Clujul intră în febra festivalurilor. Vezi care sunt evenimentele toamnei 2015

Foto arhivă: Dan Bodea
eepurl.com

Festivaluri, concerte și târguri de carte, evenimente deja tradiționale sau aflate abia la debut, toate îi așteaptă pe clujeni în următoarele trei luni. Luna octombrie se dovedește, din nou, a fi cea mai solicitată de organizatorii de evenimente, începând cu Festivalul Economiei Germane și culminând cu Rock Fall Cluj Festival și concertul chitaristului Joe Satriani la Sala Polivalentă. Nu vor lipsi în această toamnă Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj și Festivalul Temps D’Images, sau evenimentele sportive organizate de Runners Club. Transilvania Reporter vă prezintă o selecție a evenimentelor programate la Cluj în următoarele luni:

SEPTEMBRIE

Întâlnirea tinerilor ortodocși din Europa 4-7 septembrie

În premieră la Cluj-Napoca, tineri din țările ortodoxe ale Europei, din Israel și din Orientul Mijlociu se întâlnesc pentru o serie de conferințe, dezbateri, concerte și reuniuni duhovnicești. Programul celor 4 zile la Cluj include manifestări: culturale (vizitarea muzeelor şi a obiectivelor culturale ale oraşului la alegerea participanților, vernisarea de expoziţii: foto, grafică, iconografie, sculptură), artistice (concert public de muzică uşoară cu Holograf, de muzică folk cu Florin Săsărman, Ducu Bertzi, Magda Puşcaş & Band, respectiv de muzică populară), educative (Conferinţa Părintelui Rafail Noica şi Arhimandritul Zaharia Zaharou din Anglia la Sala Polivalentă, dezbateri de grup, prezentări tematice diverse, workshop-uri tematice stradale), ecologice (vizite tematice în Grădina Botanică, activităţi specifice: nature photo hunt, prezentări tematice, biodiversitate, conservarea ecosistemelor urbane, vizitarea a unor zone protejate din judeţul Cluj, plantarea simbolică a unui arbore al tinerilor etc) şi interactive (spectacol de muzică folk pentru tineri amatori, spectacol de teatru de tineret, dansuri populare ale ansamblurilor de tineret clujene, ateliere publice, procesiunea tinereţii şi zona de activități interactive).

Park Fest 5-6 septembrie

Aflat la prima ediție, Park Fest se va desfășura în Parcul Central fiind una dintre inițiativele înscrise la Com’on Cluj, în programul de bugetare participativă, din cadrul  Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeană a Tineretului. Organizatorii propun concerte și activități recreative precum workshop-uri pe tematicile jonglerie, supraviețuire, magie, slackline, animale din baloane. De asemenea, va exista și o zonă dedicată hamacelor. Evenimentul va fi organizat în 5-6 septembrie în condițiile în care vremea va permite desfășurarea activităților.

Festivalul Național de Teatru organizat de CJE Cluj 7-11 septembrie

Din 7 septembrie, elevii din toată ţara vor avea din nou ocazia să își afirme potenţialul și să își etaleze talentul la cea de-a 13-a ediţie a  festivalului de teatru și cinematografie, Histrioniada Liceenilor, organizat de Consiliul Judeţean al Elevilor Cluj. Pe parcursul celor cinci zile se vor desfășura diferite workshop-uri tematice, concerte și concursuri în domeniile cinematografiei și teatrului, cu intrarea liberă.

Septemberfest Cluj-Napoca 11-13 septembrie

În acest an, Septemberfest revine la formatul de trei zile. Evenimentul va fi organizat în fața Sălii Sporturilor „Horia Demian” oferind publicului trei zile de concerte, ateliere pentru copii și alte activități de petrecere a timpului liber. De asemenea, va fi amenajat și un parc de distracții, iar pe scenă vor urca, printre alții, trupa Desperado, Emeric Imre și Fanfara Transilvania. Potrivit organizatorilor, în acest an Septemberfest va pune accent mult mai mult pe partea gastronomică și pe activități de familie.

Festivalul Delahoya 12 septembrie

Delahoya este unul dintre cele mai vechi festivaluri de muzică electronică din România. Partener al organizatorilor în acest an este Boiler Events, organizatorul Electric Castle Festival, care va aduce un suflu nou festivalului. Evenimentul va avea loc pe Valea Gârbăului, iar din lineup fac parte: Worakls, The Model, Shiver, Horace Dan D, Blanilla și alții.

Concert Eros Ramazzotti 24 septembrie

Eros Ramazzotti va cânta în premieră la Cluj-Napoca în această toamnă, în cadrul turneului de promovare “Perfetto 2015”. Evenimentul va avea loc la Sala Polivalentă, biletele fiind puse deja în vânzare atât online, cât și prin rețeaua Eventim.

Bookfest  24-27 septembrie

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. Prima ediție a Salonului de Carte Bookfest a avut loc în 2012, iar în 2015 evenimentul a avut și o ediție estivală la Jazz in the Park.

18plus Festival 26-27 septembrie

Timp de două zile, Dealul Cetăţuii din Cluj-Napoca devine gazda unor proiecte artistice provocatoare din întreaga lume. Zeci de artiști din nu mai puțin de 10 țări ale lumii vor antrena publicul timp de două zile într-un program ofertant de concerte ilustrate live, instalații artistice, spații interactive, expoziții. Intrarea este liberă la toate activitățile din program. Unul dintre headlinerii festivalului va fi Phillipe Cohen Solal DJ Set (Gotan Project).Cu o carieră care se întinde pe aproape 2 decenii, Philippe Cohen Solal este cu siguranță unul dintre cei mai inovatori arhitecți ai sunetului din zona muzicii electronice. Co-fondatorul renumitului grup de electro tango Gotan Project, Philippe Cohen Solal va urca pe scena festivalului în seara de sâmbătă, 26 septembrie.

Crosul Companiilor 20 septembrie

Distanța parcursă la Crosul Companiilor este de aproximativ 6 km, iar probele de alergare sunt atât individuale cât și în echipă formată din 3 alergători. Alergătorii trebuie să aibă cel puțin 18 ani împliniți, iar participanții cu vârsta sub 18 ani trebuie să aibă acordul scris al părinților. Taxa de participare la Crosul Companiilor este de 60 lei pentru fiecare alergător înscris în concurs.

Foto arhivă: Dan Bodea

Foto arhivă: Dan Bodea

OCTOMBRIE

TiMAF 1-18 octombrie

Festivalul Internațional de Muzica și Artă Transilvania este un concept care aduce la un loc toate artele (arte plastice, arhitectură, street arts, dans, teatru, literatură, publicitate, arte decorative și design, gastronomie, muzică), transformându-le în stimuli puternici ale celor 5 simțuri, într-o singură experiență.

Festivalul Economiei Germane 2-4 octombrie

Primul week-end din octombrie devine weekend-ul dedicat culturii germane, printr-un program de activități care este conceput în jurul a trei mari teme: economie, cultură, networking. Evenimentul se va desfăşura în Piaţa Unirii în două corturi profesionale de evenimente, unul destinat standurilor expoziţionale ale companiilor şi activităţiilor de networking, iar altul pentru activităţi culturale şi momente artistice: muzică germană live cu orchestră şi concerte live, prezentări ale membrilor DWNT, prezentări culturale ale Serviciului German de Schimburi Academice (DAAD) din Cluj-Napoca şi ale Asociaţiei Studenţeşti Gutenberg, momente culturale ale Centrului Cultural German Cluj-Napoca (Deutsches Kulturzentrum Klausenburg),

Concert Pink Martini 5 octombrie

La concertul de la Sala Polivalentă din Cluj publicul o va putea vedea pe China Forbes în postura de solistă, după ce, în 2011, artista declarase că își dorește o pauză de la activitatea muzicală. Un grup muzical cu o istorie impresionantă, Pink Martini a luat ființă în 1994 în Oregon, la inițiativa pianistului Thomas Lauderdale care, la scurt timp, a cooptat-o pe China Forbes. Acordurile de jazz, pop, muzica clasică și latino vor încânta publicul iar cei 15 muzicieni de top, printre care se numără și Sofia, Melania, Armanda și August Von Trapp, descendenții lui Captain și ai Mariei von Trapp (din versiunea originală The Sound of Music din 1965) vor pune în scenă un show deosebit.

Festivalul Național de Literatură 4-6 octombrie

A doua ediție a Festivalului Național de Literatură, FestLit Cluj va cuprinde lecturi publice, simpozioane, dezbateri și nu în ultimul rând o expoziție de grafică a artistei Rada Niță organizată la Galeriile de Artă Steaua. Întâlnirile cu scriitorii și alte evenimente din program vor fi organizate la Muzeul de Artă, Facultatea de Litere, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Sediul Uniunii Scriitorilor Filiala Cluj, Departamentul de Jurnalism al UBB.

Întâlnirile Internaționale de la Cluj 6-11 octombrie

A cincea ediţie a „Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj” va avea loc la Teatrul Naţional în perioada 6-11 octombrie şi se va desfăşura sub numele „Europa noastră”.

Festivalul Internațional de Carte Transilvania 6-11 octombrie

A treia ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania se va desfășura tot în Piața Unirii din Cluj-Napoca și va cuprinde întâlniri cu scriitori români și străini, un pavilion de carte, lecturi publice, conferințe, sesiuni de autografe sau recitaluri de poezie. Printre invitații din acest an se numără eseistul și poetul Dorin Tudoran, prozatorul și eseistul Augustin Buzura, Franz Hodjak, scriitor german originar din România, fost editor și traducător la Editura Dacia din Cluj și alți invitați din țară și din străinătate.

Festivalul Internaţional de Diaporame Digitale „AUDIA 2015” 8-11 octombrie

Festivalul Internaţional de Diaporame Digitale „AUDIA 2015” se va desfăşura în perioada 8-11 octombrie în Cluj-Napoca sub Înaltul Patronaj al al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România – AAFR şi cel al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP). Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca, organizator principal, în parteneriat cu Asociatia Artiştilor Fotografi din România, readuce în atenţia publicului clujean o alternativă deosebită de comunicare vizuală, prin asocierea dintre imaginea fotografică, muzică şi text, în cadrul unei competiţii internaţionale.

Festivalul de Muzică Electronică Mioritmic  9-10 octombrie

A treia editie Mioritmic va avea loc în weekendul 9-11 octombrie. Programul  celor două seri va cuprinde peste 30 de artiști (dj și trupe live) împărțiți pe trei scene în fiecare seară. Mioritmic este prezentat de către Club Midi & Sunrise Agency, iar pentru scena Cobza partenerivor fi organizatorii Boiler Events și Unusual Suspects. Line-up-ul va fi anunțat curând, la fel și prețul biletelor. Ediția de anul trecut a numărat peste 20 de artiști și un public de 10.000 de oameni.

Rock Fall Cluj Festival 11-13 octombrie+ concert Joe Satriani

Festivalul de muzică rock va avea loc în perioada 11-13 octombrie la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Două zile de concerte cu Ștefan Bănică JR, VAMA, RoadKillSoda, Phoenix, Vița de Vie si Semnal M prefațează „unda de șoc” a lui Joe Satriani la Cluj-Napoc. Legendarul Joe Satriani concertează la Cluj-Napoca în 13 octombrie, iar pentru a-l întâmpina într-o atmosferă de sărbătoare, spectacolul său va fi prefațat de alte două zile de concerte, totul sub genericul primei ediții a festivalului ROCK FALL Cluj Festival. Duminică, în 11 noiembrie, pe scena Sălii Polivalente vor urca Ștefan Bănică Jr., VAMA și RoadKillSoda. Luni, este rândul clujenilor de la Semnal M, alături de Vița de Vie și Phoenix, iar seara de marți, 13 noiembrie, îi va fi dedicată în exclusivitate lui Joe Satriani. Show-ul acestuia face parte din turneul mondial „The Shockwave Tour” și va cuprinde unele dintre cele mai apreciate şi mai ascultate melodii ale sale, printre care: „The Crush of Love”, „Satch Boogie”, „Shine On American Dreamer”, „Cryin’” sau „Always with me, always with you”, de altfel, cea mai iubită piesă din repertoriul îndrăgitului artist. Joe Satriani va fi însoțit de membrii trupei sale, respectiv Marco Minnemann (tobe), Bryan Beller (bass) și Mike Keneally (clape, chitară).

Toamna Muzicală Clujeană 2-23 octombrie

Prima ediţie a festivalului a avut loc în 1965. Cu o mică excepţie (doi ani de întrerupere), festivalul şi-a păstrat ritmicitatea anuală de-a lungul întregii sale istorii, în 2015 ajungând la cea de 49-a ediţie, Toamna Muzicală Clujeană este cel mai longeviv festival de muzică clasică din România. Ediția de anul acesta a Toamnei Muzicale Clujene îi celebrează pe George Enescu și Bela Bartok.

Cupa Clujului la Atelaje Canine 17-18 octombrie, ediția a II-a

Zeci de câini de rasă nordică și stăpânii lor au făcut spectacol în 2014, timp de două zile, la Cluj, într-o competiție care a atras sute de spectatori, mai puțin familiarizați cu astfel de concursuri. Evenimentul din Parcul Central a fost organizat de Asociaţia House of Happy Living iar în acest an organizatorii au promis o a doua ediție.

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 16-25 octombrie

Ediţia a șaptea a Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj este programată în perioada a 16-25 octombrie. Festivalul urmăreşte aducerea în sălile de proiecţie din Cluj-Napoca a unei serii variate de filme de comedie produse în întreaga lume, care să permită publicului o mai bună cunoaştere a unui gen cinematografic care se poate dovedi extrem de polivalent, în spatele învelişului comic ascunzându-se deseori aspecte complexe ale vieţii.

Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck (a doua săptămână din octombrie)

În luna octombrie a anului 2014 a avut loc a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi și Marionete “Puck”, la care au fost invitate trupe de marcă de teatru de păpuşi din ţară şi Spania, Franţa, Republica Moldova şi Ungaria. În acest an, potrivit directorului Teatrului de Păpuși „Puck”, Emanuel Petran, festivalul are un buget incert, însă se va încerca, totuși, organizarea lui.

Crosul Făget+Făget Tour 24 octombrie

Pe 24 octombrie Asociația Club Sportiv Runners Club și Asociaţia Clubul Sporturilor Montane Rupicapra își unesc forțele și organizează împreună concursul de alergare Făget Tour Fortech. Făget Tour și Crosul Făget devin o singură cursă pentru a le oferi iubitorilor concursurilor de alergare din pădurea Făget o experiență mai bogată. Cele două probe de concurs vor fi crosul de 9 km și semimaratonul de 22 de km.

Foto: Cluj Blues Fest 2014

Foto: Cluj Blues Fest 2014

NOIEMBRIE

Cluj Blues Fest 6-7 noiembrie

A doua ediție a primului festival de blues din oraș se desfășoară între 6-7 noiembrie.

Temps D’Images 7-14 noiembrie

Tema ediției a opta a Temps D’Images va fi Corp comun. Ce înseamnă să lucrezi în colective de artiști în care ideile reprezintă un bun comun și să-ți investești ideile într-o dinamică de grup, în care auctorialitatea individuală nu mai este vizibilă în sine? Cum gestionăm apartenența la un grup, solidaritatea și integrarea în raport cu nevoia păstrării propriei individualități și, în cazul colectivelor artistice, a propriei voci creative? Cum putem lăsa loc unor discursuri multiple și cu forță de reprezentare colectivă, integrându-le într-un discurs unitar și plurivalent, în care ceea ce ne desparte să se topească în ceea ce ne unește? Avem nevoie de un corp comun pentru a ne face vocea auzită, în același timp individual și colectiv? Sau avem nevoie de eroi, de personalități izolate care să ne reprezinte? A face corp comun și bunurile comune sunt ele o ficțiune?Acestea sunt câteva dintre întrebările la care va încerca să răspundă această ediție a festivalului Temps D’Images.

