Dan. C. Mihăilescu, în fața viitorilor jurnaliști de la UBB: Presa nu mai are nicio forță în România, toată este arondată

Foto: Dan Bodea

Al XIV-lea Simpozion Național de Jurnalism l-a adus în fața studenților Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj pe scriitorul, criticul literar și realizatorul TV, Dan C. Mihăilescu.

Scriitorul a ținut o pledoarie pentru gazetărie, mărturisind că în copilărie își dorea să devină reporter de investigație până în momentul în care și-a dat seama că nu era crescut pentru a se potrivi profilului de jurnalist de investigație, astfel devenind critic literar și jurnalist cultural.

 „Am făcut vreo trei-patru cărți de convorbiri, am dat sute de interviuri, vorbesc la televizor de 15 ani în fiecare zi și nu îmi ajunge”, și-a început Dan C. Mihăilescu discursul continuând cu relatarea primilor ani în care și-a descoperit pasiunea pentru gazetărie. „Aveam opt-nouă ani când am început să vând ziare în mahalaua Giurgiului. Îmi plăcea mirosul ziarelor, contactul aproape erotic cu hârtia, cerneala, imaginea. Voi, cei tineri, sunteți obișnuiți cu online-ul și nu știți cum este. Atunci am luat pentru prima dată contactul cu vânzarea de ziar, cu toneta, cu cearneala și cu publicul.

În Scânteia Tineretului, când eram în clasa, a șasea s-a făcut un concurs de reportaje și mă visam reporter de investigație”, a povestit Dan C. Mihăilescu făcând o incursiune în activitatea sa redacțională la numeroase publicații culturale. „Din 1969, din liceu, până în 2015, eu am scris și am tipărit, dacă nu săptămânal, lunar și din toate articolele am scris cărți. Nu sunt de părerea celor care spun că aceste culegeri de articole sunt scame pe rever. Uitați-vă la editorialele lui Andrei Pleșu. Fiecare poate fi un studiu sau poate declanșa un studiu”, a precizat Dan C. Mihăilescu.

Cu referire la tema întâlnirii de la Cluj, Dan C. Mihăilescu a declarat că suferința lui cea mai mare este că în România a dispărut aproape de tot jurnalismul de investigație. „Noi nu mai avem ziarele care erau cândva a patra putere în stat. Presa nu mai are nicio forță la noi, toată este arondată. Cu excepțiile de rigoare, o televiziune sau două. În afară de emisiunea România, te iubesc!, nu mai avem jurnalismul care răscula o națiune”, a remarcat Dan. C. Mihăilescu.

Scriitorul a mai vorbit și despre „jalea” din România unde este deplânsă lipsa ziarelor pe suport de hârtie sau despre avântul pe care l-a luat jurnalismul cultural în cazul căruia se practică cea mai comodă formă de jurnalism: interviul.

În perioada 6-7 noiembrie se desfășoară la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj al XIV-lea Simpozion național de jurnalism, cu tema „Fotojurnalism și imagine”.

[stextbox id=”custom”]

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

DAN C. MIHĂILESCU este critic şi istoric literar. A publicat volume de eseuri despre Eminescu, Caragiale, Cioran, Blaga, generaţia ’27, literatura română în postceauşism ş.a. A făcut gazetărie aproape patruzeci de ani, a fost cercetător ştiinţific, a condus reviste, a semnat traduceri, prefeţe, ediţii etc. Din anul 2000 este realizatorul emisiunii „Omul care aduce cartea”, la ProTV. A publicat 16 volume de eseuri (printre care Stângăcii de dreapta, Îndreptări de stânga, ciclul Viaţa literară, Despre omul din scrisori. Mihai Eminescu), a tradus din Jean-François Revel, Eugène Ionesco, Emmanuel Todd, Vladimir Bukovski ş.a., a deţinut rubrici în revistele Luceafărul, Transilvania, 22, Idei în dialog, România literară, Ziarul de duminică, Dilema veche, precum şi în Evenimentul zilei şi Jurnalul Naţional. Printre preocupările sale constante se află literatura memorialistică şi epistolară. Cele mai recente cărţi ale sale sunt I.L. Caragiale şi caligrafia plăcerii: Despre eul din scrisori (Humanitas, 2012), Ce mi se-ntâmplă. Jurnal pieziş (Humanitas, 2012), Cartea ca destin. Daniel Cristea-Enache în dialog cu Dan C. Mihăilescu (Humanitas, 2013), Castelul, biblioteca, puşcăria (Humanitas, 2013), Despre nerăbdarea de a fi răbdător (dialog epistolar cu Ciprian Măceșaru; Humanitas, 2014).[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu