Galerie foto / Benzile desenate sunt apreciate la Cluj

Foto: Dan Bodea

Vernisată la începutul acestei săptămâni, expoziţia de benzi desenate comiXconnection prinde în rândul clujenilor. Galeria organizată de Centrul Cultural German Cluj-Napoca şi Muzeul Culturilor Europene din Berlin, în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă lucrări concepute peste cincizeci de artişti din Europa de Est, printre cei mai semnificativi numărându-se Ivana Armanini (Croaţia), Tomaž Lavrič (Slovenia), Vladan Nikolić (Serbia), Alexan¬dra Gavrilă, Maria şi Ileana Surducan (România), Attila Stark (Ungaria).

Lucrările expuse sunt variate şi îmbracă forme ce reflectă adesea situaţia şi istoria politică specifică ţării şi modul în care societatea reacţionează la această formă de artă, benzile desenate fiind cel mai adesea independente unele de altele, scopul fiind acela de a descoperi atât diferenţele, cât şi eventualele asemănări ale culturilor exponanţilor.

În cadrul expoziţiei sunt expuse şi operele artistelor clujene Maria şi Ileana Surducan, care prin intermediul Comics Club Cluj, susţinut de Centrul Cultural German, au pus bazele unei reţele de tineri autori de benzi desenate în Cluj. Evenimentul care durează până spre sfârşitul lunii martie găzduieşte workshop-uri, iar o parte din lucrările rezultate sunt de asemenea expuse.

“Pentru cei care iubesc benzile desenate este o ocazie destul de rară de a privi şi de a intra în contact cu ideile artiştilor. Este foarte multă simbolistică în aceste lucrări, pe care nu oricine le poate înţelege şi interpreta. Poate pentru mulţi dintre noi este ceva greu de înţeles, dar dacă ajungi să percepi umorul şi ironia din aceste benzi cred că poţi descoperi o lume aparte, în care ironia este apanajul celor inteligenţi, celor care transmit mesaje într-un mod direct şi totuşi greu de perceput”, a declarat unul dintre vizitatorii galeriei.

Expoziţia  comiXconnection poate fi vizitată zilnic, până în 23 martie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Mai jos puteţi vizualiza o galerie foto realizată de Dan Bodea.

[nggallery id=369]

Postaţi un comentariu