Dan Lupea, director interimar la Opera Naţională Cluj: Nu doresc nici duşmanilor mei această funcţie

Foto: Dan Bodea

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca a organizat joi prima conferinţă de presă din acest an, avându-l invitat, alături de soliştii din distribuţia spectacolului Tosca, şi pe regizorul Dan Lupea,   actualul locţiitor al directorului interimar al instituţiei. Marius Budoiu a fost numit director interimar până în primele luni ale lui 2015, însă la începutul lunii decembrie, tenorul a demisionat din poziţia pe care o ocupa.

În ceea ce priveşte  funcţia pe care o are în prezent, regizorul Dan Lupea a precizat că este un caz nefericit. „Există o decizie internă care mă pune în postura asta, dar trebuie să mărturisesc că este varianta cea mai nefericită a existenţei mele. Nu o doresc nici duşmanilor”, a precizat Dan Lupea. Referitor la proiectele instituţiei în acest an, Dan Lupea a clarificat că până în momentul când nu este stabilit bugetul instituţiei, încă nu se ştie care dintre proiecte vor fi realizabile. „Va fi un concurs la Ministerul Culturii, cineva va câştiga şi va veni cu un alt proiect de program, dacă nu va fi şi acela contestat”, a spus Dan Lupea. Întrebat dacă va candida la funcţia de director al Operei clujene, regizorul a precizat că preferă să îşi păstreze rezervele fizice pentru scenă. „Niciodată nu voi candida. Starea mea de sănătate nu îmi permite o asemenea aventură”, a adăugat Dan Lupea.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Montare în regie nouă

Capodopera istorică Tosca, de Giacomo Puccini, revine pe scena Operei Naţionale din Cluj-Napoca, după patru ani, într-o montare clasică regizată de Dan Lupea. Din distribuţie face parte soprana Carmen Gurban, în rolul Florei Tosca, tenorul Sorin Lupu, care îl va interpreta pe tenorul Mario Cavaradossi, baritoul Oleg Ionese, în rolul Baronului Scarpia, precum şi alţi solişti ai Operei Naţionale din Cluj. Interpreţii vor fi acompaniaţi de Orchestra Operei Naţionale aflată sub bagheta dirijorului Adrian Morar.

 „Spectacolul Tosca eu consider că are şi legătură cu România actuală, din două motive: cum se ştie, interpreta pentru care Puccini a scris aria din actul doi a fost brăileancă de origine, doamna Hariclea Darclée. În al doilea rând, fiind o dramă istorică tratează un moment important pentru Italia din 1800, când trupele habsburgice luptau împotriva lui Napoleon. Acţiunea se petrece doar în ziua de 14 iulie 1800 când feldmareşalul Michael von Melas a fost învins de trupele lui Napoleon. Conform analelor istoriei, Michael von Melas a fost un sas care s-a născut în satul Buneşti, lângă Viscri”, a precizat regizorul Dan Lupea, care îşi asumă în acest spectacol şi rolul de scenograf.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Publicul clujean este iubitor de montări clasice, într-o tradiţie pe care unii o neagă. Experienţa mi-a arătat că sunt foarte mulţi spectatori care tânjesc după montări clasice, fără «nefăcute» pe scenă. Având în vedere că bugetul este mic, a trebuit să găsim o soluţie viabilă să putem realiza un spectacol tradiţional. Spectatorul clujean este obişnuit cu spaţiul de muzeu în ceea ce priveşte punerea în scenă”, a explicat regizorul spectacolului, Dan Lupea, spunând că deşi spaţiul scenic va fi unul clasic, arta interepretării este schimbată. „Am încercat să fac acest spectacol după cum simt eu. Costumele sunt aceleaşi cu cele din 1998, nu am avut fonduri pentru altele. Este trist pentru noi ca instituţie să vedem că fondurile ne sunt permanent tăiate. Teatrul de operă, din punctul meu de vedere, este ca o femeie foarte frumoasă dar pe care  dacă nu ştii să o fardezi frumos, îşi pierde din măreţia frumuseţii. Teatrul de operă poate fi foarte performant pe bani mulţi. Nu suntem o ţară care să ne permitem asta”, a mai declarat Dan Lupea.

Acesta a precizat că partitura a impus stările personajelor şi astfel a constituit cel mai important caiet de regie. „Când vii şi faci efecte speciale care sunt împotriva muzicii, atunci nu ai reuşit să simţi scriitura muzicală a lui Puccini”, a mărturisit Dan Lupea cu referire la alegerea de a păstra o variantă clasică a operei, mărturisind că solicitarea conducerii în urmă cu câteva luni a fost aceea de a se monta un spectacol clasic. „Concluziile după montările moderne sunt acelea că te trezeşti că bate vântul prin sală. Experimente se pot face, dar este important să ai public pentru ele”, a precizat Dan Lupea.

Premiera Operei Tosca de Giacomo Puccini va avea premiera duminică, 11 ianuarie, de la ora 18.30.

 1IMG_5035

Distribuie:

Postaţi un comentariu