Carte dedicată profesorului Ion Vlad și titlu de cetățean de onoare al Clujului la „scandaloasa” vârstă de 90 de ani: „Mă simt copleșit”

Foto: Dan Bodea

Un eveniment special dedicat profesorului Ion Vlad, cu doar câteva săptămâni înainte de împlinirea vârstei de 90 de ani, a avut loc luni în Sala „Reduta” a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Ajuns la o vârstă absolut „scandaloasă”, așa cum a numit-o chiar dânsul, profesorul a fost vizibil emoționat de atenția creată în jurul său cu ocazia lansării volumului Ion Vlad – „Alternative la memorii. Dialoguri, corespondență, mărturii”, carte cu aspect autobiografic. Creaţia literară şi ştiinţifică a profesorului Ion Vlad este întinsă pe durata vârstei active de 70 de ani, dacă este luat în calcul debutul din 1949.

Ion Vlad a fost prodecan, decan al Facultății de Filologie, rector al Universității Babeș-Bolyai (1976-1984), redactor-șef adjunct la Tribuna, director al Teatrului Național din Cluj, secretar al Uniunii Scriitorilor – Filiala Cluj, membru al Consiliului Uniunii Scriitorilor din România, șef de catedră, conducător de doctorat, precum și cadru didactic la Universități din China și Polonia.

Foto: Dan Bodea

„Nu mi‑am scris memoriile şi nici nu le‑aş scrie vreodată, pentru că nu am avut niciodată sentimentul că merită să reţină cineva anumite momente din viaţa mea. Am avut o viaţă destul de grea, prin maladiile trăite, cu o relativă încredere în mine, în medici şi în medicamente. Dar am refuzat, pentru că ar  fi trebuit să fac anumite confesiuni; şi dacă nu aş fi fost sincer cu mine însumi, ce rost ar fi avut?” (fragment din interviul realizat de Ilie Rad în volumul „Alternative la memorii. Dialoguri, corespondență, mărturii”)

Cartea lansată astăzi, 28 octombrie, cuprinde 16 interviuri acordate de profesorul Ion Vlad de-a lungul timpului, o secţiune de corespondenţă primită (peste 100 de scrisori de la autori români: Gabriela Adameşteanu, Maria Banuş, Ana Blandiana, Ion Brad, Radu Cosaşu, Valeriu Cristea, Laurenţiu Fulga, Mircea Iorgulescu, Norman Manea, Mircea Martin, Ileana Mălăncioiu, Dumitru Micu, I. Negoiţescu, Z. Ornea, Edgar Papu, Ioana şi Liviu Petrescu, Mircea Horia Simionescu, Sorin Titel, Constantin Ţoiu şi alţii), studii despre scriitori români şi eseuri teoretice, neincluse în volume proprii, prefeţe şi postfeţe, răspunsuri la anchete literare, portrete şi evocări, note de drum etc. Totodată, volumul cuprinde și o sectiune de anexe care include peste o sută de imagini alb-negru şi color, cuprinzând coperţile celor 16 cărţi ale autorului, pagini rare din ziare şi reviste, documente inedite din arhiva profesorului Ion Vlad (acte oficiale, legitimaţii, cărţi de vizită etc.), fotografii din activitatea publică şi privată a sărbătoritului, un adevărat spectacol caligrafic constituindu-l cele 18 texte facsimilate ale unor scrisori (de la scrisul cu o caligrafie impecabilă al lui Liviu Petrescu la scrisul “artistic” al sculptorului Ion Vlasiu).

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În interviul pe care l-a acordat coordonatorului cărții, Ilie Rad, profesorul Ion Vlad vorbește inclusiv de perioada în care a deținut funcția de rector al UBB.

„Perioada mea de rector a coincis cu o etapă grea din istoria României, care intra tot mai mult în chingile dictaturii şi ale cultului personalității. Am vorbit de mai multe ori despre realizările şi neîmplinirile mele ca rector (ca o neîmplinire amintesc faptul că nu am putut‑o salva, de la darea afară din universitate, pe fosta mea colegă Doina Cornea). Cred că am reuşit să asigur universităţii normalitatea, în condiţiile regimului de atunci”, precizează Ion Vlad în interviu.

Volumul a fost prezentat de președinta Uniunii Scriitorilor, Filiala Cluj, Irina Petraș și acad. univ. Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB și Președintele Academiei Române. Profesorul i-a avut alături pe membrii familiei, dar și prieteni și cadre universitare de la Facultatea de Litere din Cluj.

„Profesorul Ion Vlad nu avea cuvinte blânde pentru loaze”, a precizat criticul literar Irina Petraș cu privire la severitatea profesorului care a format generații de profesori, istorici și oameni de cultură. „Domnul Ion Vlad nu își dicta pur și simplu cursurile, ci le oficia. Ne călăuzea, ne învăța cum să aflăm totul despre litere și literatură și ne amintea cât de importată este povestirea pentru destinul cultural al omenirii”, a mai spus Irina Petraș.

„Ne aflăm într-un moment în care cei 90 de ani de viață ai profesorului se contopesc cu cei 100 de ani de universitate românească. Profesorul Ion Vlad reprezintă o copleșitoare personalitate și un întreg univers. Mi-a fost rector și l-am cunoscut atât în ipostaza de student, cât și de asistent universitar. Am fost copleșit și mirat de felul în care se manifesta ca personalitate. Avea o față severă, cu o privire pătrunzătoare centrată în ochii interlocutorului. Mult mai târziu, când am ajuns pe urmele rectorului Ion Vlad, am înțeles că funcția de rector mai ales a universității din Cluj, implică nu doar o mare responsabilitate, o reală putere de înțelegere a oamenilor, ci și conștiința îndeplinirii unei misiuni. Mie și generațiilor mele, profesorul Ion Vlad ne-a oferit modelul de rector în care a cuprins experiența marilor antecesori, de la Sextil Pușcariu, până la Constantin Daicoviciu. Rectorul Ion Vlad, sever și grav transmitea în fiecare moment esența spiritului universitar, adică virtuțile, valorile și încrederea. Încrederea în educație, în lumea instruită. Ion Vlad reprezintă prototipul de intelectual ardelean pătruns de rolul pe care îl are”, a precizat la rândul său Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB și Președintele Academiei Române.

Primarul Emil Boc și-a declarat admirația și considerația față de profesorul Ion Vlad și i-a înmânat acestuia titlul de cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca.

„Peste câteva zile avem 100 de ani de la nașterea universității clujene. Astăzi Clujul are un viitor pe care îl datorăm și resursei umane extrem de inteligente. Ca urmare, toți rectorii universităților clujene vor deveni cetățeni de onoare ai municipiului Cluj-Napoca, o formă prin care vrem să ne arătăm respectul față de acești oameni”, a spus Emil Boc.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cartea „Alternative la memorii. Dialoguri, corespondență, mărturii” a fost concepută și alcătuită de prof. univ. Ilie Rad, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane și Presa Universitară Clujeană, fiind un dublu omagiu, închinat atât profesorului Ion Vlad, cât și lui Tudor Vlad, fiul său. În 1993, Tudor Vlad era redactor șef al Revistei Tribuna și a acceptat atunci să se ocupe de o secție de jurnalistică a UBB, care după doi ani a devenit facultate independentă.

„Dați-mi voie să vă spun cât de copleșit sunt”, a transmis profesorul Ion Vlad la finalul evenimentului.

„Volumul mi se pare că nu îmi aparține de fapt.  Actualul rector a vorbit cu atât de multă bunăvoință despre rectorul Vlad încât ajung să îmi imaginez că am avut într-adevăr și rezultate bune. Prezența dumneavoastră, a tuturor, aici, mă face să îmi doresc să bem împreună un pahar de vin de calitate. E un fals numele meu, Ion Vlad. În actele mele sunt Ionel Silviu Vlad. Am decis un nume simplificat pentru că nu îmi doream Ionel. De aceea am adoptat această formulă. În momentul în care s-a născut un Ion Vlad, acesta a fost nepotul meu, fiind singurul Ion Vlad, cadru universitar la San Francisco”, a precizat profesorul, în scurtul său discurs.

În luna octombrie a anului 2014 profesorul Ion Vlad a fost omagiat de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în cadrul unei ceremonii dedicate profesorilor de odinioară ai universităţii, foşti rectori sau actuali academicieni. Pentru a marca prezenţa profesorului în viaţa lor, intelectuali de referinţă din spaţiul cultural românesc au colaborat la pregătirea unui volum omagial închinat profesorului şi rolului de model intelectual şi uman pe care l-a avut distinsul dascăl în formarea generaţiilor de studenţi. Cartea “Ion Vlad sub imperiul lecturii” a apărut la începutul anului 2015 la Editurile Eikon şi Şcoala Ardeleană, fiind coordonată de Laura Lazăr Zăvăleanu. Volumul reunește peste 30 de texte în care personalitatea profesorului este elogiată de o parte dintre cei care l-au cunoscut pe parcursul carierei sale universitare.

[stextbox id=’custom’]

Ion Vlad s-a născut în data de 26 noiembrie 1929, în comuna Teaca, sat. Archiud, jud. Bistriţa-Năsăud. A urmat Liceul „Moise Nicoară” din Arad şi Liceul „Al. Papiu-Ilarian” din Târgu-Mureş. În 1952 a obţinut licenţa în limba şi literatura română la Facultatea de Filologie a Universităţii „Victor Babeş” din Cluj. În 1965 Ion Vlad a devenit prodecan al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” şi decan un an mai târziu. A obţinut doctoratul în 1971 cu lucrarea Povestirea.Destinul unei structuri epice. Din 1972 până în 1997 a fost profesor universitar şi rector al UBB între 1976 şi1984. În timpul carierei a devenit şef de catedră la Catedra de literatură română, comparată şi teorie literară a Facultăţii de Filologie, Profesor asociat la Departamentul de Romanistică al Universităţii Jagellone (Cracovia, Polonia) la secţia română – limbi străine, Profesor dr. (consultant de la 1 octombrie); Catedra de literatură română, teoria literaturii şi etnologie; Din 8 iunie membru al Uniunii Scriitorilor, Membru în Comitetul Asociaţiei Scriitorilor din Cluj, Redactor şef adjunct la revista „Tribuna” din Cluj, Membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din România, director al Teatrului Naţional din Cluj, Membru în Biroul Uniunii Scriitorilor; Secretar al Asociaţiei Scriitorilor din Cluj.

Printre volumele publicate se numără: Între analiză şi sinteză. Repere de metodologie literară, Cluj, Ed. Dacia, 1970; Convergenţe. Concepte şi alternative ale lecturii, Cluj, Ed. Dacia, 1972; Romanul românesc contemporan. 1944–1974, Studiu introductiv (p. V–LXXIII), note, alegerea textelor de Ion Vlad; fişe bibliografice şi secvenţe pentru autoportrete de Cornel Robu), Bucureşti, Ed. Eminescu, 1974; ‘Cărţile’ lui Mihail Sadoveanu, Cluj, Ed. Dacia, 1981; Lectura prozei. Eseuri. Comentarii. Interpretări, Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 1991; În labirintul lecturii, Cluj, Ed. Dacia, 1999; Romanul universurilor crepusculare, Cluj, Ed. Eikon, 2004; Orizonturile lecturii, Cluj, Casa Cărţii de Ştiinţă, 2007; The Novel of Crepuscular Universes. Essay. English translation by Delia Drăgulescu, Columbia University Press, New York, 2010.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu