Cele mai frumoase cărți din România, expuse la Galeria Plan B din Cluj

Foto: Dan Bodea

Cele mai frumoase cărți din România vor fi expuse timp de o lună la Galeria Plan B din Cluj, ca parte a evenimentului Hotspot.art-Artă și Cultură Contemporană pentru Comunități, derulat de Fabrica de Pensule.

Expoziția va fi deschisă până în 29 ianuarie în spațiul Galeriei Plan B de pe strada Henri Barbusse (nr.59-61) și cuprinde peste 50 de cărți și proiecte editoriale, câștigătoare sau intrate în competiția Cele mai frumoase cărți din România, în ultimele patru ediții. În expoziție se regăsesc inclusiv cărțile premiate la ediția din 2015 a concursului, printre care Dear Money, carte care a luat Marele Premiu, subREAL, un volum retrospectiv care a luat Premiul la categoria Album, sau cartea „Cutia”, un exemplar premiat pentru Carte în ediție limitată, al autoarei Sorina Adina Vasilescu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În expoziție de află și cărțile ilustrate de desenatorii clujeni Adrian Barbu,   Ileana Surducan și Maria Surducan

În expoziție de află și cărțile ilustrate de desenatorii clujeni Adrian Barbu, Ileana Surducan și Maria Surducan

01IMG_9215

Expoziția este una dinamică și oferă vizitatorilor ocazia de a se familiariza cu albume și cărți de artist, unele în tiraj limitat, sau experimentale. Un exemplu este proiectul editorial inovativ, „În fața blocului” care cuprinde o colecție de 55 de jocuri educaționale pe care juriul a considerat-o ca o direcţie de re-modelare a conceptului de învăţare şi transfer de know how între generaţii.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

 „Acesta este demersul proiectului Cele mai frumoase cărți: de a democratiza foarte mult apropiere publicului de cărțile-obiect. Anul acesta am avut foarte multe cărți interesante și pe lângă cărțile care au fost premiate sau care au intrat în finală, juriul a făcut o selecție adițională de mai multe cărți de autor sau pur și simplu cărți frumoase pe care le aducem în fața publicului pentru relevanța lor. Au fost foarte multe cărți bine făcute, iar selecția finală a fost foarte omogenă. Cărți aproape fără greșeli: și tipărite bine, și legate frumos și cu idei care ilustrează foarte bine subiectul cărții, fără a fi excesiv de încărcate”, a declarat Adina Pașca, coordonator al proiectului Cele mai frumoase cărți.

Adina Pașca,   coordonator proiect Cele mai frumoase cărți și Diana Marincu,   curator expoziție/Foto: Dan Bodea

Adina Pașca, coordonator proiect Cele mai frumoase cărți și Diana Marincu, curator expoziție/Foto: Dan Bodea

01IMG_9182

În expoziția de la Cluj se regăsește și volumul Munka premiat în 2013 și finalist în concursul internațional de design de carte „Best Book Design from all over the World“. Grafica și designul cărții îi aparțin clujeanului Timotei Nădășan.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

01IMG_9244

Începând cu anul viitor Cele mai frumoase cărți din România vor urma un traseu de expoziții tematice în bibliotecile județene, în galerii de artă sau în librării din mai multe orașe din țară, deschizând astfel seria de evenimente Cele mai frumoase cărți itinerante 2016. La Cluj, în luna ianuarie la Fabrica de Pensule, va avea loc o serie de întâlniri cu designeri de carte, editori și artiști, în cadrul programului Learning and Unlearning, inițiat în 2014 de Galeria Plan Bcu scopul de a facilita un dialog între generații diferite de artiști sub forma unor ateliere de lucru.

Distribuie:

Postaţi un comentariu