Clujul, învingător la Gala UNITER 2014: Lucia Mărneanu şi Leta Popescu, premiate pentru debut, ”Victor sau copiii la putere”, cel mai bun spectacol

Gala Premiilor UNITER a fost una victorioasă pentru scena clujeană, cu premii importante acordate atât generaţiei tinere de actori şi regizori, cât şi marilor valori.

Actrița Lucia Mărneanu şi regizoarea Leta Popescu au obţinut luni seară premiul UNITER pentru cel mai bun debut, cu spectacolul Parallel, o coproducţie GroundFloor Group şi ColectivA, Cluj-Napoca. În categoria „Debut” au mai fost nominalizați: Delu Lucaci pentru rolul Agnes din spectacolul Prăpădul, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi și Erwin Şimşensohn pentru regia spectacolului Yentl, Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti. Spectacolul „Parallel” semnat Ferenc Sinkó și Leta Popescu are la baza experiențele protagonistelor Lucia Mărneanu și kata bodoki-halmen. Creat din propunerile celor două artiste și din texte scrise de întreaga echipă, spectacolul provoacă printr-o abordare directă a temelor: corp, identitate sexuală, refulare, acceptare. Corpurile în mișcare, drag-show-ul și muzica originală de kata bodoki-halmen și danaga fac spectacolul dinamic și penetrant, scrie www.groundfloor.ro.

Citiți și:

UNITER 2014: Lucia şi Leta, noile speranţe ale teatrului independent clujean

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal i-a fost acordat actorului Cornel Răileanu pentru rolul Personajul din spectacolul „Ce nemaipomenită aiureală, Teatrul Naţional Cluj. Ceilalți nominalizați au fost László Mátray pentru rolul titular din spectacolul Hamlet, Teatrul „Tamási Áron” Sfântu-Gheorghe și Marius Turdeanu pentru rolul Maestrul din spectacolul Maestrul şi Margareta, Teatrul Naţional “Radu Stanca” Sibiu.

De asemenea, cel mai bun spectacol al anului 2013, la Gala UNITER, a fost desemnat ”Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac, în regia lui Silviu Purcărete, de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.  Tot luni seară, senatul UNITER i-a acordat regizorului Mihai Măniuţiu de la Teatrul Naţional clujean premiul pentru întreaga activitate, trofeul fiindu-i înmânat de către Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

Postaţi un comentariu