Au început înscrierile la Focus Atelier 2016

Foto: Roland Váczi

Echipa Asociației Reciproca a lansat înscrierile pentru cea de-a doua ediție Focus Atelier, platformă culturală de ateliere și dezbateri care se va desfășura pe tot parcursul lunii martie. În acest an, tematica Focus Atelier va fi Educația.

„Toate atelierele din program se vor desfășura într-un mediu care stimulează creativitatea, dialogul, colaborarea, schimbul de idei și interdisciplinaritatea. Fiecare participant poate deveni, la rândul lui, pedagog, iar orice formă de cunoaștere se poate dovedi relevantă”, transmit organizatorii evenimentului. Participarea la ateliere este gratuită, însă există o limită a locurilor disponibile. Astfel, oricine dorește să se înscrie o poate face accesând site-ul evenimentului focusatelier.ro pentru a alege, până în 25 februarie, dintr-o listă de workshopuri diverse:

„Teatrul comunităților participative” (1-4 martie), va fi coordonat de Radu Apostol și de Mihaele Michailov. Scopul acestora este de a încuraja practicieni ai artelor spectacolului să se implice în lucrul cu grupuri de copii sau adolescenți. Atelierul urmărește și să inspire proiecte viabile, înlesnind coagularea unor eventuale echipe. Abordarea celor doi traineri nu va fi, deci, pur teoretică, ci va avea și o importantă componentă practică.

„Knowing your Rights & Herstory” (6-11 martie), , susținut de Milena Nikolic își propune să abordeze chestiunea egalității de gen din perspective noi și să trateze feminismul contemporan prin prisma rolului activ pe care acesta încă îl joacă în vremurile noastre.

„Arta de a fi spectator” (11-14 martie) are ca scop stimularea creativității și implicării active a publicului tânăr, format, mai ales, din liceeni pasionați de artele performative, în procesul receptării operelor teatrale sau cinematografice. Atelierul va fi coordonat de prof. univ. dr. Miruna Runcan, care este critic de teatru și film.

„The Feedback Method” (19-20 martie), cu Sonja Jokiniemi, se bazează pe o metodă complexă de structurare a sugestiilor, criticilor și observațiilor formulate de  membrii breslei teatrale, astfel încât producătorii de spectacol să poată folosi feedback-ul primit de la colegi într-un mod cât mai productiv.

Atelierul de „Teatru forum și teatru invizibil” (24-31 martie), condus de George Wielgus, urmărește familiarizarea participanților cu o parte din tehnicile folosite în Teatrul Oprimaților. Cei prezenți vor fi puși în fața unor instanțe ale oprimării în societatea contemporană și vor căuta, laolaltă, soluții împotriva acestora.

Concomitent cu înscrierile la secțiunea Atelier, s-au lansat și cele la secțiunea Schimb, construită, potrivit organizatorilor, din dorința de a crea o platformă pentru acei membri ai comunității care, stăpânind un anumit meșteșug, sunt dispuși să-i învețe și pe alții. Astfel, persoanele interesate pot alege din șase evenimente diferite:

11-13 martie – 3DD (3 Days Design), un atelier susținut de inginerii Cluj Makers special pentru tinerii din licee tehnice din Cluj;

14-15 martie – Atelier de Capoeira (ce implică mișcare, muzică, dansuri africane și percuție);

15-16 martie – Atelier de croșetat bucurie, cu Andreea Moisil;

16-17 martie – Atelier de scris fără să te uiți la tastatură, cu Cristian Vasile;

17-18 martie – Atelier de casting, cu regizorul Andrei Măjeri;

18-19 martie – Atelier de design în consumerism, cu Ana-Maria Abrudan.

Pentru completarea fondurilor necesare desfășurării ediției a doua a Focus Atelier, organizatorii proiectului, Asociația Reciproca, au lansat și o campanie de crowdfunding pe platforma Creștem idei unde pot fi făcute donații. Mai multe despre această inițiativă puteți citi accesând link-ul:

Campanie de crowdfunding pentru platforma culturală Focus Atelier

Prima ediție a Focus Atelier s-a desfășurat pe durata lunii martie 2015, iar tema atelierelor și a dezbaterilor a fost dinamica artă-societate. Întreaga ediție a vizat felul în care arta este implicată social și felul în care arta poate trata problemele societății contemporane.

Distribuie:

Postaţi un comentariu