„Cupa Clujului 2016”: Câinii nordici au făcut spectacol pe Dealul Feleacului

Foto: Dan Bodea

Cei mai în formă câini de rasă nordică din România s-au întrecut sâmbătă la a treia ediție a Cupei Clujului la atelaje canine, concurs care a debutat în urmă cu doi ani în Parcul Central din Cluj și care câștigă an de an tot mai multă popularitate atât în rândul posesorilor de câini de zăpadă, cât și în rândul publicului mai puțin familiarizat cu acest sport. Competițiile de atelaje canine în România au început în județul Harghita, unde se țin în jur de 5-6 concursuri pe sezon, în funcție de precipitații. În ultimii trei ani, însă, prin Asociația House of Happy Living și datorită mai multor clujeni pasionați de acest sport, competițiile de atelaje canine s-au extins și la Cluj. „Cupa Beliș”, de exemplu, este unul dintre cele mai așteptate concursuri de iarnă din zona Clujului și atrage de fiecare dată un public foarte numeros.

De data aceasta, la Cupa Clujului, cele 30 de echipaje înscrise în concurs au venit din Rodna, Ciumani, Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca, Borsec, Sf. Gheorghe, Bălani, Vatra Dornei, Zlatna, Dezmir, București, Comșești și Sânmartin. Cei aproximativ 80 de câini au avut de parcurs un traseu de 2.5 kilometri, în zona Wonderland Resort de pe Dealul Feleac. Câini aparținând raselor Husky Siberian, Malamut de Alaska, câini de Groelanda, dar și câini din alte rase, însoțiți de musherii sau stăpânii lor, s-au întrecut la categoriile de concurs cart/tricicletă trasă de câini și bikejoring/bicicletă trasă de câini, cea mai spectaculoasă categorie fiind cea formată din echipaje de șase sau cinci câini, o categorie care a oferit spectatorilor ocazia să înțeleagă în ce constă frumusețea acestui sport.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Gică Basarab a venit din Bălan, județul Harghita, cu echipajul său de câini aparținând rasei Malamut de Alaska format din Nanook, în vârstă de șapte ani, Jess în vârstă de trei ani și Maya, în vârstă tot de șapte ani. Pasiunea pentru câini de zăpadă o are din copilărie, de când vedea filme în care erau prezentate concursuri de atelaje canine. De 14 ani participă la cel puțin 5 competiții de sanie pe an.

„La un moment dat a ajuns la noi în oraș o cățelușă de rasa nordică și de atunci am început și eu să îmi doresc să am astfel de câini. Asta se întâmpla acum 14-15 ani. Câinii din rasa Malamut au o personalitate foarte puternică și trebuie să ai multă răbdare cu ei. Antrenamentul îl începem de obicei toamna când începe să se răcorească pentru că vara, din cauza temperaturii foarte ridicate, corpul lor obosește foarte repede. Traseele pe cărucior sunt mai scurte întotdeauna, de obicei între 3-6 kilometri, dar la sanie putem merge chiar 10 sau 20 de kilometri. Trebuie și noi ca musheri să ținem pasul cu ei. În funcție de traseu, trebuie să îi ajutăm, să pedalăm, să alergăm pe lângă ei. Din păcate, în România, nu avem destule cluburi sportive pentru a înființa o federație și acest lucru ne ține foarte mult pe loc”, a precizat Gică Basarab pentru Transilvania Reporter.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La vârsta de 13 ani, Darian Tăuțan a concurat sâmbătă la proba de bicicletă cu doi câini, cu un Malamut de Alaska și cu un Husky Siberian care deși nu erau ai lui a reușit să îi coordoneze foarte bine și să obțină un timp bun. „Am mai participat și la alte concursuri, pe distanțe chiar mai mari, de exemplu la Beliș și la Ciumani și chiar îmi doresc la un moment dat să am propriul meu câine, de preferat un Husky”, a precizat concurentul.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Baroti Botond și fiul său Nandor au venit din Ciumani, Harghita, cu patru echipaje. Dacă tatăl a participat la la categoria șase câini, fiul său a concurat cu un atelaj de patru câini și cu două atelaje de doi câini, parcurgând, astfel de trei ori traseul.

„Traseul a fost puțin noroios, dar mi-a plăcut. Iar câinii, când am ajuns cu ei la capătul cursei, ar fi vrut să plece iarăși. În total avem în jur de 20 de câini, dar am venit la Cluj cu 14, cât era necesar pentru concurs. Toți sunt Husky Siberian, destul de tineri pe care acum îi învățăm. Mă ocup de creșterea lor de patru ani. A venit un prieten la mine, a legat câinii în curte și când i-au văzut copiii, s-au îndrăgostit de ei pe loc”, a precizat Baroti Botond pentru Transilvania Reporter.

La Campionatul European de atelaje canine din în 2014, organizat în Ungaria, fiul său în vârstă de 15 ani a obținut primul loc, la juniori, iar în Italia, la Campionatul Mondial din 2015, a obținut medalia de bronz.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

În ceea ce privește întreținerea a 20 de câini, Baroti Botond a precizat că nu este greu, atâta timp cât îți dorești să faci asta la modul serios. „Cred că o familie care fumează, cheltuie mai mult pe țigări decât cheltuim noi pe întreținerea câinilor”, a spus concurentul.

„Concursuri facem destule în România dar o federație ne-ar ajuta foarte mult. Fiul meu are bronz la mondiale și aur la europene, dar concurăm sub steagul Ungariei pentru că din partea României nu putem. Voință din partea noastră este, dar trebuie să înțeleagă și alții. Cluburi nu putem înființa pentru că atelajele canine nu sunt recunoscute ca sport în România. Am tot scris petiții, dar nici un răspuns. Noi nu cerem bani, ci ne trebuie un cod de funcționare. Avem atelaje mari în România, de opt, de zece câini și chiar a luat avânt acest sport, dar nimeni de la conducerea țării nu pare să observe asta”, a declarat Baroti Botond.

Alexandru Achim are 26 de ani, este din Zlatna, județul Alba și a concurat la Cupa Clujului cu doi câini,  Cezar și Kana.

„Îi am de aproape un an și mi-am ales aceste rase nordice pentru că îmi place foarte mult muntele, dar și pentru că de mic visam să am un atelaj tras de câini. Până acum am participat doar la expoziții și aceasta a fost prima competiție. Vreau să merg și la Cupa Beliș dacă se organizează în această iarnă, sanie pentru ei mi-am luat și vreau să îmi cumpăr și mai mulți câini la un moment dat. Este greu până cresc, le trebuie atenție, trebuie să te joci mult cu ei, dar este frumos să îi ai. Deja m-au contactat educatoare de la grădinițele din oraș să îmi propună dacă nu sunt de acord ca Moș Crăciun să ajungă la copii pe sania trasă de câini. Chiar pe viitor am putea să organizăm și în Zlatna un astfel de concurs și poate astfel să facem cunoscut și mai mult acest sport”, a spus Alexandru.

La Cupa Clujului a participat și un echipaj format dintr-un câine de rasă Malamut de Alaska și un Câine de Groelanda, deținut în co-proprietate de Răzvan Bârsan, stăpân de malamuți din București. „Câinii de Groelanda sunt mult mai rapizi decât malamuții, mai inteligenți și mai buni lideri”, a precizat Răzvan, într-una dintre pauzele concursului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Cupa Clujului 2016” continuă duminică, 27 noiembrie, cu a doua etapă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu