Clujul dă tonul la toaletajul canin: Cum să devii stilist de câini cu acte în regulă

Foto: Dan Bodea

Povestea primei școli de toaletaj canin din România și, implicit, din Cluj, a început cândva în anul 2011 când, printr-un efort susținut pe parcursul a doi ani de zile, s-a reușit obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare pentru a introduce meseria de frizer canin în Nomenclatorul Meseriilor din România. Astfel, din anul 2012, KLASTIL a devenit prima școală de frizerie canină din România și se află în prezent la cea de-a 46-a serie de cursanți. 80% din participanții la cursuri vin de peste tot din țară și doar 20% sunt din Cluj. În urma absolvirii examenului (scris, oral, probă practică), cursanții obțin o diplomă de frizer canin(groomer) acreditată de Ministerul Muncii și cel al Educației din România, recunoscută în Uniunea Europeană. După ce primesc diploma, participanții își pot deschide un PFA sau o firmă și pot să profeseze.

Începând cu anul 2015, școala situată astăzi pe strada Carpați din cartierul clujean Gruia a fost preluată de Raisa Giulia Ludoşan, totodată fondatoare a Asociației pentru Protecția Animalelor Ray. Născută în Zalău, Raisa Ludoşan a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, (UMF), la specializarea Tehnică Dentară și, după ce a lucrat o perioadă în domeniu, a ales să se reprofileze. A fost angajata unei pensiuni canine, a colaborat cu o asociație suedeză care se ocupa de adopții de câini și absolvind cursul de frizerie canină, după șase luni, a început să îl predea. După alți trei ani, Raisa a preluat școala Klastil și acum funcționează ca salon de toaletaj și cabinet veterinar. Din echipa salonului mai fac parte Alexandra, stilist canin, Ana Maria, medic veterinar și Mihai care se ocupă de aspectele birocratice ale business-ului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Un curs de frizerie, care se întinde pe durata unei luni, câte 3-4 ore pe zi,  cuprinde două module: unul teoretic și unul practic. Modulul teoretic cuprinde informații concise și bine structurate, pornind de la istoria câinelui și clasificarea raselor, anatomia câinelui și tipuri de blană, până la dermatologie și tips&tricks despre cum se alege tunsoarea potrivită pentru fiecare rasă. În cadrul modulului practic, de la familiarizarea cu cățeii și învățarea tehnicilor de bază, până la tehnicile finale de frizerie canină, se lucrează minuțios la eficiență, precizia și acuratețea în mișcări, exersând pe diferite rase de câini. Cursanții au la dispoziție ustensile profesionale: mese hidraulice, mașini de tuns și foarfeci.

În ceea ce privește partea de toaletaj a salonului, tarifele sunt stabilite în funcție de manoperă, de starea de întreținere și de comportamentul câinilor. Tunsul pentru câinii de talie mică pornește de la 50 de lei, dar cu tot cu baie pachetul ajunge la 70 de lei. Tariful crește, apoi, pe măsura taliei câinelui. 

„Eu sunt împotriva anesteziei totale la toaletaj. Nu este recomandată anestezia pentru o manoperă atât de simplă ca toaletajul. Ca urmare, preferăm să apelăm la botniță și ne bazăm mult pe cunoașterea psihologiei canine. Trebuie să le cunoaștem comportamentul în funcție de rasă. Depinde și cum sunt crescuți câinii. Poate sunt răsfățați foarte tare, poate nu au socializat. Eu recomand să fie aduși la toaletaj de la vârsta de trei luni pentru a se obișnui cu înălțimea mesei, cu sunetul foarfecii, cu periatul. Am trecut prin toate situațiile posibile. Am avut și câini agresivi, de obicei acei câini salvați care fuseseră maltratați. Dar am reușit să le fac toaletajul fără anestezie, chiar dacă a fost nevoie de două ședințe”, precizează Raisa.

Foto: Dan Bodea

Raisa este stăpână a șase câini și fondatoarea Asociației pentru Protecția Animalelor Ray. La cabinetul de pe strada Carpați sunt realizate sterilizările pentru câinii îngrijiți de asociație și o parte din veniturile obținute la școală și la salon se donează asociației pentru a putea continua vaccinarea și sterilizarea animalelor avute în grijă. 

„Față de acum cinci ani, școala și salonul merg foarte bine. Sunt stăpâni de câini care vin la noi o dată la 3-4 săptămâni, dar și stăpâni care, din păcate, preferă să vină o dată pe an când dă căldura pentru a le da câinilor blana jos și atât. Depinde și de rasă, dar ar trebui toaletați constant. Toaletajul implică baie, periat, tuns dacă este cazul. Dacă este o rasă care trebuie tunsă, atunci facem baie, uscăm și tundem, dacă nu, doar scoatem părul mort”, explică Raisa.

De câțiva ani, spune proprietara școlii, se practică și vopsitul blăniței în fel de fel de culori, dar și unghiile vopsite cu lac. În România însă sunt cerute mai mult moțurile și fundițele. Mai nou, a intrat și moda coafurii…cu creastă. Cei mai mulți clienți ai salonului sunt cei care vin pentru toaletajul de bază, respectiv pentru igienizare. Stăpânii care își doresc pentru câinii lor toaletaj destinat expozițiilor sunt destul de puțini în Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Profesia pe care a îmbrățișat-o deja de patru ani a ajutat-o pe Raisa să-și cultive foarte mult răbdarea și a descoperit că are mai multă răbdare cu câinii decât cu oamenii.

„Acum suntem la a 46-a serie de cursanți. O serie nouă am început-o în 20 februarie și continuăm până la mijlocul lunii martie. Pe trei aprilie vom avea un alt curs. Am avut și un singur cursant, dar și serii de șapte cursanți. Este important să îi acorzi fiecăruia timpul lui. Sunt persoane care vin din afara țării, din Germania sau Franța, pentru a face cursul la noi pentru că nu sunt dispuse să plătească 2000 de euro pentru a obține o diplomă pe care aici o pot obține mult mai ieftin, sub 1000 de euro. Am cursanți cu vârste de la 18 la 65 de ani, oameni care intră în pensie și vor să învețe să-și toaleteze proprii câini, sau care vor să își deschidă un salon”, povestește Raisa Ludoșan.

Pentru a urma un astfel de curs, trebuie să îți placă foarte mult câinii. „Pentru toți banii din lume, noi nu tundem câinii care stau afară în timpul iernii. Nu îi tundem zero pentru ca apoi să fie ținuți la temperaturi scăzute. Văd adeseori pe stradă câini neîngrijiți și îi invit pe stăpânii lor la salon, le dăm și o reducere și așa încercăm să îi obișnuim. De asemenea, orice câine adoptat, dacă stăpânul vine cu actul de adopție de la ecarisaj, la noi are toaletajul gratuit pentru a încuraja adopția”, precizează Raisa.

„Mentalitatea de a-ți duce câinele la toaletaj se poate schimba doar de la stăpân, la stăpân. Îi rugăm pe stăpânii de câini să vină mai des cu ei la toaletaj pentru că dacă vin rar chinuim și câinele, ne chinuim și noi și prețul este mai mare. Unii oameni înțeleg, alții noi. Schimbarea vine însă în timp, cu trecerea generațiilor și cu aplicarea cât mai strict a legii. În străinătate poți să primești plângere dacă te vede cineva că nu ți-ai tuns câinele. La noi unii câini sunt ținuți în lanțuțri de nici 50 de cm și nu avem de ales decât să răsuflăm ușurați că primesc mâncare”, Raisa Ludoșan, stilist canin

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. bună Ziua, ma interesează cât costă cursul, cum trebuie sa il platesc si cât durează… eu sunt din Iași și vreau sa știu toate astea înainte sa vin la voi.

Postaţi un comentariu