Convorbirile revistei Sinteza/Despre fundamentalismul religios și violența asociată cu marile ideologii

Foto: Dan Bodea

Convorbirile revistei Sinteza, care au reunit sâmbătă, 10 octombrie, o serie de lansări de carte și dezbateri în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania au adus în discuție și volumul lui Sandu Frunză, Fundamentalismul religios și noul conflict al ideologiilor, ediția a doua revăzută și adăugită, apărută la Școala Ardeleană.

Despre volumul lui Sandu Frunză, sociologul Ioan Hosu a precizat că este o carte care vorbește despre ideologii, care încearcă să ne introducă în lumea întâlnirilor dintre religie și politică, dintre stat și comunități, dintre concepțiile sublime pe care ni le propune religia și despre concepțiile violente. „În această carte găsim o poveste despre violența pe care o generează extremismele și fundamentalismele. Vedem o ruptură între concepțiile elitelor și ceea ce își doresc oamenii. Mai vedem povestea tristă a eșecului pe care îl are concepția liberală de factură occidentală în spații precum Orientul Mijlociu sau Africa. Este o carte care aduce în prim plan problemele Europei și care, de asemenea, recuperează din 2003, până în 2012 elementele de răscruce. Cartea este utilă tuturor celor care își doresc să cunoască mai bine criza emigranților și ne ajută să «dezbrăcăm» o bună parte din discursul politic ce vizează drama unor oameni”, a spus Ioan Hosu în prezentarea volumului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La rândul său, sociologul Vasile Sebastian Dâncu a vorbit despre volum descriindu-l ca fiind unul foarte actual, care vorbește, printre altele și despre eșecul multiculturalismului ca și practică în Europa. „Este o carte adresată academicienilor, dar și studenților fiind o interpretare asupra lumii și a sensului devenirii noastre. Autorul ei nu aderă la nicio ideologie, nu aderă la nicio formă de teorie totalitară care să-i gestioneze scrisrul. Sandu Frunză a lucrat ani de zile foarte serios pe fundamentalismul iudaic și pe cel islamic și acum are cheia înțelegerii lumii de astăzi și a violenței asociate cu marile ideologii. Autorul constată formele jihadului și vorbește despre conflictul pe care tânăra generație de teroriști îl are cu a lor cultură tradițională. Este cea mai bună carte pe care am citit-o despre acest subiect care nu rămâne la nivelul teoriei și a hermeneuticii filozofice”, a spus Vasile Sebastian Dâncu.

Prima ediție a volumului „Fundamentalismul religios și noul conflict al ideologiilor” a apărut în 2003, a doua ediție fiind publicată după 12 ani, autorul adăugând în plus alte 200 de pagini. „Atunci când mi-am propus să scriu despre fundamentalismul religios credeam că va fi un lucru simplu deoarece aveam pregătirea interdisciplinară în domeniul religiilor, era un avantaj că am o formare filozofică, dar pătrunzând în studiul fundamentalismul, m-am lovit de toate dificultățile temei. Toată lumea folosea acest termen după cum credea, maniera folclorică fiind cea mai obișnuită. Dacă prima ediție a fost o carte academică, am încercat să dau o a doua ediție prin care analiza de tip academic se deschide publicului larg. Aș zice că este o lucrare de popularizare, cu semnificația pozitivă a termenului, fiind adresată pentru tot poporul, cel credincios și necredincios. Opțiunea mea este una pentru laicitatea lumii în care trăim, pentru o Europă care să își regăsească identitatea religioasă și să reconstruiască valorile europene pe valorile religioase”, a precizat profesorul Sandu Frunză.
Citiți și:

Convorbirile revistei Sinteza/Arta traducătorului din limba română: frustrări și soluții pentru promovarea literaturii române în străinătate

Distribuie:

Postaţi un comentariu