„Așteptând-o pe Alice” va deschide oficial stagiunea în spaţiul cultural Reactor

Noul spaţiu cultural alternativ de creaţie şi experiment, Reactor, inaugurat pe strada Petőfi Sándor la sfârşitul săptămânii trecute, îşi va deschide oficial stagiunea artistică joi, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului.

Spectacolul „Așteptând-o pe Alice”, un proiect al companiei Atelier45, va fi primul din seria de evenimente organizate în prima stagiunea a spaţiului Reactor. Evenimentul este programat pentru data de 27 martie, de la ora 19.00. „«Așteptând-o pe Alice» este un spectacol de creație pe tema așteptării și a speranței. Povestea presupune un exercițiu de imaginație: ce face o păpușă în momentul în care se trezește singură, abandonată într-un spațiu străin și rece? Așteaptă ca lucrurile să revină la normal, ca acest nou „joc” să se termine? Speră? Până când? Vivian, un personaj lipsit în primă fază de conștiință, emoționează prin naivitatea și optimismul său. Alice, prietena și stăpâna păpușii, care nu apare niciodată, devine o proiecție a dorinței.Spațiul – subsolul unei case – devine claustrofobant atât pentru personaj cât și pentru public care își acceptă funcția de participant și contribuie la crearea atmosferei de „loc dat uitării”, unde liniștea este apăsătoare și tăcerile se rup tot mai greu”, se precizează în comunicatul transmis presei.

Compania de teatru Atelier45 (Tallers45) s-a înființat în iunie 2012. Fondatorii, Oana Mardare și Doru Taloș, erau la acel moment studenți ai școlii internaționale de teatru ESTUDIS Berty Tovias din Barcelona. Primele producții au fost create și reprezentate în Barcelona, în limba spaniolă. Din decembrie 2013, compania își continuă activitatea în Cluj, unde pune bazele proiectului REACTOR.

Primul proiect a reprezentat colaborarea cu regizorul Cristian Ban, pe textul lui Gabriel Pintilei- Elevator. Spectacolul a avut premiera în sala Cincomonos din Barcelona, după care a fost preluat pentru restul stagiunii de către sala Porta4.

Cel de-al doilea proiect reprezintă o colaborare cu artiști din diferite țări (Chile, Franța, Spania), al cărei rezultat a fost spectacolul El Circo del Emperador (Circul Emperador) . Spectacolul s-a jucat timp de o stagiune în sala de teatru Almazen, un loc unic în Barcelona care se dedică spectacolelor de tip clown. Circul Emperador a fost introdus în ciclul AlmasEmergentes al sălii Almazen, iar în luna mai 2013 a participat la festivalul de arte STRIPART din Barcelona.

Al treilea proiect – Așteptând-o pe Alice – este un spectacol după o idee originală, interpretat de Oana Mardare și regizat de Doru Taloș, prin care s-a urmărit explorarea tehnicilor de lucru dobândite de pe urma pedagogiei lecoquiene. Spectacolul a fost produs în colaborare cu sala Porta4, unde a avut premiera în noiembrie 2013.


Publicitate

Postaţi un comentariu