Casa Regală la Cluj. Principele Radu susține literatura pentru copii

„Alice în Țara Minunilor”, „Cei trei mușchetari”, „Black Beauty” sunt câteva din cărțile recomandate de principele Radu al României azi la întâlnirea cu elevi de la Transilvania College din Cluj-Napoca. Principele Radu și principele Nicolae se află la Cluj și pentru a promova proiectul „Cărțile Copilăriei” lansat de editura Curtea Veche.

Casa Regală sprijină acest proiect mai cu seamă pentru că, din păcate, la capitolul achiziționare de carte România este codașa Europei. De asemenea, pentru mii de copii cartea a devenit un lux: „Casa Regală s-a hotărât să sprijine «Cărțile Copilăriei» pentru că în România cheltuim pe cap de locuitor trei euro pe an pentru cărți noi. Suntem ultima țară din Uniunea Europeană la numărul de cărți cumpărate pe cap de locuitor. La această realitate  neplăcută concură faptul că o mulțime de români nu-și trăiesc viața în țară. Avem foarte mulți români care locuiesc în Italia și Spania, America și Israel, Franța și Germania, Canada și țări din nordul Europei. Orașul Torino este un oraș românesc mai mare decât Târgoviște pentru că Târgoviște are doar 90.000 de locuitori, iar pe când în Torino sunt 100.000 de români. Roma este un oraș românesc  mai mare decât Ploieștiul fiindcă astăzi Roma are un sfert de milion de români”, a declarat Alteța Sa regală, principele Radu.

Casa Regală susține proiectele de promovare a cărții mai ales în rândul copiilor care provin din familii nevoiașe continuând astfel o tradiție mai veche: „În anul 1886, regele Carol I și regina Elisabeta încurajau înființarea unui proiect literar care avea să se numească „Biblioteca pentru toți”.„Biblioteca pentru toți” includea cartea cea mai ieftină, cea mai cuprinzătoare, pentru că în peste 1.000 de titluri se găsea ceea ce trebuia să știe un intelectual european al momentului. Acest proiect a murit și astăzi „Biblioteca pentru toți” ctitorită de regele Carol I este o amintire. Editura „Curtea Veche” a dorit să intervină inițiind această colecție cu 10 titluri, ”Cărțile Copilăriei”, care se adresează copiilor. Editura „Curtea Veche” dorește extinderea numărului de titluri până la 100, iar Casa Regală a României nu putea să rămână indiferentă și susține colecția”.

Lectura deschide copiilor pagina către viitorul lor, susține Alteța Sa Regală, Radu Duda: „Pentru copii să aibă aceste cărți pe masă  înseamnă să deschidă o altfel de pagină, una către viitorul lor, fiindcă pregătirea lor pentru viață nu constă numai în pregătirea din școală, ci și în educația din familie”

În finalul întâlnirii, principele Radu a răspuns întrebărilor copiilor și a acordat autografe.

Distribuie:

Postaţi un comentariu