Festivalul SoNoRo 13-15 noiembrie

Și în acest an, Festivalul SoNoRo va încânta publicul clujean cu o serie de concerte organizate așa cum ne-a obișnuit în locații precum Banca Națională, Bastionul Croitorilor sau Universitatea Babeș-Bolyai.

Crosul de Noapte 20 noiembrie

Ediția de toamnă a crosului de noapte va avea loc în Parcul Central din Cluj în data de 20 noiembrie. Crosul de Noapte este o competitie sportivă care se adresează alergătorilor amatori sau profesionişti, dar şi clujenilor care doresc sa asiste pentru prima data la un spectacol de alergare nocturn. Parcul central al orasului va crea spatiul în care va avea loc acest eveniment, desfăşurat pe un traseu iluminat de felinarele parcului. Startul se va da la orele 20:30 în Parcul Central. Evenimentul sportiv cuprinde  două probe: 4 km si 10 km.

Festivalul Internaţional al Filmului Studenţesc 25-28 noiembrie

A noua ediție a FFeST este organizată ca în fiecare an de  Universitatea Sapientia din Cluj,  Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea de Artă şi Design și cuprinde conferințe, dezbateri și concursuri cu premii acordate celor mai bune producții ale studenţilor universităţilor de cinematografie, video, fotografie şi media din ţară și din străinătate.

Foto/Getty Images

Foto/Getty Images

DECEMBRIE

Festivalul Internațional Mozart 4-11 decembrie

Cea de a 25-a ediţie a Festivalului Mozart va avea loc la Cluj-Napoca între 4 şi 11 decembrie. Programul acestei ediţii jubiliare cuprinde două concerte simfonice, susţinute de Orchestra simfonică a Filarmonicii „Transilvania”, două concerte camerale, Concursul de interpretare a Sonatelor pentru vioară şi pian de Mozart, un concert pentru copii şi un simpozion. Oaspetele de onoare al celei de a 25-a ediţii a Festivalului este celebrul muzician american Robert Levin. Alături de el va concerta pianista americană Ya Fei Chuang, de asemenea o solistă de renume internaţional. Opera este reprezentată prin spectacolul Le nozze di Figaro, interpretat de colectivul Operei Maghiare din Cluj-Napoca. În concertul de deschidere, alături de Orchestra Filarmonicii „Transilvania”, va concerta tânărul violoncelist german de origine română Valentin Răduţiu.Concertul de închidere a festivalului, care îi va avea ca solişti pe Robert Levin şi Ya Fei Chuang, se va desfăşura sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, una din cele mai interesante personalităţi ale tinerei generaţii de dirijori români.

Show de patinaj artistic – Kings on Ice 18 decembrie

Gala ce îi va avea invitați pe cei mai renumiți campioni ai patinajului mondial, în frunte cu regele absolut al gheții Evgeni Plushenko și celebrul violonist Edvin Marton, promite publicului român reprezentații impresionante de acrobații și dans pe gheața, într-un show de patinaj absolut. Kings On Ice va avea loc pe 18 decembrie, pe patinoarul amenajat în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, regelui necontestat al gheții, Evgeni Plushenko, alăturându-i-se în cadrul show-ului câțiva dintre cei mai renumiți patinatori ai lumii. Acrobațiile spectaculoase și demonstrațiile impecabile de talent și tehnică vor fi acompaniate de sunetele suave ale viorii Stradivarius mânuite de binecunoscutul violonist Edvin Marton.

Postaţi un comentariu