Benoit Bavouset, directorul Institutului Francez: Clujul este un mic laborator de creaţie în Europa

Începând cu 1 septembrie 2013 Benoit Bavouset este directorul regional al Institutului Francez din Cluj-Napoca/Foto: Cristina Beligăr

“Din punct de vedere profesional România nu este un loc neutru. Este un loc de importanţă pentru Franţa şi este important pentru mine să lucrez în acest bastion al francofoniei” declară Benoit Bavouset, noul director al Institutului Francez din Cluj-Napoca, la doar o lună după ce a fost numit oficial în această funcţie.

Născut în anul 1970 în regiunea Argenton sur Creuse din centrul Franţei, Benoit Bavouset provine dintr-o familie de jurnalişti. A urmat studii de management la Institutul Universitar Profesional din Clermont-Ferrand, dar şi studii de amanajări teritoriale la Universitatea Blaise Pascal din Clermont-Ferrand. Este funcţionar al Ministerului Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa şi lucrează în prezent pentru Ministerul de Externe Francez. Cea mai recentă funcţie a sa este cea de director al Şcolii Naţionale Superioare de Arte din Limoges, iar începând cu 1 septembrie 2013 este directorul regional al Institutului Francez din Cluj-Napoca.

Interes pentru România

„Deoarece şcoala de arte pe care o conduceam avea legături strânse cu Univeristatea de Artă şi Design din Cluj, mi-a dat ocazia să descopăr pentru prima dată acest oraş. Mă bucur să îi calc pe urme lui Chrostophe Pomez, fostul director al Institutului Francez din Cluj, chiar dacă va fi o provocare să mă ridic la un nivel la fel de înalt precum a fost activitatea predecesorului meu”, a declarat Benoit Bavouset. Acesta a precizat că nu a ajuns în România din întâmplare ci a fost o alegere pe care a făcut-o datorită interesului său pentru ţările Europei de Est. „În 1989 aveam 19 ani şi tot dramatismul Revoluţiei din România mi-a apărut la televizor. Cunoşteam situaţia din România la mod superficial, dar era prima dată când vedeam cuplul Ceauşescu şi simţeam cum tensiunea creştea. Imaginea mea despre această ţară era atunci una, naivă, mai mult romantică”, mărturiseşte Benoit Bavouset. Ceea ce l-a impresionat venind în Cluj a fost capacitatea acestui teritoriu de a funcţiona în cadrul unor mize globale.“Merită să lucrăm la Institutul Francez atât pe ce există cât şi pe ce ar putea exista în viitor. Din Cluj şi din Târgu Mureş putem ajunge în 15 oraşe europene, ceea ce de la mine din Clermont-Ferrand este imposibil. 600 de studenţi francezi sunt găzduiţi de UMF Cluj, 135 de firme francofone îşi desfăşoară activitatea în regiune şi de aceea cred că şi Clujul este un mic laborator de creaţie în Europa, cum există astfel de oraşe în Slovenia sau în Estonia. Vom încerca să răspundem acestui context”, a spus Institutului Francez din Cluj-Napoca.

Ziua Porţilor Deschise

Pasiunea pentru fotbal pe care o are încă din adolescenţă l-a determinat pe actualul director al Institutului Francez din Cluj să îi invite pe jucătorii de fotbal francofoni (africani şi francezi) ai echipelor CFR Cluj şi “U” Cluj pentru o sesiune de autografe în cadrul Zilei Porţilor Deschise pe care Institutul o pregăteşte în data de 10 octombrie. Special de Ziua Porţilor Deschise va mai exista o reducere de 10% la înscrierea la cursuri de franceză şi preţuri speciale la abonamentul la mediateca: 25 de lei pentru şase luni şi 50 de lei pentru un an. De asemenea, numeroase activităţi vor puncta ziua de zece noiembrie la Institut: ateliere pentru copii (poveşti, benzi desenate, marionete); atelier de iniţiere în folosirea noilor instrumente multimedia, simulări de cursuri de franceză (generală şi specializată) şi de examene (DELF, TEFAQ), proiecţii de film, curs de degustare de vinuri. Pe parcursul întregii zile clujenii au ocazia să profite de deliciile oferite de patiseri francezi şi români în curtea Institutului, precum şi de cărţile în limba franceză propuse de librăria Cărtureşti. Seara de la ora 19.00 publicul va avea parte de un spectacol de foc şi acrobaţie.

Noi instrumente multimedia

Cu ocazia Zilei Porţilor Deschise, doritorii sunt invitaţi să descopere şi noile instrumente multimedia ale Institutului Francez: patru tablete (două iPad-uri şi două Samsung Galaxy) cititoare de cărţi electronice, tabla interactivă şi în special noua bibliotecă digitală Culturetheque care va fi de acum accesibilă tuturor abonaţilor mediatecii. “Toate Institutele din ţară s-au dotat cu astfel de instrumente multimedia iar Culturetheque este un spaţiu creat pentru toată reţeaua de Institute Franceze din lume. Aceste instrumente multimedia îi fac pe tinerii care învaţă să se simtă mai confortabil şi cursurile să fie mai ludice”, a declarat Benoit Bavouset. Baza digitală cuprinde aproximativ 60.000 de documente, inclusiv documente de învăţarea a limbilor străine sau curusuri de autoformare, pentru diverse niveluri ale limbii.

Învăţarea limbii

Totodată, în această toamnă Institutul Francez din Cluj le propune studenţilor francezi şi francofoni cursuri de limba română adaptate cursurilor universitare. De asemenea studenţii vor avea acces şi la informaţii multimedia necesare aprofundării profesiei. “Trebuie să vedem lucrurile diferit cu privirea la venirea acestor studenţi în România. Este vorba o nouă tipologie a studenţilor, respectiv studenţi transnaţionali. Aceştia nu mai aparţin neapărat unui teritoriu, ci îşi vor construi viitorul într-un spaţiu supranaţional care fizic sau politic nu există. Ceea ce îşi doreşte Ambasada şi Institutul France este ca aceşti tineri să devină cetăţeni ai Clujului nu doar consumatorii unei formări care li se oferă aici”, a precizat Benoit Bavouset. Acesta a mai insistat şi asupra importanţei învăţării limbii franceze de către tinerii români. “Este important pentru români să cunoască franceza, având în vedere că 4000 de studenţi români studiază în fiecare an în Franţa, fiind prima destinaţie pe care ei o aleg după Germania şi Ungaria”, a afirmat directorul Institutului Francez din Cluj-Napoca.

Programul acestei toamne la Institutul Francez din Cluj-Napoca mai cuprinde parteneriate cu Festivalul Temps D’images Cluj, Comedy Cluj, TransEuropa şi Festivalul de Film Documentar One World Romania. Marele eveniment al toamnei este Festivalul de Film Francez între 6-10 noiembrie, la Cinema Victoria, iar cu ocazia sărbătoririi Zilei pentru Drepturile Copilului în 20 noiembrie, Institutul Francez din Cluj va organiza un turneu cu spectacolul “Familia mea” în Sibiu şi Bucureşti.

Distribuie:

Postaţi un comentariu