Cariere în timp real: Artiștii români ai momentului expun la Paris. Clujul, din nou acolo

The End of the Five-Year Plan (2004)-Ciprian Mureșan-Courtesy of the artist and Plan B, Berlin & Cluj

De la Constantin Brâncuși, la Geta Brătescu, de la Tristan Tzara la Adrian Ghenie, de la Victor Brauner la Ana Lupaș, o serie de lucrări iconice vor fi prezentate la Paris în perioada următoare ca parte a expoziției de artă contemporană « Ex-East », în cadrul Sezonului Cultural România – Franța 2019. În acest context sunt prezenți în expoziția din Paris absolvenți ai Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și reprezentanți ai Școlii de pictură de la Cluj printre care Cornel Brudașcu, Ciprian Mureșan, Șerban Savu, Marius Bercea, Victor Man, Mircea Suciu, Adrian Ghenie.

Deși acești artiști sunt mai puțin vizibili în propria lor țară și asta în principal din cauza instituțiilor într-o continuă „devenire” din România, scena internațională a artei contemporane vine din nou să îi valideze și să le confirme valoarea. Mihai Pop, coordonatorul Galeriei Plan B Berlin și cel care s-a ocupat direct de promovarea unui mare număr de artiști români în lume, declara anul trecut pentru Revista Sinteza, cu ocazia deschiderii Sezonului România-Franța, că poate pentru a doua oară în istoria recentă a României, prima oară fiind perioada interbelică, artiştii români care lucrează în România au cariere în timp real, în afară. „Este fantastic că putem în sfârșit să vorbim despre cariere în timp real. Nu mai există întârzieri, sau frustrările pe care întârzierile acestea le aduceau pentru generațiile condiționate pe vremea lui Ceaușescu de deținerea unui pașaport sau de obținerea unei vize”, spunea Mihai Pop.

Astfel, personalități de vârf ale artei moderne vor sta alături de actorii scenei contemporane, în scopul evidențierii contribuțiilor esențiale ale artiștilor români în secolul XX și a contribuției noilor generații și ale modului lor de a se lega de momentul actual. Provenind din colecții publice și private, aproximativ 75 de lucrări (picturi, sculpturi, lucrări pe hârtie, piatră, lemn sau sticlă) pot fi văzute începând cu data de 5 februarie până în 16 martie în sala principală a sediului Partidului Comunist Francez, o clădire emblematică proiectată în stil avangardist de arhitectul brazilian Oscar Niemeyer. Comisarul expoziției este Ami Barak, curator independent și critic de artă, fost președinte al IKT-International Contemporary Art Curator Association.

Artiști expuși și prezenți în catalog: Arthur Segal, Constantin Brâncuşi, Marcel Iancu, Tristan Tzara, Benjamin Fondane, Victor Brauner, Jacques Hérold, Horia Damian, Isidore Isou, Geta Brătescu, Pavel Ilie, Ştefan Bertalan, Andrei Cădere, Roman Cotoșman, Constantin Flondor, Cornel Brudaşcu, Horia Bernea, Florin Mitroi, Paul Neagu, Ana Lupaș, Mihai Olos, Doru Tulcan, Decebal Scriba, Ion Grigorescu, Rudolf Bone, Miklós Onucsan, Teodor Graur, Iosif Király, SubREAL, Dan Perjovschi, Daniel Knorr, Kinema Ikon, Aurora Király, Victor Man, Anca Munteanu Rîmnic, Simon Cantemir Hauși, Anca Benera & Arnold Estefan, Mircea Cantor, Adrian Ghenie, Ciprian Mureşan, Gabriela Vanga, Şerban Savu, Mircea Suciu, Liliana Basarab, Marius Bercea, Vlad Nancă, Ioana Nemeş, Andra Ursuța, Olivia Mihălțianu, Alex Mirutziu, Pusha Petrov, Mi Kafchin, Lea Rasovszky.

Expoziția de artă modernă și contemporană Ex-East-Istorii trecute și recente ale avangardei românești, este organizată de fundația Art Encounters, cu sprijinul ICR Paris.

Centrul Cultural „Georges Pompidou” din Paris a găzduit la sfârșit de noiembrie 2018 inaugurarea oficială a Sezonului România-Franța un demers comun de a actualiza printr-o serie de evenimente culturale imaginea și percepția celor două țări una față de cealaltă. Au fost inaugurate atunci mai multe expoziții ale unor artiști români, o marte parte dintre ei absolvenți ai Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și reprezentanți ai Școlii de pictură de la Cluj, pe care curatorii și specialiștii muzeului din Paris i-au ales să formeze un așa numit „laborator de creativitate artistică intim și profund”.

Citiți și:

Pompidou i-a vrut, România i-a trimis. Artiștii momentului, „în vitrină” la Paris pentru Sezonul România-Franța

Sezonul se desfășoară în Franța până în data de 14 aprilie, urmând ca evenimentele propuse de cele două țări să se mute în România începând cu 18 aprilie, până în 14 iulie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu