Bonțida, în febra festivalului Electric Castle: „Agitație mare?Oioioi…”

Foto: Dan Bodea

Bonțida se pregătește pentru a patra ediție a unuia dintre cele mai așteptate festivaluri ale verii. În cele trei ediții de Electric Castle satul s-a schimbat mult. Oamenii au devenit mai întreprinzători și mai atenți să răspundă nevoilor turiștilor de ocazie, primarul a devenit mai atent „la detalii” și la reputația satului și chiar dacă mai există păreri împotriva acestui eveniment, majoritatea bonțidenilor privesc festivalul Electric Castle ca pe o descătușare necesară a tinerilor din ziua de azi.

Cu două zile înainte de startul celei de-a patra ediții, în jurul amiezii de marți, am ajuns în Bonțida curioși să vedem nu atât cum stau organizatorii cu ultimele pregătiri, ci să aflăm ce părere au localnicii despre festivalul care în următorul sfârșit de săptămână le va transforma satul într-unul din cele mai fierbinți puncte de pe harta Europei. Skrillex, Sigur Ros, Bring Me The Horizon sau Bastille sunt nume aproape de neînțeles și cu atât mai greu de pronunțat pentru majoritatea sătenilor din Bonțida, însă Electric Castel, cum îl numesc localnicii, este de neconfundat indiferent de înșiruirea artiștilor de pe afișe.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Am ajuns cu ușurință în centrul Bonțidei, în zona Primăriei, cu gândul de a încerca să aflăm de la oameni cum se schimbă satul în cele patru zile de festival și cum se pregătesc ei pentru a-i primi pe eventualii turiști care au nevoie de cazare sau de un petec de iarbă pentru a-și așeza cortul.

„Încă nu am dat anunț pe Internet, dar anul trecut am avut niște băieți din Timișoara și cred că revin și anul ăsta. Va fi full de oameni. Cât despre noi, ce schimbări să fie?. Noi mergem la lucru, la Gherla și ne continuăm viața. Cu transportul e mai greu pentru că trebuie să așteptăm mai mult după autobuz. Dar e foarte fain, ne place”, spune doamna Emilia prima femeie din Bonțida pe care o întâlnim pe strada Mihai Eminescu, stradă care anul trecut s-a transformat în „magazin” de desfacere pentru comercianții care au venit în salvarea participanților surprinși de ploaie la festival, cu cizme de cauciuc. Ne continuăm drumul, deși căldura amiezii aproape ne doboară. Spre noi se îndreaptă două femei trecute de 40 de ani, grăbite, aflate probabil în întârziere spre locul de muncă. „Bună ziua. Agitație mare cu Electric Castle?”Apucăm să le întrebăm. „Oioioi!”, răspund femeile. „Dar ne plaaace. Ne place că vedem și noi lumea și cum se îmbracă tinerii în ziua de azi”, completează ele, fără a sta prea mult la discuții.

În urma lor, zărim o altă săteancă, de data aceasta pe bicicletă, pe care îndrăznim să o oprim din drum. Nu pare să fie deranjată. Aflăm că o cheamă Sabina și că trăiește în Bonțida de 40 de ani. Este asistent maternal, locuiește în cartierul Florilor și la fel ca anul trecut și în acest an va primi în gazdă participanți la festival. „De data asta voi avea patru familii în gazdă, plus două dintre fetele mele care îmi vin acasă din Spania special pentru festival”, precizează doamna Sabina.„Și muzica, se aude de la dumneavoastră?”, întrebăm din curiozitate. „Se aude, dar nu mă deranjează. Muzica mi-a fost dragă încă din tinerețe”, răspunde cu o anume nostalgie în glas femeia. În următoarele minute hotărâm să o urmăm spre Primărie unde ar trebui să aibă o întâlnire cu domnul primar Emil Cărhat în vederea înmânării „bulinelor”. „Foarte multe a realizat domnul primar. Dar niciodată nu îi poate mulțumi pe toți. A făcut străzile, a băgat canalizare. E lucru mare să știi să vorbești cu oamenii și el are răbdare cu fiecare. Ce ne trebuie mai mult de atât?”, explică doamna Sabina.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În primărie, domnul primar este așteptat de mai mulți localnici. Aflăm că oamenii stau la rând pentru a le fi predate abțibildurile pe care urmează să le lipească pe mașini în așa fel încât să aibă acces cu ele pe străzile restricționate. În așteptarea primarului și profitând de prezența noastră acolo, oamenii încep să își exprime nemulțumirea în privința restricției care le-a fost impusă de organizatori în ceea ce privește accesul cu mașina personală pe strada pe care locuiesc. „Vi se pare normal, ca eu ca băștinaș, să nu pot intra cu mașina în curte?Sau dacă îmi vin nepoții din străinătate să nu poată intra cu mașina? Degeaba face festivalul reclamă satului. Eu înțeleg să facă regulile lor în incinta castelului, dar nu la mine pe stradă și la mine în curte. Drumurile de acces trebuie lăsate libere. Au făcute ceva drumuri laterale pe care nici nu știm să le folosim”, se plânge un bărbat. Schimbăm discuția și aducem vorba despre ploaia de anul trecut care le-a oferit ocazia unor săteni să facă bani buni prin vânzarea de cizme de cauciuc. „Păi da, au fost unii care le-au cumpărat din Cluj cu 10 lei și le-au vândut aici cu 25”, dezvăluie același bărbat nemulțumit de restricția de circulație.

Bonțida-Sat cultural 2016

În cele din urmă are loc și întâlnirea cu domnul primar care, din păcate pentru localnici, nu a intrat încă în posesia bulinelor. Domul Cărhat este luat la rost cu privire la restricții, moment în care devine ușor iritat: „Și acum, eu sunt de vină că are loc un festival la Bonțida?”, întreabă dânsul, încercând totuși să liniștească spiritele cu promisiunea că vor fi suficiente buline pentru toate mașinile localnicilor. În continuare, reușim să îl convingem să ne acorde cinci minute din timpul său pentru a răspunde câtorva întrebări legate de festival și de schimbările pe care le-a adus satului. Ne răspunde cu amabilitate.

„Electric Castel a crescut popularitatea Bonțidei enorm de mult. Pe de altă parte, sigur că aduce pentru unii disconfort, dar și multe beneficii. Anul trecut, bugetul local a crescut cu 100.000 de lei, bani care au venit datorită prezenței festivalului. 2% din valoarea biletelor vândute intră în bugetul local al primăriei. În plus, am avut încasări și din închirierea spațiilor din domeniul public. Și în acest an am închiriat spații, dar am venit și în ajutorul organizatorilor. Astfel, în cazul unor spații pentru care am perceput taxe anul trecut, cum a fost terenul de sport, sau spațiul târgului de animale, dat fiind că în 2015 a fost un an mai greu pentru organizatori, în acest an unele terenuri le-am dat cu titlu gratuit. Am mai îmbunătățit câteva drumuri comunale, inclusiv drumul dintre Răscruci și Bonțida care va fi intrarea specială la festival. Localnicii, pe an ce trece, sunt tot mai cooperanți. Sigur, există problema bulinelor în ceea ce-i privește pe riverani, dar se vor rezolva. Datorită evenimentelor culturale care se desfășoară în Bonțida, satul a primit distincția de Sat cultural românesc 2016 alături de alte 23 de comune din țară”, a declarat Emil Cărhat pentru Transilvania Reporter.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

De la primărie, ne îndreptăm spre șoseaua care duce la Castelul Bánffy și îl salutăm în drumul nostru pe domnul Ștefan, responsabil cu accesul spre cel mai fierbinte punct al satului. „Ce faceți?Merge treaba?”, întrebăm respectuoși. „Merge, merge, dar e căldură mare. Încerc să fac un pic de ordine în tot haosul ăsta”, ne explică bărbatul, în același timp foarte atent la șoferii care vor să intre cu mașinile în zona castelului. Domnul Ștefan poartă cu mândrie o legitimație pe care scrie „STAFF”, dezamăgit totuși că nu a primit și o vestă inscripționată cu logo-ul festivalului, care să-i confirme și mai mult statutul. Îl întrebăm ce părere are de genul muzical care se va face auzit la Electric Castle. „Undeva trebuie să aibă loc și concertele astea. Amu’ om vedea ce va fi de joi încolo”, precizează bărbatul.

Începând cu luna septembrie a anului trecut, Bonțida are și Centru de Informare și Promovare Turistică. Aici, turiștii și participanții la festival o pot întâlni pe Alexandra, de la care pot afla informații despre castel și despre obiectivele turistice din zonă. Centrul va fi deschis pe durata festivalului. Înaintăm spre castel și, pe strada George Coșbuc, întâlnim un alt locuitor din Bonțida nemulțumit că îl așteaptă patru nopți de nesomn. Pe de altă parte, Alex, un tânăr de 17 ani ne spune că abia așteaptă să îl vadă pe Skrillex, în timp ce sora lui se pregătește pentru mai multă muncă și mai puțină distracție, dat fiind că va lucra în incinta castelului la una dintre bucătării, pe toată durata festivalului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

1IMG_3772

Au trecut deja trei ore de când străbatem satul și soarele după-amiezii începe să ardă tot mai puternic. Tânjim la zilele ploioase de anul trecut, dar ne consolăm în momentul în care vedem că principalele magazine alimentare din centrul Bonțidei vor avea program non-stop până în data de 18 iulie, ceea ce înseamnă aer condiționat și apă rece de la frigider…non-stop. Intenționăm să pornim spre mașină pentru a ne întoarce la Cluj, însă ne atrage atenția o tânără care tocmai lipește pe un stâlp, în fața castelului, oferta de cazare pe care familia ei o are pe durata festivalului. „Avem 20 de locuri de camping, dar și camere, lac de pescuit, mâncare la ceaun, cu desert, cafea la prima oră și tot ce ține de o bună găzduire. Anul trecut am avut turiști din Constanța, Arad, București. Au fost cât de cât civilizați, dar alcoolul și-a spus cuvântul. Acum am făcut curățenie generală și totul este pregătit”, spune Cosmina. Prețul pe noapte, pentru o persoană, este de 65 de lei, aflăm de la Cosmina. Foarte amabilă, ne conduce pe strada George Coșbuc, la casa de la numărul 238 pentru a vedea condițiile puse la dispoziție de familia ei pentru eventualii turiști. „Mai avem puțin până joi, dar suntem pe poziții”, ne asigură Nicușor, soțul Cosminei, convins că și în acest an festivalul le va aduce măcar zece clienți.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Le urăm succes și ne luăm rămas bun de la soții Radu, nu înainte de a proba grătarul special construit pentru perioada festivalului de Nicușor, în grădina casei, îndreptându-ne spre locul unde am lăsat mașina. În fața castelului, un grup de turiști maghiari află cu regret că obiectivul turistic este închis vizitelor. Se conformează și fac cale întoarsă spre Târgu-Mureș. De-ați ști ce pierdeți!Pe joi, Bonțida!.

Distribuie:

Postaţi un comentariu