Cluj Art Weekend/Artă la cel mai înalt nivel

Foto: Dan Bodea

După o săptămână agitată în care mai mulți artiști clujeni au fost în vizorul Comitetului de Achiziții al Departamentului pentru Rusia şi Europa de Est al muzeului Tate Modern din Londra, ziua de vineri a dat startul proiectului Cluj Art Weekend.

Evenimentele principale ale zilei au avut loc la Muzeul de Artă, în clădirea The Office (situată pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, în apropierea clădirii BRD din cartierul Mărăști) și la Fabrica de Pensule, unde Galeria Plan B, Lateral ArtSpace, Spațiu Intact, :Baril și Galeria Nano au găzduit fiecare expoziții. Etajul doi al clădirii The Office a găzduit expozițiile: Generația 2000 din Cluj în trei colecții românești aparținând lui Răzvan Bănescu, Mircea Pinte și Ovidiu Șandor și 1.1.1.+Sigma- Expoziție retrospectivă: Poetica spațiului. Utopie și Cercetare.

În opinia lui Ovidiu Șandor, dezvoltatorul proiectului The Office și colecționar, arta contemporană trebuie expusă în cât mai multe locuri și trebuie să ajungă cât mai aproape de public. „Nu putem aloca neapărat un spațiu care să fie în permanență galerie, dar ne propunem să fim un loc în care în permanență să se întâmple evenimente culturale, chiar și temporar. Dacă un spațiu este temporar disponibil, el va fi deschis către artiști, curatori, galeriști, care vor să facă expoziții temporare. Eu nu cred în conceptul că trebuie să existe un spațiu fizic, ci că arta trebuie să fie prezentă oriunde poate avea loc. Clujul este plin de spații care stau nefolosite și nu văd de ce temporar nu pot găzdui artă sau cultură. Expoziția aceasta din punct de vedere artistic este o comoară istorică, în special expoziția retrospectivă 1.1.1.+Sigma1. Recrearea instalației multivision are loc pentru prima dată după 30 de ani. Cultural vorbind este o comoară”, a precizat colecționarul timișorean.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Citiți și:

Muzeul Tate Modern din Londra, cu ochii pe Şcoala de la Cluj

În ceea ce privește vizita Comitetului de Achiziții al Departamentului pentru Rusia şi Europa de Est al Tate Modern din Londra, al cărui membru este și Ovidiu Șandor, omul de afaceri a precizat că scopul vizitei a fost unul strict de documentare: „Tate Modern are un interes foarte cert în arta românească, a achiziționat și anul trecut artiști români. Nu pot să spun nume, însă s-au discutat lucruri și au existat reacții față de anumiți artiști interesanți. Tate are un interes important de a recupera această artă contemporană istorică, adică perioada anilor 60-’80 ceea ce reprezintă noua avangardă. Asta a fost prioritatea numărul unu. Sigur că se uită atent și la tânăra generație, dar interesul este de a recupera arta neoficială din spatele Cortinei de Fier. Interesul secundar este să înțeleagă ce se întâmplă într-o scenă vibrantă cum este cea de la Cluj, așa încât să urmărească evoluția unor artiști și atunci când maturitatea operei lor ajunge la un nivel la care merită să fie într-un muzeu precum Tate Modern, va exista și interesul unor achiziții”, a spus Ovidiu Șandor.

Patru dintre lucrările artistului Adrian Ghenie,   aparținând colecției Mircea Pinte: Streetview at night (2005),   Basement Feeling (2007),   Flight into Egypt (2008),   Stalin's Tomb (2006)/Foto: Dan Bodea

Patru dintre lucrările artistului Adrian Ghenie, aparținând colecției Mircea Pinte: Streetview at night (2005), Basement Feeling (2007), Flight into Egypt (2008), Stalin’s Tomb (2006)/Foto: Dan Bodea

Artistul Șerban Savu/Foto: Dan Bodea

Artistul Șerban Savu/Foto: Dan Bodea

Prima dintre expozițiile vernisate în spațiul de peste 1000 de metri pătrați pus la dispoziție în clădirea The Office a reunit lucrări ale unor artiști precum Mircea Cantor, Victor Man, Adrian Ghenie, Ciprian Mureșan, Șerban Savu, Mircea Suciu, Radu Comșa și alți reprezentanți ai generației 2000 de artiști clujeni. „Lucrările pe care le am expuse sunt din perioade de creație diferite și reprezintă interesul meu artistic față de evoluția societății. Cred că vesticii sunt atrași de această parte a Europei în aceeași măsură în care sunt atrași de arta din America de Sud sau de cea din China”, a precizat Șerban Savu pentru Transilvania Reporter. Artistul a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj în 2001. În prezent colaborează permanent cu galeria David Noland la New York, cu Nicodim Gallery la Los Angeles, cu Plan B la Cluj și la Berlin și a început o colaborare nouă la Milano cu Galeria Monica De Cardenas.

A doua expoziție „1.1.1.+Sigma- Expoziție retrospectivă: Poetica spațiului. Utopie și Cercetare” a fost primul eveniment de această amploare din ultimii ani și a oferit o privire completă și documentată asupra creației unor artiști emblematici pentru arta românească contemporană din anii 1960-1970: Ștefan Bertalan, Roman Cotoșman, Constantin Flondor și Doru Tulcan au pus bazele primelor grupuri experimentale din România.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

IMG_1603

Seria evenimentelor a continuat cu expozițiile vernisate la Fabrica de Pensule.

Astfel, Galeria Spațiu Intact (galerie de proiecte, care funcționează pe bază de granturi și surse private) a găzduit instalația Serving Art 1, aparținând unuia dintre cele mai active grupuri artistice după anul 1990, sub REAL. „Dimensiunea istorică a acestei instalații foto se regăsește mai ales în conținutul imaginilor. Aceste fotografii sunt de fapt negative găsite în arhiva revistei Arta dintre 1953 și 1989, reprezentând lucrări de artă. Ceea ce au făcut artiștii din grupul subREAL a fost să lase contextul în care s-a realizat lucrarea. Astfel s-a creat câte un contrast ironic între o glorie realist-socialistă și un muncitor sărman, spre exemplu. Nu mai apare realitatea glorificată. Lucrările vorbesc despre fotografie și puterea ei de a manipula, despre pregătirea unui discurs oficial și au și valoare documentară importantă”, a explicat Horea Avram, curatorul expoziției. Grupul subREAL a fost înființat în 1990 de către Călin Dan (istoric de artă și artist) și Dan Mihălțianu (artist). Acestora li s-a alătura și Iosif Király (arhitect și fotograf). Expoziția va putea fi vizitată până în data de 7 noiembrie.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

IMG_1720

IMG_1820

Galeria Baril a prezentat vizitatorilor conceptul grupului artistic kinema ikon, dezvoltat în jurul cinema-clubului din Arad în anii ’70. Activitatea grupului se împarte într-o perioadă de 20 de ani de film experimental, până în anii ’90, când a avut loc etapa de tranziție între filmul experimental și „etapa hypermedia”. Expoziția May I have your attention prezintă câteva fragmente din istoria kinema ikon până la cele mai recente lucrări expuse pe parcursul anului trecut la Muzeul de Artă Arad, în sala permanentă Kinema ikon, sub forma unui serial al cărui prim sezon s-a încheiat și care va continua anul viitor.

În Galeria Plan B, publicul a putut vedea în cea mai mare parte lucrări din perioada anilor 1970 – 1990 (Ion Bitzan, Rudolf Bone, Victor Ciato, Horia Damian, István Kancsura, Ioachim Nica, Mihai Olos, Mircea Spătaru). Ideea de a-i prezenta pe artiștii invitați în expoziție pornind de la desen susține ceea ce și-a propus de la început Galeria Plan B din Cluj, și anume să documenteze zone ale artei românești insuficient cercetate și să creeze noi legături conceptuale între artiști din generații și contexte complet diferite.

Expoziția Printre rânduri în Galeria Plan B/Foto: Dan Bodea

Expoziția Printre rânduri în Galeria Plan B/Foto: Dan Bodea

Mihai Pop,   unul dintre fondatorii renumitei Galerii Plan B/Foto: Cristina Beligăr

Mihai Pop, unul dintre fondatorii renumitei Galerii Plan B/Foto: Cristina Beligăr

Cluj Art Weekend continuă sâmbătă și duminică:

Sâmbătă, 13 septembrie 2014

ora 16.00

Francesco Arecco & Marco La Rosa – Gravity of Variations, Casa Matei | Vernisaj

ora 18.00

Francesco Arecco & Marco La Rosa – Gravity of Variations, IAGA | Vernisaj

ora 17.00

Întâlnire cu artistul Ioan Sbârciu, Galeria Casa Matei

Ora 19.00

Ateliere Conset / Casa Tranzit | Vernisaje

Duminică, 14 septembrie 2014

Orele 12.00, 14.00, 16.00: Vizite ghidate pentru copii*

*Pentru informații și înscrieri: clujartwekend@gmail.com, 0725 530 105

Mai jos puteți urmări o galerie foto realizată de Dan Bodea:

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Da ….se simte in Cluj acel “nu stiu ce …..parfum de atelier artistic”

    ganduri bune de la “Galeriile Velea” si centrul de turism cultural “Sura cu Dor”Bacau

Postaţi un comentariu