Corneliu Porumboiu, la TIFF Lounge: Cinema-ul românesc a pierdut două generații de spectatori care trebuie recuperate

Corneliu Porumboiu/Foto: Dan Bodea

Echipele filmelor românești prezentate la Cannes în 2015 s-au întâlnit joi cu publicul din Cluj pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri în cadrul seriei de discuții organizate la TIFF Lounge în Piața Unirii. Cineaștii au vorbit despre tematicile filmelor care s-au regăsit în proiecțiile festivalului de la Cannes și legătura lor cu realitatea socială, dar au făcut și câteva remarci cu referire la „supraviețuirea” filmelor de autor în România, la distribuția lor și costurile de promovare. Un moment aprins al dezbaterii a fost discuția privind relația pe care ar trebui să o aibă realizatorii de film cu reprezentanții presei, în momentul desfășurării filmărilor la o nouă producție, pentru crearea unei anumite așteptări în rândul publicului.

Astfel, la discuția moderată de jurnalistul Mihnea Măruță au participat regizorul Corneliu Porumboiu, alături de actorii Cuzin Toma și Adrian Purcărescu, protagoniști ai filmului „Comoara”, premiat la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes cu distincția „Un Certain Talent” în cadrul secţiunii Un Certain Regard, Radu Muntean,  regizorul filmului  „Un etaj mai jos”, unul dintre filmele cu cele mai multe aprecieri din partea juriului festivalului,  precum și regizorul Andrei Crețulescu, actrița Codruța Crețulescu și producătorul Rodica Lazăr, respectiv o parte a echipei scurtmetrajului Ramona, câștigător al premiului „CANAL +” în cadrul secțiunii Semaine de la Critique de la Cannes.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Filmul de autor nu este o industrie. El este împins de la spate de festivaluri importante și devine o problemă când filmul nu este selectat. Asta îl face să treacă practic neobservat. La evenimente de obicei vine lumea, dar acelea sunt excepții”,   a spus la Cluj regizorul Radu Muntean. Producătorul Rodica Lazăr a completat că singurul model care funcționează este în continuare caravana de film, în care filmul este distribuit la data fixe în anumite orașe, ceea ce nu este însă o soluție pentru cinematografia românească.

La rândul său, Corneliu Porumboiu a precizat că în România s-au pierdut două generații de spectatori. „S-au pierdut oamenii care au acum în jur de 30 de ani și cei care obișnuiau înainte să meargă la cinema. Atunci este normal ca la mall-uri să meargă cei tineri, interesați de cinema ca efect, ca noutate. Eu cred însă că ușor își vor forma gustul și pentru filmele de autor. Personal sunt interesat de cinematografie ca divertisment, dar să fac eu astfel de filme, mai puțin. Lucrez însă în zona de comic și atunci tot timpul există un fel de umor în filmele mele. Cu toate acestea îmi place să insist pe valențele sociale ale filmului pentru că fiecare gest sau lucru în parte are la bază un context social și politic”, a mai spus regizorul filmului „Comoara”. Corneliu Porumboiu a amintit și problema numărului mic al sălilor de cinema din România și nevoia unei schimbări de strategie în această industrie.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Cinema-ul este din ce în ce mai mult o formă de socializare. Așa cum mall-urile au popcorn-ul, din ceea ce văd mai mult în străinătate cinematografele au un restaurat lângă, unde oamenii vin, se întâlnesc, discută despre film. Eu mergeam foarte mult la cinematecă și rămâneam după filme cu prietenii mei. Din ceea ce am văzut cum funcționează cinematografele din străinătate există cinematografe de autor, care sunt și ajutate de stat, dar care au și oameni interesați și care funcționează în comunități mai mici sau mai mari. În România avem exemplul TIFF-ului care a construit un fel de cultură cinematografică în acest oraș. În Iași există același număr de studenți, oameni interesați  de cultură, dar care nu merg la cinema. Clujul face cât toată România la un loc ca număr de spectatori, fără București bineînțeles”, a precizat Corneliu Porumboiu la Cluj.

Întâlnirea cu echipele filmelor românești prezentate la Cannes a avut loc joi, 6 iunie, înaintea proiecției filmului „Comoara”, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în cadrul TIFF.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu