Clujul ar putea avea un Centru European de Artă Contemporană în 2020. Lucrările de construcție, în așteptarea avizelor

Foto: Dan Bodea

În așteptarea construirii Centrului Cultural Transilvania, unul dintre proiectele municipalității clujene care de ani de zile bate pasul pe loc deși mediul artistic local a devenit tot mai efervescent în ultimii cinci ani, Clujul ar putea avea până în 2020 un Centru European de Artă Contemporană care să studieze, să documenteze și să promoveze artele contemporane din Estul Europei, din ultimii 70 de ani. O primă clădire care ar urma să intre în ansamblul acestui centru ar oferi în jur de 4000 de metri pătrați de spațiu de expoziții, o suprafață insuficientă pentru un centru de artă de nivel european, însă un început bun pentru ceea ce ar putea să devină în viitor. Centrul European de Artă Contemporană a fost unul dintre proiectele-cheie din cadrul dosarului de candidatură a municipiului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

„Acest Centru European de Artă Contemporană pe care îl visăm la Cluj sperăm să îl avem în trei ani. Este rolul meu să fiu optimist ca manager al proiectului. Pentru acest Centru European de Artă Contemporană am făcut un proiect tehnic de reconversie a vechii garnizoane militare de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, urmând ca acolo să avem 4000 de metri pătrați de expunere. Acest centru va fi condus de UAD, Uniunea Artiștilor Plastici, Departamentul de Cinematografie și Media al UBB și cei doi reprezentanți ai sectorului independent, Fabrica de Pensule și Centrul de Interes. Cheltuielile în marea lor majoritate vor fi susținute de către Primărie. Centrul Cultural Clujean, organizație care încearcă să adune sectorul cultural și academic în proiecte de acest tip, ar urma să asigure managementul proiectelor propriu-zise pe care partenerii noștri le gândesc și le contractează”, a precizat Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean, organizație care are misiunea de a implementa programul cultural cu care Cluj-Napoca a candidat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, precum și de a dezvolta noi politici culturale și de oraș pentru dezvoltarea Clujului.

Până când acest centru va funcționa, Centrul Cultural Clujean și partenerii lui și-au propus organizarea de programe pre-inaugurale în care să fie angrenate instituțiile de artă și organizațiile independente din oraș. Astfel, în perioada următoare, sub umbrela proiectului Breaking Views. Memorie în construcție/Viitor în aşteptare, vor fi organizate evenimente peste tot în oraș și chiar în curtea viitorului Centru, pentru ca subiectul să intre cât mai des pe agenda publică.

Foto arhivă: Dan Bodea

Din nefericire, potrivit lui Ștefan Teișanu, proiectul tehnic de reconversie a clădirii în care ar urma să funcționeze Centrul European de Artă Contemporană a primit deocamdată aviz negativ de la Comisia Locală de Monumente. În prezent, clădirea lipită de Maestro Business Center are instalate niște schele de protecție.

„Noi am elaborat cu sprijinul partenerilor noștri, inclusiv alte centre de artă contemporană din Europa, un proiect tehnic care mai avea nevoie de avizul Comisiei de Monumente, însă pentru că am propus o modificare la acoperiș, comisia locală nu a acceptat. Acolo este un exercițiu de viziune, de fapt. Imediat ce contestația se va soluționa, sperăm noi pozitiv, vom putea ajunge din nou în Consiliul Local pentru ca acesta să aprobe și să demareze lucrările de construcție. Orizontul inițial de timp era legat de Centenarul Marii Uniri, dar deja suntem cu șase luni în întârziere”, a precizat Ștefan Teișanu. 

Pe hârtie, acest Centru European de Artă Contemporană de la Cluj ar urma să funcționeze în trei clădiri diferite. În clădirea de pe Bulevardul 21 decembrie 1989 nu este suficient spațiu pentru programul artistic gândit deja de UAD, UAP, UBB, Fabrica de Pensule și Centrul de Interes pentru următorii cinci ani. Astfel, celelalte două locații urmează să fie identificate. În principiu, managerii proiectului se gândesc la spații reconvertite, nu construite de la zero.  

„În seria de proiecte artistice pe care o începem cu UAD, avem o conferință la finalul lunii noiembrie unde vom avea invitați specialiști din 15 centre de artă din Europa împreună cu care vom încerca să dezbatem posibilități de a dezvolta un nou model instituțional, pentru ca un asemenea centru să funcționeze din punct de vedere financiar și artistic. În această toamnă avem șase secțiuni de program, fiecare derulate de către un partener esențial al proiectului. Începem cu UAD, urmează Departamentul de cinematografie și media al UBB care va avea intervenții în mijloacele de transport public, apoi urmează Fabrica de Pensule, Centrul de Interes și la final vom avea conferința cu specialiști europeni pentru a avansa și cu planul de management al proiectului nostru. În paralel, negociem cu toate comisiile abilitate să ne avizeze”, a concluzionat Ștefan Teișanu la conferința de presă organizată cu ocazia primei serii de expoziții pre-inaugurale.

În ceea ce privește susținerea financiară a centrului, mare parte din fonduri vin de la Primăria Cluj-Napoca, pentru cealaltă parte ar urma ca Centrul Cultural Clujean și partenerii lui să dezvolte un model instituțional capabil să atragă bani din politici de ticketing, din fonduri private și din proiecte culturale pe fonduri europene care urmează să fie dezvoltate.

Breaking Rules

Un prim proiect pre-inaugural este realizat de Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca și Uniunea Artiștilor Plastici din România, respectiv o serie de manifestări expoziționale, grupate sub titlul Breaking Rules. Manifestările au loc în perioada 26 octombrie-27 noiembrie 2017 în mai multe locații din Cluj-Napoca. Vernisajul maratonului expozițional va avea loc joi 26 octombrie 2017, ora 18, la Muzeul de Artă Cluj.

Breaking Rules constă într-o serie de manifestări expoziţionale în spaţii mai mult sau mai puţin convenţionale, care vor reuni, deopotrivă, lucrări ale profesorilor şi studenţilor UAD Cluj-Napoca. Locaţiilor consacrate, precum sălile Muzeului de Artă, ale Galeriei Casa Matei sau cele ale Galeriei Paul Sima, li se vor adăuga o serie de spații noi, precum Muzeul Farmaciei, Muzeul Botanic al UBB sau Vivariul UBB, care vor căpăta noi valenţe, artistice de această dată, în încercarea de a realiza întâlnirea publicului iubitor de artă cu alte sectoare sau segmente ale vieţii sociale. Pentru programul expozițiilor, puteți accesa pagina de Facebook a evenimentului. 

„Există necesitatea creării unui centru de artă, a existat de mult timp și faptul că avem atâția artiști care se afirmă și care caută să se afirme este o dovadă a acestei nevoi. Ideea noastră de a intra în spațiile muzeelor și galeriilor a fost o provocare la interdisciplinaritate. Arta este tot timpul pregătită să evadeze din mediul academic și să se integreze în alte spații și artiștii oricând se pot adapta, dar asta subliniază și mai mult nevoia Clujului de a avea un centru de artă contemporană și poate chiar a mai multor astfel de centre”, a precizat Olimpia Bera, curator al proiectului Breaking Rules.

Distribuie:

Postaţi un comentariu