Cele mai bune zece comedii din lume concurează pentru trofeul Festivalului Comedy Cluj

''Populaire'' este una dintre producţiile franceze care concurează pentru trofeul Festivalului Comedy Cluj
eepurl.com

Zece filme intră în cursa pentru trofeele celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj în cadrul competiției de lungmetraj. Cele zece titluri provin din țări precum: Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Olanda, Finlanda, Germania, Italia, Franța, India.

Producția care deschide competiția, dar și festivalul este cea a regizoarei Nicole Holofcener – „Am spus destul” (“Enough Said”), o comedie care explorează bătaia de cap care de multe ori vine odată cu implicarea într-o nouă relație.

Marea Britanie este și ea reprezentată de nume importante ale cinematografiei mondiale. „Cântec pentru Marion” este o producție comedy-drama ce analizează singurătatea și alinarea ei, dragostea fără vârstă, dar și relațiile complicate dintre părinți și copii. A doua producție britanică intrată în lupta pentru unul dintre premiile festivalului este „Quartet”, filmul de debut în regie al actorului Dustin Hoffman.

Câştigătorul marelui premiu al juriului pentru regie la Festivalul de la Cannes în 2012, Matteo Garrone completează lista filmelor din competiţie cu producţia care i-a adus premiul: „Reality”. Având în vizor viaţa unui pescar din Napoli care se pierde în iluzia unui show-ului de televiziune Big Brother, producţia analizează subtil efectele reality show-urilor asupra percepţiei realităţii şi a mentalităţii oamenilor.

„Road North” reprezintă Finlanda în competiţia de lungmetraj. Road movie-ul prezintă povestea reîntâlnirii dintre tată şi fiu după o absenţă de 35 de ani şi călătoria lor spre nord.

Germanul Oliver Ziegenbalgreuşeşte să evite clişeele legate de ideea migrării în Germania după căderea zidului şi prezintă în „Russendisko” şocul cultural şi problemele imigranţilor evrei din Rusia.

După ce a câştigat în 2013 Premiul publicului atât la festivalul de la Moscova cât şi la Rotterdam, „Matterhorn” vine la Cluj pentru a prezenta clujenilor trăsăturile cinematografiei şi ale umorului olandez. Regizorul Diederik Ebbinge spune povestea unui bătrân singuratic, Fred (Ton Kas), ce îşi trăieşte viaţa sub o serie de tabieturi fixe şi o credinţă puternică în Dumnezeu, dar a cărui ordine îi este dată peste cap odată cu întâlnirea unui vagabond cu un talent deosebit.

Lungmetrajul de debut al regizoarei şi scenaristei Gauri Shinde, „English Vinglish” a devenit într-un timp scurt un film apreciat de publicul din India, dar şi din restul ţărilor în care a fost prezentat. Comedia pune în prim plan problemele sociale care apar pentru că Shashinu ştie limba engleză, dar şi aventurile prin care trece în încercarea de a o învăţa tocmai în Statele Unite ale Americii.

Franţa este reprezentată în acest an în competiţie de două producţii unice. „Paulette”o pune pe câştigătoarea premiului Cesar pentru întreaga activitate (2003), Bernadette Lafont în rolul unei bătrâne singure, care în lipsa banilor intră într-o afacere surprinzătoare pentru vârsta ei, dealer de canabis. Intrând în sfera comediei romantice, „Populaire”este cea de-a doua producţie franceză ce completează cursa pentru premiile celei de-a cincea ediţie a festivalului. Atunci când o secretară recent angajată (Déborah François) se dovedeşte a fi extrem de talentată la redactat-viteză, şeful ei (Romain Duris)decide să o înscrie în competiţia mondială dedicată acestui sport.

Juriul acestei ediţii a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj va fi prezidat de Maja Bogojević, fondatorul şi redactorul şef al primei reviste de film din Muntelegru-Camera Lucida, decan şi lector al Universităţii Donja Gorica din Muntenegru, dar şi fondator şi preşedinte al secţiunii din Muntenegru al asociaţiei FIPRESCI. Alături de ea, cei care vor decide câştigătorii acestui an sunt: Dan Burlac, unul dintre cei mai de succes producători din România, Simone Fenoil directorul departamentului de Proiecte Europene la Scuola Holden, Ksenia Koltsova colaboratoare timp de 10 ani pentru festivaluri internaţionale de film din Rusia, Oscar Alonsoeste persoana responsabilă de festivaluri şi subvenţii la agenţia de distribuţie internaţională Latido Films.

Cea de-a 5-a ediție a Festivalului Internațional de Film „Comedy Cluj” se va desfașura în perioada 11-20 octombrie la Cluj-Napoca și va cuprinde peste 120 de filme din 35 de țări, invitați din industria filmului românesc și străin, evenimente conexe (workshop-uri, expoziții, piese de teatru, întâlniri între public şi oameni din cinematografie).

Postaţi un comentariu