Cum se vede Fabrica de Pensule din Cluj pe Instagram: Trei schimburi, în zeci de fotografii

Foto: Cristina Beligăr

Toamna a început la Fabrica de Pensule cu o săptămână plină de evenimente reunite sub proiectul Trei Schimburi și a culminat vineri, 7 octombrie, cu vernisajele a patru expoziții și cu vizita mai multor instagrammeri clujeni care au surprins pe parcursul serii imagini din spațiile Fabricii cu scopul de a promova pe conturile personale de Instagram, din unghiuri cât mai originale, atmosfera și expozițiile de artă contemporană din fabrică. Ce a urmat a fost o seară în care s-au schimbat păreri și perspective și care a avut ca rezultat, dincolo de efectul estetic pe care lucrările de artă le-au transmis fiecărui vizitator în parte, zeci de fotografii pe rețeaua de socializare online de foto și video-sharing Instagram. Două hashtag-uri, #fabricadepensule și #treischimburi au fost suficiente pentru ca în mediul online în înceapă „să curgă” imaginile din Fabrică. Instameet-ul organizat la Fabrica de Pensule face parte dintr-o serie de întâlniri pe care instagrammerii din Cluj le au periodic cu scopul de a promova diferite obiective de interes din oraș și din zonă.

happy to be hosting the instameet! tonight’s hashtags: #fabricadepensule #treischimburi

A photo posted by Fabrica de Pensule (@fabricadepensule) on

Vizita de vineri a cuprins un tur al Fabricii de Pensule, care a început de la etajul unu în Lateral ArtSpace unde a putut fi vizitată expoziția solo Invisible labor, cu lucrările artistului Lucian Indrei. Expoziția aduce în discuție însemnătatea actului de a fotografia și fotografia în sine, din prisma paradoxului fotografiei formulat de filozoful Vilém Flusser: camera foto redă vizibilul într-un mod invizibil.

• mirror mirror on the wall • | #ig_romania #ig_europe #art #fabricadepensule #3schimburi

A photo posted by · Marius Ciupe · (@marius.ciupe) on

Turul a continuat la Galeria Superliquidato care a propus expoziția Arcadia, construită în jurul lucrărilor video realizate de Tamás Komoróczky, Agnieszka Polska și Ádám Ulbert și care adresează, din punct de vedere curatorial, aspecte mitice al artei contemporane. Potrivit textului de prezentare a expoziției, Arcadia confruntă publicul cu imaginea naturii și simbolurile sale culturale ca mituri. În jungla atemporală a instinctelor și a senzualității, poezia devine singurul punct de reper al expoziției.

Arcadia @superliquidato #fabricadepensule #treischimburi

A photo posted by Fabrica de Pensule (@fabricadepensule) on

După ce peste vară a fost gazda a trei rezidențe artistice, la spațiul Pilot a fost prezentată o primă expoziție de grup la care participă artiști rezidenți în Fabrica de Pensule. Cu excepția riveranilor și-a propus să dea un impuls artiștilor de a colabora într-un context nou, într-un mod de ”blind date”. Fără a ști inițial ce vor expune ceilalți colegi, fiecare artist introducând în expoziție o lucrare personală, alterând rezultatul final al acesteia. Expoziția marchează începutul unei serii noi de expoziții în spațiul Pilot, oferind artiștilor din Fabrica de Pensule ocazia de a expune împreună și de a-și prezenta noi lucrări de artă. La expoziție participă artiștii Răzvan Anton, Dragoș Bădiță, Maria Brudașcă, Radu Cioca, Denisa Curte, Oana Fărcaș, Robert Fekete, Cristina Gagiu, Mihai Iepure-Gorski, Lucian Indrei, Ciprian Mureșan, Musz, Flaviu Rogojan, Eugen Roșca și Șerban Savu.

#fabricadepensule #treischimburi

A photo posted by Petric Victor (@petric.victor) on

O altă expoziție vernisată vineri a fost Uzina de fapte și alte povestiri (nemărturisite), în Domino, un nou spațiu de artă contemporană găzduit de Fabrica de Pensule și susținut de Fundația Plan B. Mai multe despre proiectul care a stat la baza expoziției, vizitatorii au putut afla de la Diana Marincu. „Am vrut să creăm o nouă identitate pentru acest spațiu care să se potrivească mai mult cu genul de proiecte pe care le-am desfășurat în ultima perioadă. Ne dorim să fie un spațiu mai dinamic și mai deschis unor inițiative externe, inclusiv venite din partea studenților sau a colegilor din fabrică. Din acest motiv, vineri seară am prezentat o etapă performativă a expoziției care urmează să se deschidă în 28 octombrie, ca parte a proiectului Reenactment. A Reconstruction for the Past realizat de artiștii Cristian Rusu și Șerban Savu. Este foarte interesant că publicul are ocazia să vadă cum într-un timp accelerat o pictură a fost distrusă și apoi recompusă. Odată așezată pe perete întreaga lucrare are efectul unei ruine”, a precizat Diana Marincu, coordonatoare proiect.

Work in progress…transfer from Berlin… #fabricadepensule #treischimburi #instameet

A photo posted by Vlad Eniu (@vladeniu) on

Potrivit Dianei Marincu, reconstituirea sub forma unei picturi murale a mozaicului de la Uzina Steagul Roşu din Brașov a reprezentat punctul de pornire pentru o colaborare între artiștii Cristian Rusu și Șerban Savu. În martie 2016, la Galeria Plan B Berlin, Șerban Savu a pictat imaginea mozaicului care s-a aflat până de curând pe zidul exterior al celei mai cunoscute uzine din Brașov, folosind tehnica picturii murale și păstrând maniera lucrării originale. Acest prim gest, Reenactment. A Fresco for the Future, discută istoria recentă și feluritele moduri de a o integra sau, dimpotrivă, de a o exclude din discursul public, iar Șerban Savu redă publicului nu doar reperele stilistice și subiectele caracteristice unei epoci, ci și o istorie colectivă a spațiului public și a contextului ideologic de la finalul anilor 1970. În următorul episod, Reenactment. A Ruin for the Present, Cristian Rusu a demolat peretele pictat de Șerban Savu și fiecare bucată din această pictură murală a fost decapată și păstrată în pungi ziplock, ca suveniruri care amintesc de o ruină istorică. În final, cel de-al treilea stadiu al proiectului își propune să reconstruiască peretele pictat de Șerban Savu prin lipirea bucăților păstrate în pungi și transportate la Cluj. Începând cu 7 octombrie, în spațiul Domino, va fi expusă reconstituirea performativă a lucrării distruse iar publicul va lua parte în timp real la acest ultim gest de a face vizibilă o imagine dispărută din discursul spațiului public – Reenactment. A Reconstruction for the Past. Prezentarea celei de-a doua părți a expoziției, care va cuprinde alte trei lucrări fixe va avea loc vineri, 28 octombrie 2016, de ora 19:00, alături de curatorul expoziției și artiștii Răzvan Anton, Miklósi Dénes, Cristian Rusu, Șerban Savu și Mihai Șovăială.

#fabricadepensule #treischimburi #instameet #exhibition #fresca #workinprogress #cluj #ig_cluj

A photo posted by Rus Gabriela (@rusgabriela) on

După vernisaje, deschiderea noului sezon de evenimente la Fabrica de Pensule a fost sărbătorită cu o seară de muzică live și dj set-uri: Tomma Alistar, proiectul muzical al lui Alexei Țurcan, care trece de la origini locale la un sound cu flux urban; Rochițe – spectacol de muzică și proiecții video live; Stereotype Bizzare, proiectul clujean care îi are ca DJ rezidenți pe Akos și Highroller.

Sâmbătă, 10 octombrie, publicul este invitat la o după-masă relaxată alături de artiștii din comunitatea Fabricii de Pensule care își deschid atelierele pentru public, pentru ca la ora 17:00 în Sala Studio să aibă loc o discuție deschisă cu artiștii, curatorii și coordonatorii galeriilor despre propunerile și ideile lansate în cadrul noilor expoziții.

Ultima zi din sesiunea de toamnă de Trei Schimburi este dedicată copiilor. Duminică de la ora 11:00, cei mici sunt așteptați în Sala Studio la spectacolul Degețica, adaptare după povestea lui Hans Christian Andersen cu actorii Enikő Takács, Lucian Rad, Dana Bonțidean. După spectacol copiii sunt invitați la cea de-a 17 sesiune din ARTbecedar. Alături de Lucian Rad, aceștia vor putea face primi pași în improvizația scenică, cu ajutorul păpușilor și marionetelor. Ziua se încheie cu spectacolul Odisea, cel de-al doilea spectacol, dedicat adulților, pe care Fabrica de Pensule îl găzduiește în cadrul AnimaFest. Odisea, cu actorul spaniol Nelo Sebástian Vera, vorbește despre cartea ca poartă spre descoperirea universurilor proprii și despre importanța antrenării imaginației urmând schimbările de direcție. Spectacolul are loc în Sala Studio, începând cu ora 20:00.

Începând de luni, galeriile pot fi vizitate în tururi ghidate care încep de la etajul I al Fabricii de Pensule. Programul de vizitare este de luni până vineri, între orele 16:00 – 20:00.

Evenimentele din cadrul Trei Schimburi sunt realizate cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național.

Distribuie:

Postaţi un comentariu