Convorbirile revistei Sinteza/Lansare-dezbatere: Psihologia poporului român de Daniel David

Foto: Dan Bodea

Festivalul Internațional de Carte Transilvania a găzduit sâmbătă, 10 octombrie, seria de lansări de carte și dezbateri reunite sub titlul convorbirile revistei Sinteza, prilej care a adus în fața publicului și volumul monografic Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală, coordonat de psihologul Daniel David. Cartea sintetizează cea mai amplă cercetare de psihologia poporului român din ultimii 100 de ani, derulată între anii 2005 şi 2015, şi oferă un profil psihologic al românilor ce contrazice nu de puţine ori anumite clişee care circulă despre acesta.

Despre acest volum, Alexander Baumgarten, Directorul Departamentului de Filosofie Premodernă şi Românească din cadrul Facultății de Istorie și Filozofie a UBB a precizat că tratează un subiect delicat. „Cartea a fost acuzată de esențialism. Cartea a fost acuzată de pângărire la adresa poporului. Carte a fost acuzată de luare într-un sens mult prea relativ a miturilor noastre constitutive. Dar este complet absurd să acuzi această carte de esențialism. Demersul ei este tocmai o critică a esențialismului. Misiunea acestei cărți ar fi să modifice discursul nostru intelectual într-o direcție precisă”, a spus Alexander Baugmarten.

„Sunt mulți care au citit cartea din nevoia de a-și redefini sau defini mai bine identitatea psihologică. Unii au crezut că dacă citesc această carte află, dintr-o dată, mai bine cine sunt. Nu a fost așa. Profilul psihologic, așa cum este prezentat de Daniel David este o abstracție statistică. Cred că un lucru este important asupra căruia ar trebui să medităm citind această carte. Veți găsi în această carte comparații ale datelor cercetării cu date similare ale țărilor europene, sau cu ceea ce autorul numește media internațională. În funcție de aceste comparații noi putem să ajungem la un anumit tip de profil. Meritul lucrării constă în faptul că propune o metodologie științifică dezvoltată în baza unor teorii acceptate la nivelul actual al științei psihologice. Dincolo de lucrările din acest domeniu care erau fenomenologice sau speculative, Daniel David prezintă rezultate care pot fi verificate prin utilizarea unui aparat științific unanim acceptat. Cartea ar putea fi utilă tuturor celor care își pun întrebări nu doar cu privire la trecut, ci și la viitor”, a adăugat cu referire la volumul lui Daniel David,   Ion Dafinoiu decanul Facultății de Psihologie din Iași.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La rândul său, sociologul Vasile Sebastian Dâncu a precizat că volumul marchează un moment important pentru cultura română și faptul că a avut parte de critici, a fost de fapt strategia autorului care cunoaște foarte bine metehnele culturale ale poporului român. „Această carte conține un discurs evident adresat criticilor. Carte conține un miez științific concentrat, dar în paralel conține un discurs pentru cititorul mediu, ceea ce este greu de făcut pentru un specialist în metode. Cel mai mare risc pe care autorul și l-a asumat a fost acela de a face ceva. Cartea are o dimensiune monumentală prin complexitatea ei care nu a fost gândită doar pentru zona psihologiei, ci pentru zona culturii”, a precizat Vasile Sebastian Dâncu. Sociologul a adăugat că anul viitor va finaliza o enciclopedie a mentalităților din România, încercând astfel să vină în completarea lucrării lui Daniel David cu referințe socio-demografice.

Profesorul Doru Pop a subliniat importanța  ca acest amplu proiect să fie  continuat și în alte câmpuri de cercetare, insistând asupra faptului că ce face Daniel David cu acest studiu reprezintă un contrast radical cu ce se întâmplă de obicei în cultura română care este caracterizată prin proiectele reîncepute și abandonate. „Noi nu avem un studiu coerent de psihologia media, de exemplu. Noi nu știm care sunt structurile psihologice care ne fac pe noi să ne comportăm într-un anumit mod față de tipurile de media pe care le consumăm. Proiectul lui Daniel David va rămâne exemplar, dar izolat dacă nu va fi urmat de echipe care să continue barierele redeschise de el”. 

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La finalul prezentărilor, psihologul Daniel David a ținut să precizeze că a înțelege profilul psiho-cultural al unei țări este fundamental într-o lume globalizată și acest lucru l-a determinat să se ocupe de studiu în ultimii zece ani. „Țara noastră a aderat la spațiul vestic și pentru a se putea integra mai bine este bine să ne cunoaștem psihologia prin raportare la acest spațiu. Acesta este motivul pentru care raportarea studiului este la spațiul vestic. Pentru mine miza acestei cărți a fost de a avea și un aspect pragmatic, de a ne ajuta în misiunea noastră ca țară la integrarea în Uniunea Europeană. Dacă înțelegem această metodologie interculturală, înțelegem și criticile care au venit față de lucrare și vom ieși din această idee a esențialismului. Cartea vrea să aducă o schimbare de paradigmă și să acopere un decalaj. Metodologia este una internațională, standard, munca a fost foarte consistentă. Miza este să ducem acest discurs în cultura românească prin constructe care corespund unei psihologii moderne, nu unei psihologii depășite de vreme ”, a declarat Daniel David.

Citiți și:

Convorbirile revistei Sinteza/Arta traducătorului din limba română: frustrări și soluții pentru promovarea literaturii române în străinătate

Convorbirile revistei Sinteza/Despre fundamentalismul religios și violența asociată cu marile ideologii

Distribuie:

Postaţi un comentariu