ASR Principele Radu,la Cluj: “E dureros şi fascinant să serveşti un prezent care n-are habar despre trecut”

ASR Principele Radu şi Principele Nicolae, la expoziția de carte și fotografie regală, din colecțiile speciale ale bibliotecii universitare clujene/Foto: Cristina Beligăr

Alteța Sa Regală Principele Radu al României şi ASR Principele Nicolae al României s-au întâlnit ieri cu publicul clujean într-o serie de evenimente care s-au încheiat la centrul cultural Casino, unde a avut loc lansarea cărții ”3 poduri peste lume” a ASR Principele Radu. Deşi, în general, membrii familiei regale nu susţin conferinţe de presă, ASR, Principele Radu al României a fost deschis propunerii şi s-a întâlnit cu presa clujeană înaintea vernisajelor celor două expoziţii găzduite de Biblioteca Centrală Universitară: o expoziție de carte și fotografie regală, din colecțiile speciale ale bibliotecii universitare clujene, precum și expoziția Regele Urmărit, care conține documente din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

În slujba prezentului

ASR, Principele Radu al României a transmis câteva gânduri celor veniţi la întâlnire, insistând asupra drumului fără precedent pe care l-a parcurs Casa Regală, acela de a reveni, după o pauză de cinci decenii, într-o societate care atunci nu mai împărtăşea forma de guvernământ monarhică, într-o Românie care nu dădea voie monarhului să revină în ţară şi care într-un mod contradictoriu îl proslăveşte şi îl acuză. “Moştenitorarea tronului venea la 18 ianuarie 1990 într-o ţară care era răvăşită de un fel de război civil. Alteţa Sa Regală a început atunci cu ceea ce a considerat că este mai urgent de făcut într-o ţară care arăta ca un organism în reanimare. A început cu oamenii în vârstă şi cu copiii, categoriile cele mai defavorizate. Aşa au început aceşti aproape  24 de ani care în 2015 vor fi un sfert de veac de serviciu în slujba ţării”, a declarat ASR Principele Radu. Acesta a vorbit despre cât de dureros şi fascinant, totodată, este să serveşti un prezent care nu are habar despre trecut, “care nu doreşte să aibă habar şi care nu ştie ce să facă exact cu acele părţi din organismul societăţii care contează cel mai mult”.

ASR Principele Radu s-a întâlnit cu presa clujeană la Biblioteca Centrală Universitară/Foto: Cristina Beligăr

ASR Principele Radu s-a întâlnit cu presa clujeană la Biblioteca Centrală Universitară/Foto: Cristina Beligăr

Acţiuni publice

ASR Principele Radu a încercat să răspundă la întrebarea cum arată, în ce fel şi de ce există acţiuni publice ale Coroanei în această Românie.“Nimic din ceea ce facem noi astăzi, susţinerea Cărţilor Copilăriei, activităţile de caritate ale Fundaţiei Principesa Margareta, 12 vizite publice externe pe an, volume publicate, nimic nu este nou sau rodul creativităţii noastre. Aproape totul a fost deja făcut înainte, îndeosebi de Carol I”, a amintit ASR Principele Radu, spunând că nu există nici măcar un autor român care să fi scris o biografie a Reginei Elena, o biografie a Regelui Carol al doilea, o biografie a Regelui Ferdinand, sau o biografie a Reginei Maria. Când Majestatea Sa Regele Mihai a reînviat decoraţiile regale, una dintre primele personalităţi decorate a fost Doina Cornea, iar Majestatea Sa i-a trecut personal pragul. “Astăzi o altă doamnă a Clujului, cel puţin la fel de legendară, actriţa Silvia Ghelan, a primit din partea noastră a Principelui Nicolae şi a mea, Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer tot pentru că, ajungând la o vârstă respectabilă, îi este teamă să se prezinte la o ceremonie de decorări, cum este cea de la Castelul Peleş”, a precizat ASR Principele Radu.

ASR Principele Radu a încercat să răspundă la întrebarea cum arată, în ce fel şi de ce există acţiuni publice ale coroanei în această Românie/Foto: Cristina Beligăr

ASR Principele Radu a încercat să răspundă la întrebarea cum arată, în ce fel şi de ce există acţiuni publice ale coroanei în această Românie/Foto: Cristina Beligăr

Împreună cu Principesa moştenitoare, ASR Principele Radu al României lucrează la cartea “Crăciunul regal”. “Ne-am gândit să oferim această carte societăţii româneşti pentru acest Crăciun când avem încă norocul ca printre noi să se afle un suveran de 92 de ani. Este o carte despre toate cele aproape 150 de Crăciunuri regale pe care România le-a avut în istoria ei”, a spus ASR Principele Radu, la Cluj.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. mihaela says:

    Ca deobicei, nu stim sa pretuim ce avem, fie o tara minunata, fie oameni minunati!
    Asrept cu nerabdare aceste carti despre un trecut care a fost masluit , ca sa nu spun siluit, pentru noi si mai ales pentru cei mai tineri!!!

  2. maria says:

    Un popor care nu recunoaste istoria tarii sale, buna/rea, este un popor care isi pierde identitatea, demnitatea, locul de a fi printre popoarele civilizate ale Europei. Cum este posibil ca acest popor roman dupa cat a indurat din cauza comunismului sa mai creada minciunile fabricate a comunistilor legate de Casa Regala??

Postaţi un comentariu