Atenție, se filmează! TIFF transformă studioul de film din spațiul CREIC în Uzina Filmelor de Amatori

Uzina Filmelor de Amatori - Tokyo

În premieră în România, proiectul internațional Uzina Filmelor de Amatori ajunge la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Conceptul creat de renumitul regizor, scenarist si producător francez Michel Gondry (Oscar 2005 pentru Cel mai bun scenariu original Eternal Sunshine of the Spotless Mind) oferă publicului șansa de a-și crea propriul film, punând la dispoziție decoruri, echipament și toate resursele necesare. Proiectul este organizat sub egida Sezonului România-Franța 2019 și va fi deschis curioșilor în perioada 31 mai–31 iulie.

Uzina Filmelor de Amatori este o instalație interactivă revoluționară, gândită să dezvolte, să cultive și să răspândească pasiunea pentru film, imaginația și creativitatea în rândul publicului larg. La fel ca Jack Black și Mos Def în Be KindRewind (r. Michel Gondry, 2008), participanții care se vor înscrie la o sesiune de creație în cadrul Uzinei Filmelor de Amatori vor răspunde provocării de a realiza filme de la A la Z, în contra-timp.

Uzina Filmelor de Amatori – Frankfurt

Un studio cinematografic construit de la zero în spațiul CREIC – Centrul de Excelență pentru Industriile Creative (Strada Lombului FN, Cluj-Napoca), cu peste 15 decoruri individuale incluse, este șansa publicului de a experimenta tot ce se întâmplă în fața, dar și în spatele camerelor de filmat.

Uzina Filmelor de Amatori este primul eveniment mai mare legat de industria de film pe care îl găzduiește CREIC. Pînă acum, centrul a facilitat filmarea unor spoturi și reclame, atît în studioul de film, cît și în atelierele de creație, potrivit reprezentanților CREIC. Studioul de film se află în Corpul B al clădirii CREIC și are o suprafață de 630 mp,  spațiul fiind dedicat industriei cinematografice sau de televiziune, împreună cu spațiile pentru producție media.

Directorul Cluj Innovation Park, Alexandru Coroian, declara anul trecut pentru Transilvania Reporter că nu există o singură soluție pentru modul în care se va da în folosință acest studio.

 „Eu înclin spre varianta în care va fi deschis pentru producătorii de film locali în așa fel încât oricine să beneficieze de facilitățile de aici. Desigur, sustenabilitatea este condiția esențială având în vedere că noi nu primim bani pentru a ne asigura operaționalizarea acestui ansamblu. Dar avem idei. Foarte mult din ceea ce vedeți aici a fost realizat după consultarea cu oameni din industria filmului sau cu specialiști din domeniu. De aceea am încercat să venim cu spații conexe pentru ca echipele de producție să își desfășoare activitatea. Ca urmare, spațiile tehnice și spațiile de postproducție sunt și ele pregătite”, explica în luna septembrie a anului trecut Alexandru Coroian.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Uzina Filmelor de Amatori

Timp de trei ore, participanții vor lucra în echipe și vor parcurge, sub îndrumarea instructorilor Uzinei, toate etapele de producție: de la scenariu, distribuție, regie, până la crearea efectelor speciale și a coloanei sonore. La finalul fiecărei sesiuni, filmele vor fi proiectate, vor intra în posesia autorilor și vor putea fi distribuite de aceștia, pentru a obține binemeritata apreciere a publicului.

Indiferent de vârstă sau ocupație, proiectul este deschis tuturor celor dornici să experimenteze și să creeze un film, fie că dețin sau nu cunoștințe în domeniul cinematografiei. Accesul în Uzina Filmelor de Amatori este gratuit, dar necesită înregistrare prealabilă. Ideal este ca aceasta să devină o experiență alături de prieteni, familie sau colegi, ce se pot înscrie printr-o aplicație de grup, dar orice persoană este binevenită, urmând a fi distribuită de organizatori. Înregistrarea se va putea realiza prin completarea formularul disponibil în curând aici https://tiff.ro/uzinadefilme.

Pentru cei care își doresc ca experiența să nu fie limitată doar la o sesiune de 3 ore, există posibilitatea de a petrece mai multe zile alături de echipa Uzinei filmelor de Amatori, printr-un program de voluntariat pe care îl puteți descoperi aici https://tiff.ro/uzinadefilme/voluntari.  În ultimii ani, proiectul a fost implementat în mai multe orașe din lume, precum Montreal, Buenos-Aires, Frankfurt, Moscova, Rotterdam, Paris sau Cannes. Pe lângă componenta sa de divertisment, proiectul are marele atu de a dezvolta în rândul publicului larg noi competențe, transformându-i în utilizatori critici ai produselor media.

Uzina Filmelor de Amatori este un proiect organizat în cadrul Sezonului România-Franța 2019, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Institut Français si Groupama www.sezonulromaniafranta.ro.

Postaţi un comentariu