FOTO Dan C. Mihăilescu, la Cluj: Mass-media face o biopsie în Biserică şi în cultură şi pune în faţa lumii numai răul

Foto: Dan Bodea

Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a organizat miercuri seară un eveniment cultural devenit deja tradiţia pentru publicul din Cluj care a reunit atât Concertul Anual al Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu”, susţinut de Cvartetul Transilvan, al Filarmonicii din Cluj-Napoca cât şi un microrecital al Coralei „Psalmodia Transylvanica” dirijată de Pr. Vasile Stanciu.

Cele două concerte au fost completate de o scurtă prelegere susţinută de scriitorul şi criticul literar Dan C. Mihăilescu. Acesta a evocat întâlnirea pe care a avut-o în anii ’80 cu ÎPS Bartolomeu, „un cavaler înzăuat şi un haiduc al religiei”. „Mă aflam pe atunci la Institutul «George Călinescu» condus de doamna Zoe Dumitrescu Buşulenga care m-a recomandat Înaltpreasfinţitului drept unul dintre flăcăii lui Noica, dintre cei care mănâncă jăratic. Atunci a venit acea strângere de mână atât de bărbătească pe care nu am mai avut-o în viaţa mea. Am avut o senzaţie ca am întâlnit un cavaler înzăuat care are ceva imperial. ÎPS Bartolomeu are o onomastică întreită pentru că îl văd singular în tot peisajul nostru cult şi cultural. El a fost la început de-al nostru. A fost scriitor, poet, a fost fascinat de Arghezi, a fost Valeriu Ananina care între timp a devenit Înaltul Bartolomeu pentru ca apoi să fie Înaltul Bartolomeu Ananina. Astăzi acest om ne este necesar la modul vital. Este un om-punte care poate să poarte duhul culturii şi cultura duhului”, a precizat Dan C Mihăilescu.

Dan C Mihăilescu şi-a mărturisit plăcerea de a fi prezent la Cluj, un oraş “îmbibat de cărturărie, istorie, cultură şi religie”, în comparaţie cu Bucureştiul. “Am intrat în sală cu toţi dracii din Bucureşti, un oraş îndrăcit ca un cazan cu smoală în care fierbem toţi. Când am auzit toaca de la începutul programului, toţi dracii au ieşit din mine”, a ţinut să declare scriitorul, remarcând prezenţa tot mai acută în viaţa românilor a dezumanizării. “În societatea noastră se absolutizează relativul. Toate valorile tradiţionale, tot ceea ce însemna ierarhie, autoritate a familiei, a şcolii, a bisercii şi a armatei, toate sunt pulverizate de politică prin care se decerebrează totul”, a spus Dan C Mihăilescu la Cluj.

„Mass-media vine şi spune că intelectualii sunt vicioşi, beţivi, curvari. Din Biserică arată coada la moaşte, călcarea în picioare, ţigănia, preoţii care fură morţii din cimitire. Nu este vorba că mass-media ne urăşte, dar face o biopsie şi în Biserică şi în cultură şi pune în faţa lumii numai răul”, Dan C. Mihăilescu

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Un al doilea eveniment cultural organizat de Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” îl reprezintă lansarea de astăzi, 20 martie, de la orele 17.00, în Amfiteatrul Noului Campus Teologic Ortodox „Nicolae Ivan“ (din vecinătatea Consiliul Judeţean Cluj) a Filmului „Bartolomeu-Omul fără vicleşug”. “Filmul parcurge traseul sufletesc, într-o radiografie a vieţii Mitropolitului Bartolomeu Anania, punând în lumina atât personalitatea năvalnică, dar fermă a omului Bisericii, cât şi sensibilitatea păstorului de suflete şi pe cea a scriitorului. Pornind din satul natal, itinerarul continuă pe cărările întortocheate, pline de culmi şi abisuri, trece prin suferinţa închisorilor comuniste, prin marea experienţă a libertăţii americane pentru a se împlini în singuratatea rodnică de la Varatec şi ajungând pe dealurile Niculei, în atelierul biblic şi pe tronul arhieriei de la Cluj. Personalitate marcantă şi om de acţiune, detinut politic, om al culturii şi al Duhului, neobosit propovăduitor al Cuvântului lui Dumnezeu, slujbaşul Adevarului şi al dreptăţii, duşman declarat al corupţiei de orice fel, Mitropolitul Bartolomeu rămâne fără îndoială un model al omului liber”, se precizează în comunicatul transmis presei.

Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a fost înfiinţată în anul 2008 de Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu. Fundaţia are ca scop principal acordarea de burse tinerilor merituoşi dar lipsiţi de posibilitati, din resursele proprii, pe care le administrează potrivit dorintei fondatorului ei. Fondul alocat pentru bursele anului scolar şi universitar 2013-2014 este de 77.700 lei, iar pâna în prezent, Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a acordat 179 de burse, unor tineri din întreaga ţară, în valoare totală de 441.000 lei.

Mai jos puteţi urmări o galerie e imagini realizate de Dan Bodea la evenimentul organizat de Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu”:

[nggallery id=385]

Distribuie:

Postaţi un comentariu