Criticul George Banu la Cluj: Trăiesc una dintre cele mai importante săptămâni din viaţa mea

Ediţia din acest an a Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj îi este dedicată activităţii şi personalității criticului francez de teatru, de origine română, George Banu/Foto: Dan Bodea

Teatrul Naţional Cluj-Napoca organizează în perioada 3-6 octombrie 2013, cea de-a treia ediţie a Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj. Ediţia din acest an îi este dedicată activităţii şi personalității criticului francez de teatru, de origine română, George Banu.

Prezent la Cluj pentru cele patru zile de evenimente care debutează joi, George Banu a remarcat “sinergia” care s-a creat între instituţiile de cultură pentru realizarea programului Întâlnirilor. “Prin prietenia aceasta între Teatre şi instituţii de cultură este vorba şi despre relaţiile care se stabilesc între doi artişti care comunică între ei, Gábor Tompa şi Mihai Măniuţiu, relaţiile care se stabilesc între mine şi András Visky amândoi teoreticieni, el dramaturg, eu mai mult un nostalgic al dramaturgiei şi pe urmă această legătură complementară pe care am încercat să o exploatez între teatru şi pictură. Acest proiect e interesant în măsura în care nu este focalizat cum nici eu nu sunt focalizat. Acest lucru se reflectă prin faptul că patru regizori importanţi lucrează pe texte pe care le-am propus eu”, a precizat George Banu în timpul unei conferinţe de presă. În cadrul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj vor fi prezentate o serie de spectacole regizate de nume importante ale teatrului românesc precum: Silviu Purcărete (Ce nemaipomenită aiureală! de Eugène Ionesco, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca -Premieră), Alexandru Dabija (“Sânziana şi Pepelea”, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca-Premieră), Mihai Măniuţiu (“Plugarul şi moartea” de Jonannes von Tepl, Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Premieră) şi Gábor Tompa (“Trilogia Aureliu Manea” de Aureliu Manea, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca-Premieră, “Leonce şi Lena” de Georg Büchner şi “Născut pentru niciodată” de András Visky la Teatrul Maghiar de Stat Cluj).

“Întâlnirile Internaţionale de la Cluj îmi aduc bucuria reîntâlnirii cu George Banu şi cu alţi prieteni. George Banu este un critic poetic şi un scriitor critic şi autocritic în acelaşi timp şi în aceste zile meniul este comandat à la carte de el. Cele două teatre nu cred că au avut în istoria lor o asemenea colaborare intensă şi George Banu este un spirit care întăreşte această legătură”, a declarat Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Gábor Tompa, George Banu, Mihai Măniuţiu, András Visky şi Călin Stegerean, în timpul conferinţei de presă/Foto: Dan Bodea

Gábor Tompa, George Banu, Mihai Măniuţiu, András Visky şi Călin Stegerean, în timpul conferinţei de presă/Foto: Dan Bodea

Programul conține o serie de dezbateri publice pe temele “De ce teatrul azi?” şi “Spectator şi critic: de la umbra scenei la mărturia paginii”, lansări de carte şi două vernisaje ale unor expoziţii speciale, la Muzeul de Artă din Cluj: “Nopţile muzeului”, o expoziţie gândită de George Banu, cu lucrări din colecţia Muzeului de Artă din Cluj, şi prima expoziţie de fotografie a regizorului Silviu Purcărete, Nopţile oraşului. Evenimentul se va bucura şi de proiecţia filmului “Vanya, 42ème Rue” de Louis Malle şi a filmului documentar “Călătorii în lumea teatrului” cu George Banu, realizat de Sînziana Miloşoiu şi Sandrino Gavriloaia. Programul include şi recitalul pianistei Georgiana Fodor, de la Academia de Muzică „Gh. Dima“ din Cluj-Napoca, şi recitalul extraordinar al mezzosopranei Hélène Delavault, acompaniată la pian de Cyrille Lehn. “Criteriile care au stat la baza alegerii lucrărilor în expoziţia Nopţile muzeului au fost criteriul calităţii artistice şi puterea evocatoare a operei pentru tema nopţii”, a menţionat George Banu.

George Banu a împlinit anul acesta 70 de ani/Foto: Dan Bodea

George Banu a împlinit anul acesta 70 de ani/Foto: Dan Bodea

Întrebat cum este privit Teatrul clujean în Franţa, George Banu a precizat că gestul cel mai important pe care ar trebui să-l facem cu toţii este de a nu căuta o confirmare exterioară a valorii noastre. „Prostia e generos şi democratic distribuită şi în România şi în Franţa. Un autor spunea că «Mama idioţilor este constant însărcinată». Cred că fiecare dintre noi şi ca spaţiu cultural şi individual, la un anumit nivel ne împlinim dacă ne autonomizăm, dacă ceea ce facem este esenţial pentru noi şi pentru publicul nostru. Fiecare ţară îşi are momentele ei de prezenţă. Recomand să nu fim dependenţi de o cultură. Francezii, spre exemplu, nu au ochi decât pentru germani. În loc să-şi caute autenticitatea lor în ei înşişi fac spectacole în care nu sunt deloc autentici. Să facem ce avem de făcut unde suntem şi după aceea vedem. Există ţări precum Polonia sau Olanda care ar putea fi referinţe pe care le-am putea valoriza. Trebuie să găseşti oamenii care te iubesc, oamenii pe care tu îi iubeşti, pentru a stabili o relaţie fără compromis”, a declarat George Banu.

Dintre invitaţii de onoare ai evenimentului desfăşurat pe parcursul celor patru zile vor face parte, alături de George Banu, realizatorii spectacolelor care vor fi prezentate, oameni de teatru din Franţa, Italia, Danemarca, S.U.A, Polonia, Irlanda, Bulgaria, Finlanda, Brazilia, Portugaliaşi România. Întâlnirile Internaţionale de la Cluj sunt organizate de Teatrul Naţional Cluj-Napoca, începând cu anul 2011, în cadrul Programului „Prioritate: România“.

Ideea de pune în scenă textele lui Aureliu Manea este o idee nu doar afectiv importată ci extrem de originală şi radicală. Manea a avut geniul scenic, dar avea şi un geniu al cuvintelor, al imaginaţiei artistice, chiar dacă discursurile lui nu erau raţional organizate. Am avut o idee de a face o adapatare după o epopee indiană la textele lui Eliade şi discuţiile cu el au rămas pentru mine o amintire extraordinară, ca nişte iluminări.”, George Banu

Distribuie:

Postaţi un comentariu