Clujul ideilor de succes: /Form Space, un nou hub cultural-artistic unde muzica și artele performative fac teren comun

Foto: Vlad Cupșa

S-au cunoscut abia în urmă cu câteva luni și parcă ar fi prieteni de-o viață. Acesta este sentimentul pe care publicul din Cluj îl trăiește în fiecare săptămână călcând pragul /Form Space (Aleea Stadionului, nr. 2) , un nou spațiu de evenimente și concerte a cărui identitate s-a conturat neașteptat de repede.

Într-un oraș în care publicul a devenit extrem de exigent și în care festivalurile se întrec în oferte, cât de „riscant” este să deschizi un spațiu dedicat concertelor și performance-urilor, fără a avea garanția că publicul va veni și va reveni cu același interes și în seara următoare. /Form Space este exemplul cel mai potrivit că astfel de inițiative reușesc, atâta timp cât artiștii și publicul sunt puși în prim plan și atâta timp cât nu se face rabat de la calitate și profesionalism.

Despre conceptul /Form Space am stat de vorbă cu Teodor Negrea, omul din spatele proiectului și cel care a făcut parte din echipa festivalului Electric Castle (EC) timp de trei ediții până în momentul în care a decis să se retragă și să vină cu o nouă propunere pe piața evenimentelor din Cluj.

„Când am ieșit din echipa EC, împreună cu mine a venit aproape toată echipa artistică și, ca urmare, acum suntem în jur de 20 de oameni care suntem implicați în /Form Space. Mi-am cedat acțiunile EC pentru că nu mă mai regăseam în proiectul acela și m-am gândit să fac ceva ce simțeam că există nevoie pe piață. Astfel, am vrut să deschid un spațiu de evenimente, nu doar un club, la nivel foarte profesionist. Spațiul este dotat ca la carte, ca infrastructură și logistică. Este un spațiu de performance neintruziv fără un design anume care să ne nișeze. Am vrut să fie un spațiu cameleonic pe care oamenii să îl simtă în funcție de ceea ce văd pe scenă”, a explicat Teodor Negrea pentru Transilvania Reporter.

Foto: Vlad Cupșa

Un standard ridicat a însemnat o investiție destul de mare care se traduce în cei aproximativ 200.000 de euro cheltuiți pentru amenajarea spațiului de peste 700 de metri pătrați.

Ceea ce își dorește Teodor Negrea de la /Form Space este să devină un spațiu de evenimente care să se adreseze unei palete mult mai largi de zone muzicale și nu numai, decât se adresa Boiler Club, localul pe care l-a manageriat timp de cinci ani în Fabrica de Pensule, de pe Strada Henri Barbusse din Cluj. Ca și concept, /Form Space nu este doar un spațiu de concerte ci, începând cu luna februarie, se va concretiza tot mai mult și într-un loc dedicat evenimentelor cultural-artistice.

„Când am decis să închidem Boiler Club am căutat un spațiu unde să ducem clubul, dar nu mă gândeam la ceva așa de mare. Îmi doream un spațiu mai micuț, pentru comunitatea noastră. Dar odată cu decizia mea de a părăsi Electric Castle, planurile s-au extins. Boiler Club a avut istoria lui timp de cinci ani, era un club underground care a creat o comunitate și se adresa unui gen de oameni, dar /Form Space este mai mult de atât. Din luna februarie vom aduce cât mai multe evenimente pe partea de arte contemporane și performance-uri. Întotdeauna mi-am dorit să pun arta în context accesibil și cumva, din /Form Space, vreau să fac un hub cultural-artistic și de divertisment. Să fie un loc de hang-out, în care să vii după serviciu, să bei o bere, să vezi o instalație, sau o piesă de teatru, un concert de jazz sau concerte live. Vom avea seri de teatru de club, stand-up comedy, workshop-uri și altele”, precizează Teodor Negrea.

Proiectul /Form Space s-a născut și din dorința de a oferi publicului clujean, de altfel un public lacom de evenimente, o alternativă la ceea ce există deja ca locuri de distracție și petrecere a timpului în compania prietenilor.

„Sunt oameni foarte faini în Cluj care nu au aveau unde să iasă regulat. De festivaluri este plin, dar un spațiu de concerte care să strângă 1000 de oameni lipsea. Mai mult, ne-am gândit să sprijinim și scena muzicală locală și alături de Mihnea Blidariu, de la Luna Amară, ne-am gândit la formula de a avea în fiecare zi de miercuri o seară de trupe locale la a căror concerte intrarea să fie liberă. Sunt multe trupe în Cluj despre care oamenii nu știu pentru că nu au unde să le asculte. Nu pot să îmi permit să îi fac headlineri și să îi pun în program în week-end, dar câteva sute de oameni tot vor veni să îi vadă și în timpul săptămânii. Cel puțin eu așa cred”, spune Teodor Negrea.

În ceea ce privește trupele live, care pot fi văzute de regulă în fiecare vineri, și artiștii internaționali, până acum în /Form Space au ajuns câțiva dintre cei mai buni. Dub Pistols, Vița de Vie, Luna Amară sunt doar câțiva dintre ei, urmând ca în perioada următoare în /Form Space să cânte Grimus, Netsky, Firma, Zdob și Zdub, Wilkinson.

Foto: Vlad Cupșa

„Pe Netsky l-am adus prima dată în România la Boiler Club, în urmă cu câțiva ani, în fața a doar 400 de oameni. Atunci nu era așa cunoscut, avea un preț foarte mic, dar între timp a crescut foarte mult ca artist. Lui Wilkinson i-am oferit într-un an șase show-uri și a fost imaginea EC în mai multe orașe. Skill-ul promoting-ului este să fii, într-un fel, în fața timpului. Albumul lui Wilkinson, ascultându-l înainte de a fi lansat, știam sigur că va fi foarte bun și de aceea am insistat să îl aduc în România. E o pasiune să descopăr trupe, să ascult muzică. Mama nici acum nu înțelege ce fac. Ei i-ar fi plăcut să fiu inspector de credit, probabil (râde). Dar eu îmi trăiesc visul”, declară Teodor Negrea.

Până acum, feedback-ul oamenilor care au intrat măcar o dată în /Form Sapce a fost foarte bun, la fel și cel al trupelor, spune Teodor Negrea.

„Sincer, nici noi nu ne-am așteptat să avem așa succes chiar așa mare de la început. Ne gândeam că trebuie să «educăm» lumea, că trebuie să obișnuim oamenii cu conceptul nostru, dar n-a fost cazul. Lumea a rezonat din prima. Din experiență știu că sunt și zile mai proaste în astfel de afaceri și eu încă aștept ziua aceea în care nu va veni lumea. Va fi 100% cândva, dar nu știu când. Am avut și experimente cu artiști mai puțin cunoscuți, dar lumea a rezonat oricum. Asta mi-a arătat că am venit cu o alternativă pentru cei care nu mai ieșeau în oraș și care sunt dispuși să vină la /Form Space pentru că le place ce le oferim”, declară Teodor Negrea.

Oamenii care își petrec serile în /Form Space sunt diferiți. În zilele de vineri merg mai mult cei cărora le place live-ul, în timp ce sâmbăta, de exemplu, merg petrecăreții, cărora le place mai mult muzica electronică.

„Au fost voci care îmi spuneau că nu va veni lumea la serile live. Dacă îi pui însă pe oameni în contextul potrivit și le oferi toate condițiile, de sunet, de infrastructură, atunci vor ști să aprecieze și concertele de muzică live, la fel ca muzica unor DJ”, precizează Teodor.

Ceea ce a învățat Teodor Negrea din toată experiența de manageriat în ultimii ani este că trebuie să ai o echipă pe care să te poți baza, să ai un concept și să fii constant în ceea ce faci. Toate acestea pot funcționa ca garanție în momentul în care iei contact cu artiștii și îi inviți să cânte în localul tău recent deschis.

„Boiler Club a fost proiectul meu de suflet, a venit asocierea cu Mihai Păun și cu Booha Bar, am început să facem petreceri, a venit Electric Castle și din toate am învățat lucruri. În tot acest timp mi-am creat deja relații și oamenii merg pe încredere. Vestea se duce ușor. Artiștii vorbesc între ei, promoterii și agenții la fel. Cu toții au garanția că ne-am făcut treaba întotdeauna, am fost atenți cu ei și nu le-am creat probleme. Suntem o echipă cu experiență și asta ne ajută”, spune Teodor Negrea.

Foto: Vlad Cupșa

Plecând din echipa Electric Castle, Teodor nu putea să părăsească definitiv mediul festivalurilor, astfel încât încă de anul trecut a trecut la cârma celui mai longeviv festival de muzică electronică din România, Festivalul Delahoya.

„Îmi doresc să cresc Delahoya și /Form Space, la fel cum am făcut cu Boiler și cu Electric Castle. Un proiect pe termen lung așa trebuie să se dezvolte. Nu îmi doresc de la Delahoya să fie la fel de mare ca Electric Castle, dar va fi exact așa cum trebuie. Nici Electric Castle nu a început la scară mare, dar a avut în spate comunitatea Booha Bar și Boiler Club. Delahoya nu a mai fost așa prezent pentru că au apărut alte evenimente care i-au luat fața, susținute și din alte părți. Acum este momentul în care, cumva, se reinventează. Nu are cum să moară pentru că a fost primul festival de muzică electronică din România. Deja a fost resuscitat anul trecut, am avut 5000 de oameni pe zi, ceea ce a fost foarte bine. Anul acesta va fi și mai bine. Delahoya are spiritul de underground și acolo va și rămâne”, explică Teodor Negrea.

Festivalul Delahoya va avea loc anul acesta în zilele de 23-24 iunie și va dispune de trei scene: în Sala Polivalentă, în /Form Space și o scenă outdoor pe platoul dintre Sala Polivalentă și Cluj Arena. Bugetul festivalului va fi de aproximativ 200.000 de euro.

„Eu văd Delahoya ca un festival cool, underground, al orașului, cu un public format. Banii pentru organizarea lui îi avem doar din fonduri private. Nu am accesat bani de la primărie pentru că nu ne trebuie și nu mi se pare normal să ne trebuiască. Dacă aș fi Primărie nu aș susține evenimente de acest fel cu bani publici. Aș susține Fabrica de Pensule, aș susține TIFF. Entertainment-ul ar trebui să se autogestioneze din banii de bilete și din parteneriate private”, este de părere Tedor Negrea.

Astfel, Delahoya și /Form Space sunt aici pentru a rămâne. Cel puțin aceasta este promisiunea care s-a întrezărit din discuția cu cel care le coordonează. /Form Space este exact ce trebuie unui spațiu de cântări live, transmite vibe-ul unei seri de festival, reușind în același timp să răspundă unei nevoi a orașului în ceea ce presupune un spațiu profesionist de manifestare artistică. De cealaltă parte, Festivalul Delahoya va veni ca o prelungire a acestui spațiu și cu garanția unui suflu proaspăt adus de pasiunea pentru muzică a echipei din spatele lui.

Distribuie:

Postaţi un comentariu