Cultură locală și muzică globală în satul clujean Mera: Începe Festivalul „în șură”, a doua ediție

Foto: Bethlendi Tamás

Primul festival internaţional de World Music din ţinutul Călatei și printre puținele din lume al căror principal loc de desfășurare este curtea unei gospodării de la țară, se apropie de start. Departe de a fi un festival de folclor, Méra World Music este locul unde își dau întâlnire, timp de patru zile, cultura tradiţională populară cu cele mai mari nume ale genului world music contemporan (categorie care cuprinde mai multe stiluri diferite de muzică din întreaga lume, inclusiv muzică tradițională) și unde iarba nu e tunsă de Rosal Group, după cum afirmă organizatorii, ci de unul dintre sătenii de nădejde din Mera, nenea Hangya Pista. Mai mult, festivalul nu e organizat într-un sat oarecare, ci într-unul recunoscut încă de acum aproape 100 de ani pentru numărul mare de bivoli din gospodăriile sătenilor.

Foto; Dan Bodea

Bivolița Blânduța, simbolul festivalului/Foto: Méra World Music Festival

Bivolița Blânduța, simbolul festivalului/Foto: Méra World Music Festival

Aflat la a doua ediție, festivalul este organizat în satul Mera, la aproximativ 15 km distanță de Cluj, în gospodăria cunoscută de săteni sub numele de Szarka. „Este important că suntem singurii în Transilvania care aduc în fața publicului genul world music. Și printre puținii din Europa care organizează un festival în șură. Cel mai important lucru în festivalul nostru este că aducem niște artiști care au cântat sau cântă pe scenele cele mai mari din lume, a evenimente precum Womex-The World Music Expo. Astfel de artiști vor vei în Mera, într-un sat fără canalizare și fără pensiuni”, a precizat Bethlendi András, principalul organizator al festivalului.

Méra World Music este un festival al contrastelor, cu o atmosferă unică, unde se îmbină foarte bine spiritul global cu cel local. „Totul s-a dezvoltat foarte organic în festivalul nostru. Acum șapte ani, alături de colegul meu Varga Zoltán am înființat un ansamblu de dans tradițional popular, numit Kalotaszeg (Țara Călatei), toți provenind din zona aceasta și am încercat să facem o trupă de calitate pentru acest stil de dans și de muzică. După primul an am decis să organizăm o tabără pentru copii, să predăm acest dans din zonă. Am organizat tabăra de două ori în satul Nearșova, lângă Huedin, apoi în satul Mera. Ne-am dorit să fim o tabără nomadă pentru a avea impact mai mare asupra comunităților cărora vrem să ne adresăm. În gospodăria Szarka, unde organizăm de doi ani festivalul, am ajuns prima dată când am organizat gala festivă a taberei. Atunci am adus și primul concert, Herczku Ágnes și Nikola Parov. În următorul an au urmat Buda Folk Band, care la rândul lor au avut mare succes la public și ne-am dat seama că ar fi loc de un festival de muzică. Așa că, anul trecut, am organizat prima ediție a festivalului. Aparent există destul de multă lume care este interesată de acest gen de muzică și de aspectul „glocal” al festivalului”, povestește András.

Foto: Dan Bodea

În prezent, gospodăria Szarka este preluată de ONG-ul local, Pro Tradiția Mera, după ce familia care locuia acolo s-a mutat. Festivalul însă, nu se întâmplă doar în această gospodărie ci și în gospodării vecine, unde pe parcursul celor patru zile de festival vor avea loc proiecții de filme și programe pentru copii. De asemenea, în cadrul acestei ediții organizatorii propun și un concurs dedicat primașilor (violoniștilor), organizat în jurul personalității lui Fodor „Neti” Sándor, un reputat violonist din zona Călatei. Așa cum World Music se inspiră din muzica tradițională și programele din festival se inspiră, cumva, din personalitățile zonei.

Astfel, în timpul festivalului vor avea loc și două proiecții de filme despre viața lui Fodor „Neti” Sándor. De asemenea, va fi proiectat și un alt film despre muzicienii din regiune.

„Vom avea discuții cu membrii trupei Fanfara Transilvania și îl vom mai avea invitat pe Cosmin Giurgiu care a lansat pagina de web Țara Călatei cu scopul de a face turism rural. Vor avea loc și expoziții, inclusiv despre muzicianul Neti Sándor, precum și o discuție cu trupa Muzsikás care a primit premiul Womex. Organizăm și curs de dans popular din Mera și, în timpul zilei, sâmbătă și duminică, la muzeul din gospodărie va avea loc o prezentare a portului popular sub îndrumarea doamnei Tötszegi Tekla, director adjunct al Muzeului Etnografic al Transilvaniei. La Șură Studio vom avea și filme de arhivă despre dansul și muzica din zonă și ghidaj la Muzeul Bivolului. Vom aduce și mâncare tradițională de la producători autentici, la un mic târg”, precizează Bethlendi András.

Ultimele pregătiri înainte de startul festivalului/Foto: Dan Bodea

Unul dintre punctele de atracție din Mera este Muzeul Bivolului, pe care participanții la Festival îl pot vizita pe parcursul zilelor petrecute în sat. Muzeul a fost inaugurat în 2009 într-un fost grajd comunal și este unicul muzeu al bivolului din România. „Poate doar în India mai vezi așa ceva. Toate lucrurile sunt donate de la oamenii din sat, de la circa 60 de familii care au renunțat la diferite obiecte reprezentative. Cel mai vechi obiect din muzeu este un plug de lemn din anul 1880. Tălăngi avem în colecție în jur de 110 bucăți. Sunt instrumente muzicale la care și eu mă pricep. Avem vizitatori toată vară, din Japonia, până în Argentina și Mexic, din Vâlcea, până în Constanța, București”, aflăm de la custodele muzeului, domnul Gheorghe Varga. În acest sat, care are în prezent 1300 de locuitori, există 180 de bivoli, conform evidenței pe care o vedem pe unul dintre pereții muzeului. În 1950, însă, numărul bivolilor îl depășea pe cel al locuitorilor, ajungând la 1500.

Foto; Dan Bodea

Gospodăria Szarka, locul principal în care se va desfășura Méra World Music, poate primi maxim 1200 de persoane. În apropierea scenei principale există mai multe zone de relaxare, inclusiv o pădurice unde pot fi instalate hamace și care va funcționa ca zonă de discuții. Sunt așteptați la eveniment atât clujeni, cât și localnicii din Mera pentru care organizatorii au pregătit bilete la preț redus. Pe lângă renumite formaţii de world music din lume (SUA, Mexic, Polonia, Italia, România și Ungaria), festivalul oferă variante de distracție și familiilor cu copii, dar și iubitorilor de petreceri de muzică tradiţională prin șezători în șură, în care se dansează şi se cântă toată noaptea.

 „Clujul a devenit un oraș foarte aglomerat și foarte multă lume caută un loc să evadeze. Noi propunem publicului un stil de muzică foarte mult legat de zona rurală. În mediul acesta nu mi-aș putea imagina un festival de rock, oricât de mult mi-ar plăcea rock-ul. World music este un stil compatibil cu acest spațiu. De aceea, am vrea să devenim un spațiu cultural în afara orașului. Se poate ajunge foarte ușor în Mera, chiar și cu mijloace de transport în comun și sperăm ca acest sat să devină un spațiu cultural alternativ la ceea ce există deja. Să intre în viața culturală a clujenilor”, mai spune Bethlendi András.

Foto; Dan Bodea

Foto; Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Din păcate, festivalul nu prezintă încă suficient interes pentru autoritățile locale, deși la ediția anterioară și-au adus suportul financiar, ori altfel Primăria comunei Baciu ar fi susținut și în acest an evenimentul și nu ar fi emis doar promisiuni. Ca urmare, organizatorii festivalului s-au limitat la finanțările obținute de la AFCN și din Ungaria, dar și la ajutor din mediul privat. Absența apei potabile din sat, precum și a canalizărilor, nu le permite organizatorilor să amenajeze zone de camping, dar recomandă participanților din festival să apeleze cu încredere la oamenii din dat care își deschid gospodăriile pentru oaspeți și care oferă locuri de cazare sau camping. „Poate anul viitor vom vedea măcar mai multe coșuri de gunoi pe marginea drumului”, sesizează Bethlendi András.

Foto; Dan Bodea

Mera World Musica va avea loc în perioada 27-30 iulie, în satul Mera. Mai multe despre artiștii invitați în festival, dar și despre programul activităților și din timpul zilei și costul biletelor puteți afla de pe pagina oficială a festivalului, www.meraworldmusic.com, sau de pe pagina de Facebooka evenimentului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu