Clujul, peste media europeană și națională la consumul de teatru, operă și concerte

FOTO: Dan Bodea

Cluj-Napoca trage tare pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, însă cât de multă cultură consumă locuitorii urbei într-un an? Un studiu IRES realizat în luna mai a anului 2013 dezvăluia că în ultimele 12 luni, 61% dintre clujeni nu trecuseră nici măcar o dată pragului unui teatru iar 75% au ocolit cu perseverență spectacolele de operă. La nivel european și național, lucrurile stau însă chiar mai rău. Transilvania Reporter a realizat o comparație între răspunsurile la eurobarometrul Comisiei Europene privind consumul cultural și sondajul realizat de IRES la Cluj-Napoca în luna mai 2013. Concluzia? Clujul este un oraș cult într-o țară incultă dintr-o Europă mediocră.

Dacă la nivel continental, 72% dintre europeni preferă să se cultive de acasă, urmărind la TV programe culturale, doar 59% dintre românii folosesc radioul și televiziunea pentru a se culturaliza. Opera este „Cenușăreasa” Europei, doar 18% dintre europeni participând în ultimul an la un astfel de spectacol. La nivel european, cinematograful este printre cele mai consumate produse culturale (52 %) însă lipsa de timp îi împiedică pe cei mai mulți respondenți să se culturalizeze mai des.

Chiar dacă România este codașă la aproape fiecare capitol al eurobarometrului pe cultură, Clujul se poate lăuda că este peste media națională și chiar peste media europeană la multe dintre datele statistice ale studului.

Astfel, 59% dintre clujenii care au fost chestionați în luna mai în cadrul sondajului realizat de IRES au spus că în ultimele 12 luni a citit măcar o carte. La nivel european, 68% dintre respondenți se pot lăuda că au dechis cel puțin o carte în ultimul an, în timp ce la nivel național 51% dintre români alocă timp acestei activități.

Spectacolele de teatru continuă să se zbată în anonimat, doar 15% dintre respondenți fiind specatori la un astfel de eveniment în ultimul an. O cifră nu atât de umilitoare cum am putea crede, în contextul în care nici restul Europei nu se prea înghesuie în sălile de teatru (28%). Clujenii stau relativ bine la acest capitol și sunt sensibil peste media europeană, 39% dintre respondeți fiind clienți fideli ai teatrelor din oraș.

Opera este o necunoscută pentru mai bine de trei sferturi dintre europeni, doar 18% dintre aceștia participând în ultimul an la un astfel de spectacol. România nu are nici ea cifre mai răsărite (11%), însă Clujul este, în mod îmbucurător, peste media europeană, cu o rată de 25% în ceea ce privește prezența la astfel de evenimente.

Concertele îi atrag foarte mult pe locuitorii de pe malul Someșului Mic, 48% dintre aceștia fiind prezenți măcar o dată în ultimul an la un astfel de eveniment. Europenii stau mai prost decât noi la acest capitol (38%) în timp ce restul țării se zbate în mediocritate: doar 25% dintre români au fost măcar o dată la un concert în intervalul mai 2012-mai 2013.

Cinematograful este una dintre activitățile culturale preferate ale clujenilor (38%) în contextul în care, la nivel național, în sălile de cinema care încă nu a fost închise, bate vântul. Chiar dacă tehnologia 3D a devenit relativ recent disponibilă și la noi, doar 20% dintre români merg cu regularitate la film, față de media europeană care este de 52%.

Unul dintre cele mai mari centru universitare din România, Clujul se poate lăuda că are cetățeni „umblați” prin sălile de lectură. Media națională la acest capitol este de doar 17% în timp ce media europeană este de 31%, Clujul fiind și la acest capitol mai aproape de „lumea bună” a culturii, cu un procentaj al celor care merg periodic la bibliotecă de 26%.

Avem bani „decât” pentru mall

Mai bine de 40% dintre clujeni nu au participat la nicio activitate culturală în decurs de un an și întrebați cum motivează această atitudine, 29% dintre respondeți au declarat că din lipsă de timp, în timp ce 14% au recunoscut că nu sunt interesați de astfel de evenimente iar 10% au spus că lipsa banilor îi împiedică să participe la activități culturale. La nivel european, lipsa interesului față de cultură este impresionantă, în sensul rău al cuvântului. 50% dintre respondenții europeni ignoră opera și teatrul , Români lăudându-se cu cea mai scăzută rată a ignoranților la acest capitol (24%).

Chiar dacă pentru cultură nu au timp și nici bani, aproape 9 din 10 clujeni merg la mall de câte 5 ori pe săptămână. Cum banii zboară pe cumpărături de tot felul, 27% dintre locuitorii urbei nu dau, la propriu, nici 2 lei pe activitățile de cultură. Doar 27% storc lunar din bugetul personal sume între 1și 50 de lei pentru activițăți culturale și doar 9% cheltuiesc mai mult de 150 de lei pentru spectacole de teatru, operă etc.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu