Autorii norvegieni, celebraţi la Festivalul Internațional de Carte Transilvania

Hanne Ørstavik va susține la Cluj conferința ”Despre tine e vorba? Ficțiunea între trăirea personală și roman ”/Foto: transilvaniabook.ro

Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania, care va avea loc în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în perioada 7-12 octombrie o aduce pentru prima dată la Cluj, ca invitat special, pe Hanne Ørstavik, cunoscută scriitoare norvegiană contemporană, câștigătoare a Premiilor Klassekampen și Brage pentru activitatea sa literară.

Astfel, vineri, 10 octombrie, de la ora 12.00, în cadrul festivalului Hanne Ørstavik va susține conferința ”Handler det om deg? Om forholdet mellom det personlige og romanen som fiksjon” – ”Despre tine e vorba? Ficțiunea între trăirea personală și roman”, la Facultatea de Litere – Universitatea Babeș-Bolyai, în prezența studenților de la Departamentul de Limbi Scandinave. La eveniment va participa Doamna Ambasador Tove Bruvik Westberg – Ambasadoarea Regatului Norvegiei în România, Prof. Univ. Dr. Sanda Tomescu Baciu, șefa Catedrei de Limbi și Literaturi Scandinave din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Tot vineri, începând cu ora 17.30, va avea loc pe scena festivalului lansarea cărții Blestem curgerea timpului, de Per Petterson (traducere de Karmen Bålko), în prezența Doamnei Ambasador Tove Bruvik Westberg – Ambasadoarea Regatului Norvegiei în România, a Prof. Dr. Sanda Tomescu Baciu și a Irinei Petraș, Președinta Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj.

Sâmbătă, 11 octombrie, de la ora 18.00, literatura nordică va fi celebrată printr-o seară de lectură din autori norvegieni: Hanne Ørstavik, Lars Saabye Christensen, Jostein Gaarder, Per Petterson, eveniment care va avea loc în Lounge-ul Festivalului. La eveniment vor participa: Hanne Ørstavik, Doamna Ambasador Tove Bruvik Westberg, Prof. Dr. Sanda Tomescu Baciu, Irina Petraș, doctoranzi și studenți ai Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave din cadrul Universității Babeș-Bolyai și Oana Purice, reprezentantul Editurii Univers.

În aceeaşi zi, începând cu ora 19.00, pe scena Festivalului se va lansa cartea Iubire (Kjaerlighet), de Hanne Ørstavik (traducere Aurora Kanbar și Erling Schøller, apărută în România la Editura Univers), un roman despre dragoste, singurătate și despre evadarea din realitate prin forța imaginației, cu un suspans clădit pagină cu pagină în întunericul nopții norvegiene, o noapte fără sfârșit pentru unul dintre personajele principale ale cărții. La eveniment vor participa Hanne Ørstavik, Doamna Ambasador Tove Bruvik Westberg, Prof. Dr. Sanda Tomescu Baciu, Irina Petraș.

Alături de Hanne Ørstavik, la Festivalul Internațional de Carte Transilvania vor mai fi prezenți, în calitate de invitați speciali: António Lobo Antunes, nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură, Jean Poncet, poet şi lingvist, traducătorul operei integrale a lui Lucian Blaga în franceză, Emil Chendea, cel mai mare grafician de carte din România înainte de 1989, stabilit în SUA, Vasile Tărâțeanu, scriitor şi ziarist român din Cernăuți (Ucraina), membru al Academiei Române.

 

Tradusă în 18 limbi, Hanne Ørstavik a devenit curând după publicarea primului roman un must-read al literaturii norvegiene. Născută în 1969, în Tana, o localitate din nordul Norvegiei, Ørstavik s-a mutat la Oslo când avea 16 ani. Pasiunea pentru literatură a prins voce în 1994, atunci când, la 25 de ani, publică primul roman, Tăietura, foarte bine primit de cititorii norvegieni. Succesul internațional a venit însă trei ani mai târziu, o dată cu publicarea romanului Iubire, un roman care a cucerit atât publicul larg, cât și pe criticii literari. Ajunge astfel în topul organizat de ziarul Dagbladet, pe locul 6 în lista celor mai bune cărți norvegiene ale ultimului sfert de secol, dar și în manualele de literatură norvegiană şi în programele facultăților de Litere. A urmat apoi o carieră prolifică, publicând, la intervale relativ regulate, alte romane cu același impact. Printre ele se află Timpul necesar (2000), Săptămâna 43 (2002), Pastorul (2004) – obţinând Premiul pentru literatură Klassekampen şi Premiul Brage – sau Hienele.

Postaţi un comentariu