că acești trei ani au fost doar începutul.

„Nu pot să spun în acest moment că cinematografia face parte din mine. Îmi doresc să facă parte, dar mai am enorm de mult de învățat. Sunt convinsă că există tineri regizori care au producții mult mai bune și mai bine lucrate, dar care nu au avut șansa să fie susținuți. Acesta este de fapt minusul cinematografiei românești. Tinerii cineaști ar trebui să aibă mai mult sprijin, ar trebui să li se acorde mai multă încredere. Există idei extraordinare, creativitate foarte multă, dar totodată ne lovim de un blocaj care parcă nu ne lasă să experimentăm atât de mult cât ne-am dori”, consideră Ioana Băilă.

În prezent, Ioana Băilă este masterandă în anul I la Arte performative și film, la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca.

Short Film Corner, organizat de „Association Francaise du Festival International du Film (AFFIF)” va avea loc la Cannes, ca parte a Festivalului de Film, în perioada 14-19 mai 2018. Filmele înscrise în secțiune Short Film Corner vor fi accesibile celor prezenți la festival via Digital Film Library, de asemenea, scurtmetrajele vor fi vizionate de profesioniști prin intermediul cannescourtmetrage.com și Catalogue du court, precum și în cadrul unor proiecții private. Până astăzi, 23 martie, România era prezentă în secțiunea Short Film Corner cu 15 scurtmetraje la categoriile Ficțiune, Documentar, Animație, Experimental. Pentru cea de-a 71-a ediție a Festivalului de la Cannes (8-19 mai), Bertrand Bonello va fi președintele Cinefondation și al juriului secțiunii Short Films.

Distribuie:

Postaţi un comentariu