„Dați la actorie, copii!”, mesajul actorilor Teatrului Național din Cluj la Noaptea Porților Deschise

Foto: Dan Bodea

A patra ediție a evenimentului Noaptea Porților Deschise la Teatrul Național i-a adus pe spectatori mai aproape de actori și de echipa teatrului și le-a oferit timp de câteva ore ocazia să participe la ateliere creative și chiar să urce pe scenă pentru scurte momente artistice.

Din programul evenimentului a făcut parte și proiecția unui film de aproximativ 25 de minute care a reunit o serie de interviuri realizate în cadrul evenimentului Ziua Porţilor Deschise la Teatrul Naţional, din martie, anul acesta. Proiectul, denumit Cabina de film, i-a invitat pe cei care au vizitat teatrul în acea zi să intre într-o cabină de film improvizată şi să răspundă unor întrebări, în faţa camerei de filmat. Scopul principal al experimentului a fost acela de a apropia teatrul de spectatori şi de a avea o mărturie a acelei întâlniri. Astfel, cele 63 de persoane de vârste diferite au răspuns unor întrebări precum de ce vii la teatru, ce te face fericit, cu ce ocazie minți sau de ce îți este cel mai tare frică.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Paul Mureșan/Foto: Dan Bodea

Paul Mureșan/Foto: Dan Bodea

O parte dintre participanții la Atelierul de desen

O parte dintre participanții la Atelierul de desen

Seara a fost completată de mai multe ateliere organizate de echipa și colaboratorii teatrului în Sala Mare și în foaiere. Astfel, a avut loc un Atelier de Vals și Swing susținut de coregrafa Dina Pop, un Atelier susținut de Filip Odangiu intitulat Animart-Teatrul Obiectelor-Teatrul de Hârtie, precum și un Atelier de desen care l-a avut în calitate de coordonator pe Paul Mureșan și care s-a bucurat de participarea a 20 de persoane.

Un alt atelier, al cărui rezultat a fost prezentat chiar pe scena Sălii Mari a teatrului, a fost cel susținut de actorul Silvius Iorga și regizorul Tudor Lucanu. În urma atelierului Mim versus Clovn, participanții au urcat pe scenă pentru o serie de demonstrații de mimă încheiate în aplauzele și râsetele spectatorilor.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

01IMG_9472

După proiecția filmului Cabina de film, realizat la Ziua Porților Deschise, a urmat întâlnirea cu patru dintre actorii Teatrului Național. Timp de 50 de minute, au răspuns întrebărilor spectatorilor Irina Wintze, Angelica Nicoară, Radu Lărgeanu și Matei Rotaru.

Ce le transmit tinerilor care vor să dea la actorie, ce sentimente îi încearcă în momentul ridicării cortinei, cât la sută este improvizație într-un rol și care au fost rolurile preferate din actuala stagiune, sau care este cea mai mare bucurie de a fi actor, au fost doar câteva dintre întrebările venite din public. Nu au lipsit întrebările mai îndrăznețe ale unor spectatori care au dorit să afle dacă replicile învățate pentru anumite roluri i-au ajutat vreodată „la agățat” sau dacă s-au gândit vreodată ce vor face după pensionare.

Actorii Angelica Nicoară,   Irina Wintze,   Radu Lărgeanu și Matei Rotaru/Foto: Dan Bodea

Actorii Angelica Nicoară, Irina Wintze, Radu Lărgeanu și Matei Rotaru/Foto: Dan Bodea

„Dați la actorie, copii, dacă vă place și asta vreți să faceți”, a transmis Irina Wintze, completată de ceilalți colegi ai ei aflați pe scenă. „Emoțiile actorilor încep cu ceva timp înainte de a se ridica cortina. Depinde de rolul pe care îl joci, de cât de greu este spectacol, de starea ta din seara respectivă. La ridicarea cortinei, emoțiile sunt maxime și ne liniștim după ce simțim că avem publicul aproape. Ne bucurăm când sălile sunt pline și se simte schimbul de energie dintre noi și dumneavoastră”, a spus actrița Angelica Nicoară.

Dacă Angelica Nicoară a precizat că cel mai mult în această stagiune i-a plăcut să joace rolul Doamnei din spectacolul „Cameristele” în regia lui István Albu, ceilalți actori au mărturisit că nu au roluri preferate având în vedere că este foarte greu să ai un rol preferat atunci când iubești fiecare aspect al profesiei pe care ți-ai ales-o. „E ca și cum ai vedea filmul preferat la trei televizoare și ar trebui să alegi”, a spus Radu Lărgeanu.

Actorul Radu Lărgeanu,   față în față cu publicul/Foto: Dan Bodea

Actorul Radu Lărgeanu, față în față cu publicul/Foto: Dan Bodea

În privința „pericolului” de a împrumuta trăsăturile personajelor pe care le joacă, actrița Irina Wintze a explicat că actoria este o meserie și trebuie înțeleasă ca atare. „Suntem exact ca și dumneavoastră, spectatorii. Doar că noi facem din vulnerabilitate un exercițiu. În afara scenei și noi fugim dintr-un loc în altul și noi punem murături și noi ne înghesuim în autobuz, ca și dumneavoastră”, a precizat actrița.

Ce alte ocupații au avut înainte de a deveni actori, a fost o altă întrebare primită din public: „Eu am dat de cinci ori la teatru și înainte am fost prelucrător prin așchiere, am fost secretară, am cules porumb, bumbac, soia și struguri, am pus instalații de irigare prin picurare, am făcut desen tehnic, am tradus din italiană, neștiind italiană, am făcut niște cafele foarte bune, am învățat să dactilografiez. Fiind momentul să dau niște bani în casă, m-am luat cu viața. În tot timpul acesta m-am pregătit să dau la teatru”, a precizat Irina Wintze. La rândul său, înainte de a deveni actor, Radu Lărgeanu a fost, printre altele, vânzător și muncitor pe motostivuitor.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Noaptea Porților Deschise la Teatrul Național a continuat cu un concert al grupului IZA din Maramureș, cu lansarea discului Cântece de Iarnă și cu un concert susținut de Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu, Cristian Rigman și s-a încheiat cu un moment de stand-up comedy în interpretarea actorului Dragoș Pop.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu